Lightroom Classic: Will not allow me to perform local adjustment in the centre of an image, only in the areas around the centre

  • 1
  • Problem
  • Updated 3 weeks ago
  • Solved
  • (Edited)
Cant edit my photos
Photo of Darryll Benecke

Darryll Benecke

  • 21 Posts
  • 2 Reply Likes
  • Very upset

Posted 3 weeks ago

  • 1
Photo of Steve Crane

Steve Crane

  • 32 Posts
  • 20 Reply Likes
What sort of local adjustment? Could it be the radial filter? That has an option to toggle whether the effect applies inside or outside the selection. Not at a machine with LR right now so can't give the name of the option, but it is near the bottom of the panel.
Photo of Darryll Benecke

Darryll Benecke

  • 21 Posts
  • 2 Reply Likes
Hi Steve. No, it is all the local adjustment brushes. clone, heal, graduated filter, radial filter and adjustment brush.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 3991 Posts
  • 762 Reply Likes
Are you Mac or Windows, Darryll?
Photo of Darryll Benecke

Darryll Benecke

  • 21 Posts
  • 2 Reply Likes
On Mac High Sierra
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4379 Posts
  • 1602 Reply Likes
And a weird request... what happens if you brush in the middle and then drag the pin?
Photo of Darryll Benecke

Darryll Benecke

  • 21 Posts
  • 2 Reply Likes
Cant do this Victoria as no local adjustments can be made in the centre of the photos.
The cursor turns into an arrow in the centre of the photo but adopts the brush you have selected anywhere else in the photo.
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4379 Posts
  • 1602 Reply Likes
Turns into an arrow! That one does ring a bell. We've had this issue before a long time ago, but I'm having trouble finding the post.

Are you using a mouse or a trackpad or a tablet or what?
Photo of Darryll Benecke

Darryll Benecke

  • 21 Posts
  • 2 Reply Likes
I am using a wireless mouse on my iMac
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4379 Posts
  • 1602 Reply Likes
Ok, when did it last work right? And what's changed since then? I'm thinking things like Wacom driver update. Daft question, but you've tried rebooting?
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4379 Posts
  • 1602 Reply Likes
Here's one I remember: https://forums.adobe.com/thread/1115181  Lightroom 4 days!  Back then, restart solved it because it was related to a dialog box.
Photo of Darryll Benecke

Darryll Benecke

  • 21 Posts
  • 2 Reply Likes
It last worked correctly on Saturday.The problem occurred on Sunday when I started using LR again.
Guess what, when I logged in this morning its now working correctly again!!!!!!!
Weird or what????
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4379 Posts
  • 1602 Reply Likes
I seem to remember another one that was related to the secondary window being open but hidden, so make sure the 2nd screen isn't highlighted just above the filmstrip on the left.
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4379 Posts
  • 1602 Reply Likes
Oh good, I do love an easy fix!
Photo of Darryll Benecke

Darryll Benecke

  • 21 Posts
  • 2 Reply Likes
Thanks so much for all your help, much appreciated. New problem, my filmstrip has suddenly halved in size and the photos are tiny???? Maybe there's a mouse living in my computer???
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4379 Posts
  • 1602 Reply Likes
Odd. Grab the top of the filmstrip and drag it to resize it.
Photo of Darryll Benecke

Darryll Benecke

  • 21 Posts
  • 2 Reply Likes
Thank you. I will try this. 
Photo of Darryll Benecke

Darryll Benecke

  • 21 Posts
  • 2 Reply Likes
Not at my machine right now
Photo of Darryll Benecke

Darryll Benecke

  • 21 Posts
  • 2 Reply Likes
Have tried this now Victoria, no success. Also just noticed that the star ratings I have given are no longer shown at the bottom of each individual photo and the ones I have black flagged no longer show the black flag on the top of each individual photo in the filmstrip.
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4339 Posts
  • 1584 Reply Likes
That's just because they're too small. You do have to drag the right line though... I've attached a screenshot for you - drag right on that red-arrow line and the cursor will change in the process. Or right-click on that line offers some preset sizes too.
Photo of Darryll Benecke

Darryll Benecke

  • 21 Posts
  • 2 Reply Likes
As usual you are such a star. Thanks all problems now solved.