Elements 9: I can't get the circle to appear on clone stamp or spot healing tool

  • 1
  • Problem
  • Updated 8 months ago
  • Solved
  • (Edited)
photo shop elements 9 unable to get the circle to appear on clone stamp tool and spot healing tool. I`ve tried restating computer also tried restarting file by ctrl-alt-shift
while starting photo shop . also rang adobe they told me to upgrade ,this is the reason I up graded from photo shop 7 to 9 . pity they couldn't fix the problem to save me updating all the time .
Photo of robert bell

robert bell

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
  • frustrated

Posted 5 years ago

  • 1
Photo of Chris Cox

Chris Cox

  • 20280 Posts
  • 818 Reply Likes
Do you means the brush cursor, or something else?

What OS version are you using?
Photo of robert bell

robert bell

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
hi Chris

when I click on the clone stamp tool, the circle does not appear even when I increase the size of the circle it still wont appear .

also on the spot healing tool the same problem no circle .

with out seeing the circle I cannot do what I want .

I hope this helps you to help me
thanks again Chris
Photo of Chris Cox

Chris Cox

  • 20280 Posts
  • 813 Reply Likes
So you can't see the cursor.

Does the tool still work? Can you alt-click to set the clone source point, and then use the clone tool?

My first guess is that you're seeing video card driver problems, and simply need to update your video card driver from the GPU maker's website (Nvidia, AMD/ATI, or Intel).
Photo of robert bell

robert bell

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
hi again Chris,
I don't know what os means ,
I`m using windows 7
and adobe photo shop elements 9.
Photo of Chris Cox

Chris Cox

  • 20280 Posts
  • 813 Reply Likes
OS = Operating System, which you said is Windows 7.
Photo of Quansah Steve J

Quansah Steve J

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Hi Robert. Press the "H" button on your keyboard. The stamp tool overlay will show again.
Photo of robert bell

robert bell

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
the cursor is showing when I click on the clone button the cursor changes to like a four pointed star , and that works. but I cannot use it because it is hard to pin point any small cloning
Photo of Chris Cox

Chris Cox

  • 20280 Posts
  • 813 Reply Likes
OK, update your video card driver as I described above.
Photo of robert bell

robert bell

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
I up dated INTEL working ok now , I tried to run NVidia and AMD/ATI but these two it was had for me to under stand , but INTEL was straight forward .
I thank you very much for your support CHRIS COX
Photo of Chris Cox

Chris Cox

  • 20280 Posts
  • 813 Reply Likes
Um, it's not a choice - you update the driver from the company that made the GPU in your machine.
Photo of robert bell

robert bell

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
hi Chris , the problem is back again ( no circle for clone stamp )
Photo of robert bell

robert bell

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
THANK YOU FOR YOUR THAT FIXED THE CIRCLE .
I NOW HAVE ANOTHER PROBLEM I CAN HELP ME WHEN TRANFERING PHOTO FROM PICTURE TO PHOTOSHOP WORK DECK THE PHOTO`S COME IN A FRAME WHICH I NEVER HAD BEFORE WHEN CLICKING ON ARRANGE THE FRAME GOES AWAY .HOW CAN I SET THIS ARRANGE OR SET IT SO THE FRAME DOE`NT COME ON .
Photo of Ann Schwartz

Ann Schwartz

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
Same problem no answers
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14134 Posts
  • 1763 Reply Likes
First, is your CAPS LOCK key on? If so, turn it off.

Second, if that doesn't solve it, determine what video card you have and go *directly to the manufacturers website (nVidia or ATI/AMD)* and download the latest driver.

Just doing Windows Update won't give you the latest and greatest drivers. You must go directly to your card manufacturers website to check for driver updates.
Photo of robert bell

robert bell

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
I had the manager from adobe Australia come out to my home and he took information from my computer I doesn't matter what you or we do it still comes back
adobe advised me to reset computer every time it happens .

I have had this problem since adobe 7 and adobe told me to update to get help with the problem so I`ve updated to 8,9,10,11 and now I`m on adobe 12 and you know what I still have the same problem .