Photoshop CC 2019: Preferences Issue

  • 2
  • Problem
  • Updated 11 months ago
  • In Progress
  • (Edited)
I recently upgraded to Photoshop CC 2019 from 2018 and more recently still, to Mojave. I'm working on an iMac 27 (Mojave) with 16 GB RAM. After installing the programs I set my color settings in the Edit>Color Settings panel to ProPhoto, selected the Profile Mismatches and Missing Profiles boxes, and lastly set the Advanced Controls: Desaturate Monitor Colors to 10%. What I'm finding is that if the computer goes to sleep or I turn it off then back on, all those settings are reset to the default positions. I tried making the privacy adjustment in my Apple Settings window as was recommended for CC 2018, I deleted my preferences, rebooted the program then adjusted my preferences again to the above, but none of this is helping. So far it seems to only be this panel that gets reset, but I'm not 100% sure of that. This is concerning as the stock agency I'm with requires the photos be in aRGB and I just discovered that they've been processed in sRGB because I didn't think to recheck the settings pane. Any help would be very much appreciated. If you require further info to help troubleshoot this problem, please let me know. Thanks.

Glenn
Photo of Glenn Davy

Glenn Davy

  • 81 Posts
  • 20 Reply Likes

Posted 1 year ago

  • 2
Photo of Tom Attix

Tom Attix, Employee

  • 62 Posts
  • 21 Reply Likes
Official Response
Glenn-
I can reproduce this. On my machine it resets to the Color Preferences I have set in Bridge. Do you use Bridge, if so, could you try it and see if it happens on your machine as well. If it does, you can set your Bridge preferences to to your desired Photoshop settings as a work around while we fix this.
Thanks for reporting it.

Photo of Glenn Davy

Glenn Davy

  • 81 Posts
  • 20 Reply Likes
Hi Tom,

Sorry, I should have replied to this sooner. I have found that if you adjust your preferences in Photoshop, then give the new preference setup an actual name (rather than leaving it at Custom), it works fine. I heard that suggestion from somewhere and unfortunately I've forgotten where now, but I did that several weeks ago and it's been fine since. It seems if you change preferences and don't save those with a new name, the process seems to act like a file that's not been saved and so it dumps the changes next time you boot up. This does seem to be a change in behaviour from past issues of PS, but I'm not sure if I just got lucky before or if something else has changed. It may, in fact, not really be a bug at all, but it might be helpful if a note was put on that panel to make sure to save changes by assigning a new file name to it. I hope that helps.

Glenn
Photo of Tom Attix

Tom Attix, Employee

  • 62 Posts
  • 21 Reply Likes
Glad you found a work around and thanks for getting back to me. That's very useful info.
Photo of Glenn Davy

Glenn Davy

  • 81 Posts
  • 20 Reply Likes
I'm glad it helps. Do you think it's an actual bug, or just something that should have been done all along but never showed itself if you didn't save the settings until now?

Photo of Tom Attix

Tom Attix, Employee

  • 62 Posts
  • 21 Reply Likes
It's definitely a bug, your settings shouldn't change unless you change them.
Photo of Glenn Davy

Glenn Davy

  • 81 Posts
  • 20 Reply Likes
OK, thanks for letting me know. If I can give you anymore info, let me know. Thanks for looking into this.
Glenn
Photo of Tom Pinkerton

Tom Pinkerton, Employee

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi Glenn,

I know it's been a little while, but I'm curious about something. The problem you describe here has some similarities to another issue that was fixed with the last Photoshop CC 2019 update (version 20.0.1 specifically). You might want to see if this is still a problem for you after updating to the latest (if you haven't already). I'd be interested to know if the 20.0.1 update fixed this problem.
Photo of Glenn Davy

Glenn Davy

  • 81 Posts
  • 20 Reply Likes
Hi Tom,

Ahh, sorry about that. I've been pounding away in the program so hard lately I forgot to check. YES, it is fixed. I just tried adjusting some settings now without saving them, and sure enough, when I rebooted, everything was as I left it the previous time. So I can now adjust the colour settings (for example) and even if I don't save the profile, the new values are still there when I reopen the program. 

To be honest, I was much more concerned with the lasso tool outline not appearing (which also got fixed in the last update) that I kind of forgot about this issue. So my apologies for not testing this and getting back to you. Thanks for asking.

Glenn

PS - I have found another issue unrelated (I think) to this, when using the Vanishing Point Filter. When you resize an image you want to paste into the mesh to a smaller size, then drag into the filter, it's as though the image only is resized but the canvas size remains at full size. You have to move the image around within the mesh to find a corner grab handle in order to readjust the sizing of the pasted image again. Should I start another thread on this or have you got enough to work with here? Thanks again.
(Edited)
Photo of Tom Pinkerton

Tom Pinkerton, Employee

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Thanks so much for the confirmation, Glenn. Much appreciated.

I'll look into your Vanishing Point issue, but in the meantime it might not hurt to start a new topic for it. You might get more eyes on it that way, and someone with more knowledge of it might chime in.

Thanks again!

Tom
Photo of Glenn Davy

Glenn Davy

  • 81 Posts
  • 20 Reply Likes
Thanks Tom, will do on the new topic. I only just found out about this so I'm trying to make sure it's not just "finger trouble in the cockpit" rather than an actual bug. 

Thanks again.

Glenn