Lightroom Classic: When will sync auto upright be fixed ?

  • 3
  • Problem
  • Updated 2 weeks ago
  • Acknowledged
  • (Edited)
Hi,

I do a lot of photography with country lodges where uprights are vital. In a shoot i may edit 300-400 shots and the ability to use sync to automatically apply Transform auto uprights is huge to me.

For some reason this no longer works properly. 

Now when i try and sync apply this to several images it opts for the 'update' and not 'upright' - this usually causes the verticals to be wrong or badly wrong.

I'm using version 8.3.1 on Windows 10.

Is this a known bug or is there a fix to save me having to manually apply this on every image, even a keyboard shortcut would help for now !!

TIA,
Mike.
Photo of Mike Whorley

Mike Whorley

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
  • frustrated

Posted 3 weeks ago

  • 3
Photo of Johan Elzenga

Johan Elzenga, Champion

  • 2090 Posts
  • 861 Reply Likes
Make sure you only sync the upright mode, not the other two options.
Photo of Mike Whorley

Mike Whorley

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Thanks Johan - sadly that still reverts to 'update' not 'upright'. I tried both options independently 
Photo of Johan Elzenga

Johan Elzenga, Champion

  • 2055 Posts
  • 845 Reply Likes
What do you mean by "I tried both options independently'? There are three options in the Sync dialog. What you need to do is click on the 'Auto' button in the first image. And then click Sync and only check the 'Upright Mode', not 'Upright Transforms' or 'Transform Adjustments'. And maybe don't sync more than about 100 images in one go. I vaguely remember that there was a bug with very large numbers.

Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 1464 Posts
  • 492 Reply Likes
Are you applying any other settings in the 'Synchronize Settings' selector such as Lens Corrections? This will cause the synced files to show the 'Update' warning.
Photo of Mike Whorley

Mike Whorley

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
OK Further findings - if i just sync 'upright mode' and nothing else it works. If i try and sync lens corrections at the say time this causes it to apply update not upright. 
 
So ultimately there is a problem still as both these settings need changing but apparently can't be synced together. If i sync lens correction after the upright mode sync it also changes it to update.

This is poor..... :(
Photo of Johan Elzenga

Johan Elzenga, Champion

  • 2055 Posts
  • 845 Reply Likes
That sounds like a bug. What happens if you first sync lens corrections and then Upright? Doesn't that work?

By the way: if you always use lens corrections anyway, then you can add that to the camera defaults. That way it will be automatically applied to each image on import, so you don't have to sync it at all. Select an image, reset all settings, apply lens corrections and then choose 'Develop - Set Default Settings'. In the dialog that follows click the 'Update to Current Settings' button. Because this is a camera default, you'll have to do this once for each individual camera you use, but not for each lens.
Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 1464 Posts
  • 492 Reply Likes
Synchronize settings is applying Lens Corrections BEFORE Transform corrections. Since almost every other setting is affected by Lens Corrections it should be one of the first settings to be applied. I'd call this a bug as well. Adobe should be able to correct this by changing the order in which Transform corrections is applied in Synchronize Settings. The best workaround for now is as Johan has explained.
Photo of Mike Whorley

Mike Whorley

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Thanks Both - will see if the workaround does the trick, presume it will slow the import process a tad but worth it.  Does anyone from Lightroom actually step in and help customers ??
Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 1450 Posts
  • 483 Reply Likes
Setting your LR Default Develop settings to apply Lens corrections shouldn't slow down your import. In fact it prevents the need to rebuild the Library Previews when you apply them later after Import.
Does anyone from Lightroom actually step in and help customers ??
Both Johan Elzenga and I are designated 'Champion,' which means we work directly with Adobe Staff who also monitor this forum. I will file a formal bug report with the request to apply Lens Corrections before Transforms when applying Synchronize Settings.
Photo of Yves Crausaz

Yves Crausaz

  • 425 Posts
  • 60 Reply Likes
Good evening, I see something that concerns me about the screen copy of Johan Elzenga ,, it must always tick 'Process Version', maybe this is the key to the problem, can that I am wrong !

Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 1462 Posts
  • 490 Reply Likes
Thank you, but that's not the issue since all files were imported at the same time they all have Process Version 5 assigned. When the Lens Corrections Distortion settings are applied due to syncing with Lens Profile enabled it causes the 'Update' flag to be triggered.
The solution is as I stated above, "Adobe needs to correct this by changing the order in which Transform corrections is applied in Synchronize Settings." Lens Profile needs to be applied BEFORE Transform.
Photo of Yves Crausaz

Yves Crausaz

  • 425 Posts
  • 60 Reply Likes
And nobody at Adobe, reads this article? We confirm this problem, it's not serious on their part.
 

Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 1462 Posts
  • 490 Reply Likes
Yes they do, but I've already filed a bug report directly to Adobe Engineering. There's no need for them to reply here until an update has been released that fixes this issue.
Photo of Ganesh

Ganesh, Lightroom Engineer

  • 66 Posts
  • 22 Reply Likes
Thanks Todd for filing the bug. We will investigate.

Regards,
Ganesh
Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 1462 Posts
  • 490 Reply Likes
Thank you Ganesh.
Photo of Mike Whorley

Mike Whorley

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Workaround made not a jot of differences till broken - this is really annoying me now.

Process version ticked again makes no difference.....costing me a lot time this bug
Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 1451 Posts
  • 483 Reply Likes
It works for me with LR 8.3.1 on Windows 10. You should have only Transform> 'Upright Mode' and 'Process Version' checked and all Lens Corrections settings unchecked.
Please show a screenshot of the Synchronize Settings selector window as below and explain in detail HOW you are applying the Sync Settings and what you are seeing AFTER it has been applied. Thank you.