Lightroom: Unable to enter CR/LF when entering photo metadata caption text

  • 8
  • Problem
  • Updated 7 years ago
  • Solved
  • (Edited)
I'm using Lightroom 3.4.1, 64bit on Windows 7

I really want to be able to enter CR/LF when entering photo metadata caption text. This works and displays fine in Lightroom when entered using Ctrl/Enter, and is recorded correctly in the photo file or xmp sidecar as " & # x A ; ".
The problem is that if this data is ever re-read from the xmp sidecar or embedded data, Lightroom no longer displays the CR/LF, so for example:
Line1
Line2
gets displayed as:
Line1Line2

The " & # x A ; " must still be in the data, it is just ignored. In fact, if a CL/LF is again entered, it displays in Lightroom's Caption box, but gets doubled in the data files. So "Line1 & # x A ; Line2" gets re-written as "Line1 & # x A ; & # x A ; Line2" in the sidecar.

I've got thousands of files like this, so this is a real big problem for me in Lightroom. It would be nice if CR/LF in captions would be displayed in other Lightroom features like slideshows, but that would be more a feature. The improper display of " & # x A ; " in the caption field is for me an egregious bug that has existed in all versions of Lightroom I have used. Photoshop and other software I use display, save, and read newlines correctly.

(Added spaces around the CF/LF code so that it will display in this editor, hopefully)
Photo of Geoffrey Luders

Geoffrey Luders

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 7 years ago

  • 8
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3589 Posts
  • 928 Reply Likes
Official Response
This appears to be fixed in LR 4 beta (hurray).