Lightroom Mobile: (iPad only) Store locally fails with video

  • 2
  • Idea
  • Updated 6 days ago
  • (Edited)
Storing an album locally fails for video file:
Photo of Antoine Hlmn

Antoine Hlmn

  • 766 Posts
  • 193 Reply Likes

Posted 2 weeks ago

  • 2
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 6717 Posts
  • 1516 Reply Likes
I cannot replicate this Antoine.
iPhone 11 Pro Max - iOS 13.3
Lightroom 5.2
  1. Select video (.mov file 1080P captured by iPhone 7)
  2. Add to album - "Store Video Locally"
  3. Go to album - "Store Video Locally"
  4. Set to store locally. 
  5. Allow to sync.
  6. Close Lightroom
  7. Turn off WIfi and put in Airplane Mode. 
  8. Open browser to verify offline status
  9. Open Lightroom
  10. Go To Album "Store Video Locally"
  11. Tap on thumbnail
  12. Video appears with Play button
  13. Press Play
Video Plays. 

Did I miss any steps?
Photo of Antoine Hlmn

Antoine Hlmn

  • 766 Posts
  • 193 Reply Likes
Thanks for replying, Rikk!

Just trying to store locally on my phone a video uploaded through LR Web:


https://youtu.be/uf1E7WvDIEE


Despite the video being played without any issue, the album is of 0,0 kB and is not downloaded correctly.
(Edited)
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 6710 Posts
  • 1514 Reply Likes
What was the source of the video from LrWeb? Format, Device? I want to try to duplicate as closely as possible.
Photo of Antoine Hlmn

Antoine Hlmn

  • 766 Posts
  • 193 Reply Likes
An 25 minutes .mp4 video, 1080p, about 900 Mo. Downloaded from the web. According to specs, .mp4 should be supported, right?
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 6717 Posts
  • 1516 Reply Likes
I would be very suspicious of a video downloaded from the web and not directly produced by a camera.  Without a sample it is difficult to say.
Photo of Antoine Hlmn

Antoine Hlmn

  • 766 Posts
  • 193 Reply Likes
suspicious of a video downloaded from the web

That’s condescendent, coming from a company developing a full cloud LR and an struggling with so many bugs.

No, it’s not file related. I shot a 4 minutes movie with my phone and it’s bugging the same way on my iPad:




The last screenshot is over 2MB so cannot be loaded here. Same as above.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 6717 Posts
  • 1516 Reply Likes
I am sorry you are experiencing this Antoine. It looks like this may be iPad specific but is working on iPhone. At least I cannot replicate on iPhone. Since they are two separate versions of the app, it is possible.

After reading your latest information I:
  1. Recorded a 4:09 video with my iPhone 11 Pro Max. 
  2. Imported to Lightroom mobile
  3. Synced to cloud
  4. Added to Album "Store Video Locally"
  5. Unchecked Store Album Locally.
  6. Rechecked Store Album Locally.
  7. Disconnected WIFI
  8. Put Phone in Airplane mode to disable Cellular.
  9. Go to Album: "Store Video Locally"
  10. Tap on 4:09 Video 
  11. Play
  12. Wait 4:09 for video to finish. 
  13. Pass
Next: 
  1. Allow Album to sync to iPad 
  2. Mark Album to store locally
  3. Allow to download locally
  4. Disconnect WIFI
  5. Tap on Album "Store Video Locally"
  6. Tap on 4:09 Video
  7. Tap Play
  8. Video yields message  "Cannot Load Video" 
  9. Fail
I am logging a bug with the iOS team for iPad only. 
(Edited)
Photo of Antoine Hlmn

Antoine Hlmn

  • 766 Posts
  • 193 Reply Likes
Thanks Rikk!

My original post was on iOS, so I’m not sure its a padOS specific issue. I’ll try again syncing from iPad and testing on iPhone later today.

Cheers!
Photo of Antoine Hlmn

Antoine Hlmn

  • 766 Posts
  • 193 Reply Likes
Rikk, I just tested on iOS and it fails too, so it’s not pasOS specific.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 6717 Posts
  • 1516 Reply Likes
Antoine,

I have been advised by the team that this behavior is as-designed. I am converting your thread into a feature request. 

I have also asked that we warn on Store Locally selection that videos will not be available for this option and that we update our help documentation.  I am sorry for the confusion this has caused. 
Photo of Antoine Hlmn

Antoine Hlmn

  • 766 Posts
  • 193 Reply Likes
I have been advised by the team that this behavior is as-designed. I am converting your thread into a feature request.

I'm speechless. I facepalmed my self so hard my hand still hurts. How can this seriously be Adobe's official answer. How can Adobe claim this openly. Note I'm not blaming you for being Adobe's voice, by the way, but Adobe for being this way (just to be clear)...

In what way can a function designed to "store an album locally" be DESIGNED not to include video (or any other, supported type) files ? Who would be so incompetent to include this specifically in the specs ? I don't believe this for a second. Albums are supposed to SYNC (isn't that the purpose of LR mobile?) and a feature linked an album not... work on an album. A function linked to an object (here album) should apply tot that object, regardless of it's inheritances. That's good practices 1.0.1. Object.metdod(); function(parameter)... basics! Common sense!

It's not the first time Adobe flips a bug in "as designed", blame it's users for "using it wrong" and is one more proof Adobe treating it's customers like excrements ! I'm honestly -once more- very disappointed, not to say disgusted by the lack of seriousness Adobe is showing ! This is NOT a feature request but a bug !