Lightroom Classic: Post processing disappearing from Export window when checking presets

  • 3
  • Problem
  • Updated 5 months ago
  • Solved
  • (Edited)
Is this a normal behavior or a bug?

Select "Export...", the export window opens, post processing is there under watermarking (top image).

Check a preset (click on the checkbox next to a preset), post processing disappears (image in the middle). 

Uncheck the preset, post processing doesn't come back (bottom image).

To get post processing back you need to click cancel, and open the export window again.

Postjpg
Photo of Massimiliano Luchi

Massimiliano Luchi

  • 17 Posts
  • 4 Reply Likes

Posted 7 months ago

  • 3
Photo of Kanheiya Agrawal

Kanheiya Agrawal, Employee

  • 48 Posts
  • 11 Reply Likes
Hi,

This is the expected behaviour when you select Preset. This behaviour changed after introducing multi-batch Export Feature. https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/exporting-photos-basic-workflow.html#multi-batch-export. Same warning is shown at the below dialog and provided with a help link. 

-Kanheiya
Photo of Massimiliano Luchi

Massimiliano Luchi

  • 17 Posts
  • 4 Reply Likes
I'm not sure that that's the expected behavior (it is not from a customer point of view), after unchecking the preset.
The warning message says that "some sections are hidden when presets are checked". Which means that when I do uncheck the preset, the section should come back indeed the warning disappears, as I would expect.
Since the section doesn't come back, I assume it has been forgotten, while implementing the feature, to program the function that unhides the section..


Photo of Yves Crausaz

Yves Crausaz

  • 751 Posts
  • 105 Reply Likes
By closing again the dialogue of exportation then to open it again, this option is again active. proved on macOS. For me, this resembles a neglect if they abolish coaches every, it seems to me that option should be rekindled without having close again the dialogue of Exportation.

Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 5120 Posts
  • 1451 Reply Likes
A simpler workaround is to uncheck the preset and then click on its name (not the checkbox). 

This is a bad UI design -- please vote on this feature request to change it:
https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/lightroom-export-window-sections-shouldnt-grey-out-with-one-preset-checked
(Edited)
Photo of Massimiliano Luchi

Massimiliano Luchi

  • 17 Posts
  • 4 Reply Likes
Unchecking and clicking on the preset name doesn't make the hidden section reappear, at least for me (Win10).
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 5120 Posts
  • 1451 Reply Likes
Sigh, it doesn't work in general for me either (Mac or Windows).  I was initially testing with a preset that had a missing post-processing plugin:



and with that preset, the Post-Processing section comes back after unchecking and clicking the name. But it doesn't happen in general with presets that don't have such errors.
Photo of Anthony Blackett

Anthony Blackett

  • 269 Posts
  • 73 Reply Likes
This is an obvious bug. The Post-Processing panel should vanish when presets are checked! It should just be disabled like the other panels when multiple presets are checked. All panels should be enabled when no presets are checked. I also agree that if one preset is checked, then all panels should be enabled.
Photo of Smit K

Smit K, Employee

  • 276 Posts
  • 141 Reply Likes
Thanks for reporting this. We have logged a bug for this. 
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7536 Posts
  • 1726 Reply Likes
Updates to Lightroom Classic, Camera Raw, and the Lightroom Ecosystem were released yesterday and contain a fix for this issue.  Please install the appropriate update and see if it solves this problem. You can read more about the updates here.

Thank you for your patience. 
Photo of Massimiliano Luchi

Massimiliano Luchi

  • 17 Posts
  • 4 Reply Likes
Yes, it's fixed, now it works as expected, thank you!