Photoshop CC 2019: Right / Left Square Bracket keys don't increase / decrease brush size in Select & Mask

  • 4
  • Problem
  • Updated 3 days ago
  • Solved
  • (Edited)
PS CC 2019. Enter Select & Mask with or without a selection.  Choose any of the 3 brushes in the tools on the left.  Try to increase or decrease the brush size by using the right or left square bracket keys and nothing happens.  Tried the same scenario in PS CC 2018 and the tools work as expected.
Photo of Keith Bauer

Keith Bauer

  • 19 Posts
  • 8 Reply Likes

Posted 3 weeks ago

  • 4
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14549 Posts
  • 1893 Reply Likes
What OS/version are you on? It's working for me on macOS 10.12
(Edited)
Photo of Keith Bauer

Keith Bauer

  • 19 Posts
  • 8 Reply Likes
Currently on Mac OS 10.13.6.  Getting ready to update to Mohave in the next few days.
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14549 Posts
  • 1893 Reply Likes
Do the bracket keys always not work? or is it intermittent like Joel suggests below?
Photo of Keith Bauer

Keith Bauer

  • 19 Posts
  • 8 Reply Likes
It does not work at any time with all of the testing I've done.  I've tried it on 2 different Macs both running 10.13.6 with exactly the same behavior.  
Photo of Joel Sigerson

Joel Sigerson

  • 9 Posts
  • 15 Reply Likes
It's intermittent for me, as are the tool shortcuts in Select and Mask; sometimes they stop working. Also on 10.12
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14549 Posts
  • 1893 Reply Likes
Interesting. I'll keep playing around with it to figure out if there's some secret step that triggers it. If you figure out what makes it stop working, let us know.
Photo of eartho

eartho

  • 846 Posts
  • 228 Reply Likes
Jeff, this could have something to do with the corrupted preferences you get from the initial install or the active transform in background thing i mentioned on that other forum...
Photo of Joel Sigerson

Joel Sigerson

  • 9 Posts
  • 15 Reply Likes
I'll try to get you more specific info; I have a hunch that it might happen when S&M is called from an action, but the only reason I have to suspect that is because that sometimes causes another anomaly (opacity resets to 50%).

Also, I switch back and forth between two workstations and can't recall if both are affected. I haven't given you much to go on, but I'll note the circumstances next time it happens.
Photo of Yuko

Yuko, Employee

  • 23 Posts
  • 9 Reply Likes
Could you please check [ and ] are assigned in Edit > Keyboard Shortcuts > Tools > Decrease Brush Size, Increase Brush Size? They might have gotten corrupted while migrating preferences.
(Edited)
Photo of Keith Bauer

Keith Bauer

  • 19 Posts
  • 8 Reply Likes
Yes, they are assigned in the Keyboard ShortCuts


Photo of Yuko

Yuko, Employee

  • 23 Posts
  • 9 Reply Likes
Does the shortcuts work with regular Brush tool outside the Select & Mask workspace? Have you tried resetting preference? https://helpx.adobe.com/photoshop/using/preferences.html
Photo of Keith Bauer

Keith Bauer

  • 19 Posts
  • 8 Reply Likes
Yes, the bracket keys work with the regular Brush Tool.  I moved the Adobe Photoshop CC 2019 Prefs.psp file to a different location, restarted Photoshop and the problem went away.  Looks like a corrupted preferences file.
Photo of Yuko

Yuko, Employee

  • 23 Posts
  • 9 Reply Likes
Glad to hear that the problem went away!
Photo of Bill Finn

Bill Finn

  • 2 Posts
  • 1 Reply Like
I am having a consistent problem with both the Right/Left Square brackets not changing the brush size as well as tools not changing when using key commands. This has been a consistent problem for me since CC 2018 and now with CC 2019 (currently on 20.0.1). I have tried removing the "Adobe Photoshop CC 2019 Prefs.psp" file but that has not fixed the issue. 

Are there any other workarounds I should try?

Thank you for your help!
Photo of Bill Finn

Bill Finn

  • 2 Posts
  • 1 Reply Like
Now is seems to be working.