Photoshop CC constantly using GPU (even with no images opened!)

  • 2
  • Problem
  • Updated 5 years ago
Hi,
There seems to be a bug with Photoshop CC constantly using my GPU. As soon as I open it up, my GPU's temperature goes from 40 to 60 Celsius within a minute or so.
Even if I simply open it without opening any images and minimize Photoshop, I get the same behaviour. As soon as I close Photoshop. the GPU goes back down to 40 Celsius within a minute. It didn't use to do this with CS6.
Thanks!
Photo of Philippe Morin

Philippe Morin

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 5 years ago

  • 2
Photo of Adam Jerugim

Adam Jerugim, Employee

  • 196 Posts
  • 85 Reply Likes
What GPU/video card and OS is this occurring on?
Photo of Philippe Morin

Philippe Morin

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Windows 8 64bit and NVIDIA GeForce GTX 560 with the latest drivers (320.18).

Thanks!
Photo of Philippe Morin

Philippe Morin

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Ok, I've actually isolated the setting that generates this bug. In the performance window, graphic processor settings, advanced settings, I had the first 3 options enabled (by default): "Use Graphics Processor to Accelerate Computation", "Use OpenCL" and "Anti-alias Guides and Paths".

These are the same settings as in CS6 but by disabled the "Use OpenCL" and restarting Photoshop, now my GPU doesn't warm up when nothing is opened. As soon as I enable it back and restart Photoshop, the issue occurs again.

Let me know if you need debug info or something to help narrow it down more.

Thanks!
Photo of Adam Jerugim

Adam Jerugim, Employee

  • 196 Posts
  • 85 Reply Likes
While we haven't seen that yet here, I'm going to try to set up a similar system to see if I can reproduce this. Likely a driver issue but won't be sure until I can see it first-hand.

Thanks for reporting this.