PHOTOSHOP CC 2015 - Path/Direct Select tool select mode randomly resets to Active Layers

  • 2
  • Problem
  • Updated 6 months ago
  • (Edited)
Not sure if anyone else has encountered this issue but I'll often find that when I'm trying to select a vector shape with either the Path or Direct Select tool I won't be able to because the tool has reset it's select mode to Active Layers. It took awhile to figure out what had gone wrong the first time because I assumed once I set the mode to All Layers it would stay that way. This is not the case.

It's not as if this happens when I first open Photoshop or a PSD either. I'll be working on a single PSD for a couple hours, swapping between tools etc. Then occasionally when I swap back to the vector selection tools the select mode will be reset to Active Layers.

I haven't been able to replicate this on purpose in order to figure out when/why it's happening but it does occur VERY frequently. Has anyone else encountered this and figured out why it happens?
Photo of Jed Sweigard

Jed Sweigard

  • 10 Posts
  • 0 Reply Likes
  • frustrated

Posted 3 years ago

  • 2
Photo of Chris Cox

Chris Cox

  • 20280 Posts
  • 823 Reply Likes
Which version of Photoshop are you using?
Which OS version?
Photo of Jed Sweigard

Jed Sweigard

  • 10 Posts
  • 0 Reply Likes
Oh whoops, should have included that info.

I'm using Photoshop CC 2015.1 and Mac OS X 10.11.2
Photo of Chris Cox

Chris Cox

  • 20280 Posts
  • 819 Reply Likes
Make sure you have the 2015.1.2 update installed.
Photo of David Bleja

David Bleja

  • 48 Posts
  • 5 Reply Likes
Yes, this happens all the time for me (and has for years, regardless of CC version, on at least two different PCs, on both Win7 and Win10). I've still not figured out whether it's a bug or there's something I'm doing that triggers the change each time. It's very annoying though, as I rely on the "all layers" functionality and never need the "active layers" functionality.
Photo of David Bleja

David Bleja

  • 48 Posts
  • 5 Reply Likes
As has been noted on the thread below, this bug is caused by opening and closing the preferences window:
https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/photoshop-cc-2015-5-1-direct-path-selection-t...
Photo of Macami Anthony

Macami Anthony

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
MY TEXT TOOL IS ONLY DISPLAYING LINES NOT TEXT
Photo of Macami Anthony

Macami Anthony

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
MY TEXT TOOL IS NOT DISPLAYING WORDS BUT LINE ONLY (EITHER VERTICAL OR HORIZONTAL LINE)
Photo of Cristen Gillespie

Cristen Gillespie

  • 1411 Posts
  • 393 Reply Likes
You need to start a new thread. This subject doesn't appear to have anything to do with the Type tool.

In your thread, tell us what software and version you're using, what OS you're running, what language you're operating in if not English, and if it's difficult to describe more precisely what you're doing and what the results are, please add any relevant screenshots so we can try to understand what is happening.