Lightroom: Odd behavior when navigating in Library Loupe

  • 1
  • Problem
  • Updated 6 years ago
  • (Edited)
I just imported in 78 photographs. All images were imported, all are there and valid files in sequence order.

Two issues:

1) On the film strip I select the first image: xxx-7408.cr2
2) On the Loupe I click "Select Next Photo" arrow.
3) The Loupe & filmstrip update and show xxx-7411.cr2 ( what? what happened to 7409, 7410?)
4) I click "Select Next Photo" arrow again. Instead of going to 7412 or other images. It goes back to 7408?
5) It's a loop between these two images.
Photo of awm


  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
  • sad

Posted 6 years ago

  • 1
Photo of Dorin Nicolaescu-Musteață

Dorin Nicolaescu-Musteață, Champion

  • 703 Posts
  • 38 Reply Likes
What is the actual order of image as seen in the filmstrip?

Do you have any videos?
Photo of jdv

jdv, Champion

  • 728 Posts
  • 55 Reply Likes
Are you renaming these images on import via a renaming preset? i.e., is "7411" created by the camera? If so, did xxx-7409.cr2 actually exist on the camera?

Even so, I suspect that both Lr and most cameras will number files in a manner that guarantees uniqueness and ordering (for that session) but not necessarily guarantee each number os increased only by one. There are situations that can arise that make the easiest thing to do to skip a number, maintaining the monotonic increase.
Photo of awm


  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
The order is "Date Created" 7408, 7409, 7410, 7411 ...

I don't have any videos.

xxx is renamed "sunset". When I import I do a Custom rename of my name + original counter.
Photo of Becky Sowada

Becky Sowada, Adobe Employee

  • 506 Posts
  • 102 Reply Likes
It sounds like you might have just 7408 and 7412 selected - try selecting just one photo in the filmstrip.
Photo of awm


  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
Nope. Restarting didn't help. I had to optimize the database to get rid of it.