LIGHTROM 5.2 Rebuilding smart previews bug

  • 1
  • Problem
  • Updated 5 years ago
  • (Edited)
5.2RC has a bug whereby if you select all photographs and tell it to build smart previews, instead of scanning existing smart previews and then building any missing ones, it just starts building all smart previews again. But it obviously isn't since it goes through them very fast. It's just like the old bug in LR4 that kept rebuilding standard previews if they were below a certain size. That bug got cured in LR5, but now we've got a new version of it!

Bob frost
Photo of Robert Frost

Robert Frost

  • 392 Posts
  • 51 Reply Likes

Posted 5 years ago

  • 1
Photo of Pete Green

Pete Green, Customer Advocate

  • 699 Posts
  • 126 Reply Likes
Hi Bob,

When I do this, I get a message that tells me it has built or previews already exist for my images I have selected.


Are you seeing this message?
Photo of Robert Frost

Robert Frost

  • 392 Posts
  • 51 Reply Likes
Grrr! Just lost my reply to you somewhere in the signing on process, so I'll type it all again.

No, I don't see that dialog at all when I select All Photographs or my top folder and tell it to Build All smart previews. It puts up a usual type of Progress bar at the top left which counts through all 75K images in about ten minutes and then says Task Completed under the progress bar. If I repeat that n times, it does the same n times.

If I say Build All 1:1 previews, it puts up a Progress Bar saying Scanning Existing Previews, counts throught them in about a minute, then switches to Building any updated previews, and finally does put up the dialog saying they were built or already exist. If I repeat that, it all repeats every time.

If then I tell it Build All Standard Previews, it does what you see - it goes straight to the Dialog saying all built or present already, no scanning or building progress bar.

So three types of preview and three different behaviours in building them!!

I'm on Win8x64, and my LR setup should be pretty clean as I exported my 4.4 catalog to a new one, upgraded it with 5.2RC, built all new previews and acr cache, and new prefs only a week or so ago. This morning I uninstalled LR, rebooted, and reinstalled it - no change. Are you using Win8 or Mac?

Bob Frost
Photo of Robert Frost

Robert Frost

  • 392 Posts
  • 51 Reply Likes
Are you there Pete?

Bob Frost