Lightroom Classic 7.3: Touch Workspace appears broke (thumbnails missing)

  • 15
  • Problem
  • Updated 11 months ago
  • Solved
  • (Edited)
Found this thread in the U2U forum, and can confirm it is not working for me either. The OP of that thread is using a Surface, while I'm on a Wacom MobileStudio Pro, so I don't think it is a driver issue. Here's what happens:

- starting in Grid view with a few thumbnails showing in a folder, and one photo selected

- tap the Touch icon

- the view switches to Develop, and all thumbnails vanish

- pressing the G key switches back to Grid view, and thumbnails appear in the main area, but Filmstrip is empty

- changing sources via the Folders panel never populates the Filmstrip, though the main area loads with thumbnails

- restarting Lr is the only way to get it back to normal

This is not a function I use, but I did use it once on 7.2 and it did work. Just wanting to bring it to the team's attention. 
Photo of Rob Sylvan

Rob Sylvan, Champion

  • 18 Posts
  • 16 Reply Likes

Posted 1 year ago

  • 15
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 15462 Posts
  • 2292 Reply Likes
Thanks. I've asked the engineers to look into this.
Photo of Rob Sylvan

Rob Sylvan, Champion

  • 18 Posts
  • 16 Reply Likes
Thanks!
Photo of Smit Keniya

Smit Keniya, Employee

  • 233 Posts
  • 115 Reply Likes
Thanks Rob!
I am able to reproduce this issue. We have logged a bug for the same.

Thanks,
Smit Keniya
(Edited)
Photo of Rob Sylvan

Rob Sylvan, Champion

  • 18 Posts
  • 16 Reply Likes
Thanks!
Photo of Andrew Walsh

Andrew Walsh

  • 3 Posts
  • 2 Reply Likes
The exact same issue is happening for me with 7.3 on my Surface Pro 3.
Photo of Stacey Axelrod

Stacey Axelrod

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Same problem on 7.3 here. I just bought a Surface Pro (2017) and I was excited to try out LR with a touch screen, but I guess I'll have to wait for this bug to be fixed.
Photo of christian marchal

christian marchal

  • 1 Post
  • 1 Reply Like
hi, update this evening to version 7.3.1, but the bug is still here.

@stacey downgrade to version 7.2, touch screen is OK on this one.
Photo of Stacey Axelrod

Stacey Axelrod

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Thanks Christian. I did that a few days ago, but I don't love the touch interface so I have been using LR regularly. I think I just need to try it out for a longer period of time so I can get used to a different workflow. Hoping they keep developing the touch workspace to be better!
Photo of Jenkins Chng

Jenkins Chng

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
I have the same problem! v7.3.1 so I hope the bug fix can come sooner than later!
Photo of Ryan Berkaw

Ryan Berkaw

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom Classic 7.3 -- Photos disappear when in Tablet Mode.

With the latest update, Tablet Mode does not work when I switch to it on a convertible tablet. The photos all disappear from the bottom and you can't work on anything.  I just discovered in the community forum that this is happening to others as well on Windows 10.

https://forums.adobe.com/message/10348823#access_token=eyJ4NXUiOiJpbXNfbmExLWtleS0xLmNlciIsImFsZyI6I...
Photo of robi plant

robi plant

  • 3 Posts
  • 2 Reply Likes
Just bought a HP X360 15 convertible. Similar to comments above touch interface DOES NOT WORK. When flipped into tablet mode blank image seen in develop module, filmstrip there but blank, touch icon is present but does nothing, and even when flipped back to laptop, a LR restart required to restore normality!!! (LR CC classic 7.3.1)

Clearly I am not alone

I along with everyone else here pay on an ongoing basis for a product which is now not working as it should.

I do not appreciate having to leave notes on a community forum, and hope that someone from Adobe deigns to take note, as opposed to me being able to log a fault or complaint directly and get a direct response

The initial postings that I've seen here and elsewhere about this are over a month old 

The problem is happening across platforms and devices so it doesn't take a genius to figure out that the problem is at the product level

Fix it Adobe.
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 15446 Posts
  • 2282 Reply Likes
I do not appreciate having to leave notes on a community forum, and hope that someone from Adobe deigns to take note, as opposed to me being able to log a fault or complaint directly and get a direct response

There are two direct responses from Adobe and an official response from engineering. Engineering is working on this issue. Thanks.

See: https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/welcome_to_the_photoshop_family_feedback_site...
Photo of Jenkins Chng

Jenkins Chng

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
when can we expect an update?
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 15446 Posts
  • 2282 Reply Likes
We'll update this thread when the fix is available.
Photo of Jackie

Jackie

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I am having the same problem and really hope this issue will be fixed. I use this feature very often and is really disturbing my workflow...
Photo of Sean

Sean

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Touch Mode issues on Surface Book.

I am having issues with putting Lightroom Classic into touch mode on my Surface Book. I recently got a good deal on an original Surface Book i5 8gb Ram 256 SSD and the dGPU in the base. I got it to edit on the go and was looking forward to using touch mode since I hate editing with the track pad. When I press the touch mode icon, Lightroom says it is entering the develop module and the image and filmstrip go blank while the rest of the interface looks the same. To get the images back in the filmstrip I need to close Lightroom and reopen it.  I have tried this docked with the keyboard and undocked, and tried enabling and disabling the GPU in settings.
Photo of robi plant

robi plant

  • 3 Posts
  • 2 Reply Likes
Jeffrey,

Don't want to put anyone under any undue pressure, but's it's two months now...how are things coming along?

I've only recently started using a touch-enabled laptop, but from what I read this was a functionality that used to work and is now broken? Is this the case?

Presumably if so then the fixing of it is straightforward

Is the update that would fix this being bundled together with other bug-fixes, waiting until there's a sufficient number to merit an update?

Kind regards

Rob
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4969 Posts
  • 1931 Reply Likes
You're right, it worked in previous versions.

The update cycle generally runs about 2-3 months. Essentially they do a whole bunch of bug fixes, and then they need time to test everything to make sure they haven't introduced new bugs in the process. It takes a bit of time to do, before they then get another team involved to push to update live. Due to the size of the company, the process is a lot more complex than a one-man-band who can push out fixes within a few days.
Photo of christian marchal

christian marchal

  • 1 Post
  • 2 Reply Likes
Hello,

update to version 7.4 and the bug is still Here.

Come on guys from adobe, we pay for a product that we can't use the way we want for almost 4 month now.
Photo of Rauf Akbaba

Rauf Akbaba

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
"Adobe reveals record-breaking quarterly revenue in Q2 2018"
It seems, their priority is not our problems / sw bugs...

Photo of Andrew Walsh

Andrew Walsh

  • 3 Posts
  • 2 Reply Likes
Is this your way of trying to get people to use the new Lightroom instead of Lightroom Classic? Why even have the touch friendly option in LR Classic if it's to remain broken like this?
Photo of robi plant

robi plant

  • 3 Posts
  • 2 Reply Likes
Dear Jeffrey Tranberry (or anyone else adobe),



"There are two direct responses from Adobe and an official response from engineering. Engineering is working on this issue. Thanks."

"We'll update this thread when the fix is available."




I'm trying to be very restrained and not use sarcasm or call into question Adobe's dedication to their savagely profitable paying customers or their technical ability to fix things they break...

So I'll just ask questions...

1. Do you think that 3 months is too soon to be looking for this to be fixed? 

2. Do you in your role representing Adobe think we are being impatient customers?

3. Could you have someone from 'engineering' pitch in here and maybe give any rationale why this was not addressed in update 7.4?

4. Is this feature in fact being phased out for LR Classic?

5. Is there a need to create a new discussion and merge this one with it (entitled 'Lightroom Classic 7.4:Touch Workspace Really is Broke' or something like that)?


I have to say I was bitterly disappointed (putting it mildly) to upgrade to 7.4 and find the problem persisting

Like most people who complain here I've too much invested in the Adobe eco-system to walk away and stop giving you money...but I'm going to have a long hard look at buying the standalone LR6 as an alternative to keeping giving money (allegedly for ongoing updates and bug-fixes)

Regards
Photo of Ryan Berkaw

Ryan Berkaw

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Well said!  This is now getting ridiculous.
Photo of Jenkins Chng

Jenkins Chng

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
so the fix is not available in 7.4?
Photo of Scott Oblander

Scott Oblander

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom Classic CC does not work in tablet mode on a 2 in 1 laptop.

I have a new 2 in 1 laptop. Lightroom Classic CC works fine in laptop mode. Lightroom quits working and loses the thumbnail display when I switch to tablet mode.
Photo of Smit Keniya

Smit Keniya, Employee

  • 227 Posts
  • 106 Reply Likes
Hi Scott,

We are aware of this and we are working on fixing this.

Thanks,
Smit Keniya
Photo of Tina Letch

Tina Letch

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes

Had someone do remote with my computer as lightroom crashed took him god knows how long to try and fix the problem....just to end up with no files on my computer and to top it of like many others the damn touch work space does not work....I am a total disgusted with the so called help I been give....not a happy bunny. 

Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4969 Posts
  • 1931 Reply Likes
So who was this person Tina? And what do you mean there's no files on your computer?
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 15462 Posts
  • 2292 Reply Likes
I'm looking at the case and it looks like you were having trouble signing in. My guess is you were signed in with a different Adobe ID (email address) prior and/or you're looking at a different/new catalog than before. I'll ask someone to contact you directly.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 5594 Posts
  • 1182 Reply Likes
Official Response
Lightroom Classic CC 7.5 was released today and should address this issue.  If you don’t see the update in your Creative Cloud App, hit the [Ctrl/Cmd]+ [Alt/Opt]+[R] to force a refresh. 

Give the new version a try and let us know if it solves the issue. 
Photo of Rob Sylvan

Rob Sylvan, Champion

  • 18 Posts
  • 16 Reply Likes
Gave it a quick try and seems to be working. Thanks!
Photo of Tina Letch

Tina Letch

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
That would be another BIG fat no its not working.....:(

Photo of Rob Sylvan

Rob Sylvan, Champion

  • 16 Posts
  • 14 Reply Likes
Tina, can you share some about your system specs, double-check you'd updated to 7.5, and explain exactly what it is doing (not doing)?

For example, I'm using it on a Wacom Mobile Studio Pro running Windows 10. Updated to 7.5, and going through the steps I wrote out in the first post above everything is working for me. What happens when you follow those steps?
Photo of Andrew Walsh

Andrew Walsh

  • 3 Posts
  • 2 Reply Likes
Working for me now too. Though one thing that seems to be missing is the ability to manipulate the curve by touching the curve itself. You can now only use sliders to change the various aspects of the curve.

I remember being able to drag points in the curve in the previous version of the touch friendly interface. Am I imagining that feature?
Photo of Rob Sylvan

Rob Sylvan, Champion

  • 18 Posts
  • 16 Reply Likes
I am able to do that. Try this:

- tap the Edit button (not presets)
- tap Global Adjustments, selectTone Curve
- Tone Curve appears on screen
- tap and drag within tone curve on screen