Lightroom Classic: Unvisible filter in Collection

  • 1
  • Question
  • Updated 2 months ago
  • (Edited)
In one of my collections within Lightroom Classic cataloge there a 8 photos. But only one is shown.

There is no filter activated. How can i see the other photos...? What did i wrong?

 
Photo of Der Maddin

Der Maddin

  • 28 Posts
  • 3 Reply Likes

Posted 2 months ago

  • 1
Photo of John MacLean

John MacLean

  • 100 Posts
  • 16 Reply Likes
It looks like you have a filter for 4 stars applied.
Photo of Der Maddin

Der Maddin

  • 28 Posts
  • 3 Reply Likes
No.
That is this kind of "last filter used" ore something else. When i click on the star than the filter is applied.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4562 Posts
  • 1221 Reply Likes
The lower-left corner says "1 von 8 Fotos" (1 of 8 photos), while the lower-right shows "Kein Filter" (No Filter), but with 4 stars selected and greyed out:



It appears that LR may be filtering by 4 stars but incorrectly showing No Filter. There have been a few reports over the years of that happening.  

Three steps to try:

1. Enable and disable filters by doing the menu command Library > Enable Filters a few times.

2. Click the filter dropdown menu and select Restore Default Presets. (That won't affect any custom presets you've defined.)



3. Reset LR's preferences: https://www.lightroomqueen.com/articles-page/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/

If you end up doing step 3 and it fixes the problem, please try to save before and after copies of the preferences file and we can submit them to Adobe for diagnosis. (The article explains how to save a copy of the preferences file.)
Photo of Der Maddin

Der Maddin

  • 28 Posts
  • 3 Reply Likes
Thanks. I tried 1. and 2. solution but nothing changes.

Remember: The stars in the filterbar have 3 different color shades. The color your seeing in my photo is not the same when i click on one of the stars.

You can reproduce:
1. Select a 3-Star-Filter for example
2. Click at "keine" (in my photo) in top of the screen.

You will see that the stars than have i darker shade but are not totally dark.

I will try your 3. solution the next days.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4562 Posts
  • 1221 Reply Likes
"Remember: The stars in the filterbar have 3 different color shades. The color your seeing in my photo is not the same when i click on one of the stars."

Right -- your screen shot is showing the middle shade (greyed out), which is supposed to indicate that the filters are currently disabled. But your LR is acting as if they're enabled (the brightest shade).
Photo of Robert Somrak

Robert Somrak, Champion

  • 384 Posts
  • 127 Reply Likes
"No Filter" is just a preset that can be changed.  I probably got changed accidentally to include the 4 stars.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4562 Posts
  • 1221 Reply Likes
Unfortunately, he reported that doing Restore Default Presets didn't change the behavior.
Photo of Robert Somrak

Robert Somrak, Champion

  • 384 Posts
  • 127 Reply Likes
On odd thing is the last star in the filter has a dark "DOT" in the middle of it.  I have never seen that or maybe I just didn't notice.  Maybe its time for a preference reset.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4562 Posts
  • 1221 Reply Likes
That dot is visible on the star icons in my Windows LR but not Mac.
Photo of Robert Somrak

Robert Somrak, Champion

  • 384 Posts
  • 127 Reply Likes
Thanks, I didn't know there was a difference.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4562 Posts
  • 1221 Reply Likes
I didn't either until earlier today.
Photo of Der Maddin

Der Maddin

  • 28 Posts
  • 3 Reply Likes
I resetted the settings by opening with pressing ALT+SHIFT.

I stil only see one photo in this selection.
(Edited)
Photo of Der Maddin

Der Maddin

  • 28 Posts
  • 3 Reply Likes
The Problem is gone i think. It has to do with stacked photos which are in different collections. There is a bug, when the photos in a stack are in different single collections.

I did the following:

- Synced the problem-collection which Lightroom mobile --> In LR Mobile i saw all 8 photos
- i noticed that the 7 missing photos where part of a stacking in the past and that i have some photos from this old stack in another collection (call it X) 
- i added these other 3 photos from X to the problem-collection --> in that moment these 3 photos where visible as a stack in the problem-collection, but wasnt a stack in X
- now in the problem-collection i see 3 stacks with all photos (11 in sum now)

So:
There where 7 photos only in problem-collection (unvisible) and 3 photos only in X, which where stacked. But the fact that they where stacked is only visible since i put them together in the problem collection.

i think thats an issue, because normally when you remove photos from a stack by removing it from the collection, the stack is changed. When you move the photo back to the collection, the photo is not part of the stack anymore. (I tried to reproduce the issue by moving the 3 phots back, but it didnt work).

btw: i have a cataloge-backup to may repdroduce the issue.


(Edited)
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4562 Posts
  • 1221 Reply Likes
Can you verify that you have a backup of the catalog in the original bad state, with one photo in the problem collection showing?  If so, I'll see if I can get Adobe's attention to contact you.
Photo of Der Maddin

Der Maddin

  • 28 Posts
  • 3 Reply Likes
I recovered the backup and have the issue back showing the issue.

Also i checked that i can show the behaviour when moving the photos between collections.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4562 Posts
  • 1221 Reply Likes
Can you write down a precise step-by-step recipe showing the bug with a few photos newly imported into a fresh catalog?  If you can, that would be simpler for Adobe to reproduce the bug and solve.
Photo of Der Maddin

Der Maddin

  • 28 Posts
  • 3 Reply Likes
Sry but I think i can't. I see this issue only in a single collection and only with this photos. I don't know how to reproduce with different photos or collections.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4562 Posts
  • 1221 Reply Likes
OK, I'll see if can get Adobe's attention to look at your backup catalog.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4562 Posts
  • 1221 Reply Likes
Please hold on to that copy of your catalog showing the problem.  It may take a while for Adobe to get back to you.
Photo of Der Maddin

Der Maddin

  • 28 Posts
  • 3 Reply Likes
No problem
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 5860 Posts
  • 1282 Reply Likes
Der, 

I've emailed a request for you to send your catalog.
Photo of Der Maddin

Der Maddin

  • 28 Posts
  • 3 Reply Likes
@Rikk i sent it to you.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 5860 Posts
  • 1282 Reply Likes
Received and forwarded to the team.  I will post back here when I receive a response. 

Thanks!