Elements 10 program degenerating. First could not use inverted layer mask and now all tools.

  • 1
  • Problem
  • Updated 4 years ago
  • (Edited)
I use Photoshop Elements 10 for drawing and sometimes these issues come up in the middle of a project then once I close it and open it again the issues may or may not still be there.

My Photoshop Elements program seems to be degenerating.

The first problem I noticed was that after a while of using an inverted layer mask it and any layer mask function stopped working (this was 2 day's ago). This caused me to use plain layers over my line work instead of using the inverted layer mask which I was used to.

Now I can no longer place down color onto layers over the background color and use any tools besides the brush that it is set to in the beginning. I've tried using the zoom, color fill (bucket), move, and blur tools, none of them working (even though the tool is selected I'm still holding the same brush).

The brush tool doesn't allow me to change it's size,type, opacity, ect.

The color selection also comes up with an error saying that I need to choose a color between 0- (I think) 255 whenever I choose any color in the spectrum.

Plus, the program sometimes but not always sets down color on the background color no matter what color that is.

I've tried it with projects that I've been working on and new projects and it is doing the same thing in both situations.

For more information: I am using a Wacom intuos 4 tablet with the program and have Windows 7.
Photo of Lissa

Lissa

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
  • frustrated

Posted 4 years ago

  • 1

Be the first to post a reply!