Lightroom 6: Sampling with EyeDropper outside of color palette is not possible with GPU enabled

  • 12
  • Problem
  • Updated 4 years ago
  • Solved
  • (Edited)
Lightroom 6; The color picker for the brush/gradient dropdown will not pick a color off the photograph, only from inside the color box. Works fine with 5.7.1.
Photo of Richard Owens

Richard Owens

  • 28 Posts
  • 9 Reply Likes

Posted 4 years ago

  • 12
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 5188 Posts
  • 2024 Reply Likes
As a temporary workaround, turn off the GPU in preferences and it should work again.
Photo of Richard Owens

Richard Owens

  • 28 Posts
  • 9 Reply Likes
Thank you Victoria,
I'll try that.

Rich
Photo of Richard Owens

Richard Owens

  • 28 Posts
  • 9 Reply Likes
Again, Thank you Victoria.

The program seems to work smoother and faster without GPU support and the color picker works.

I'm leaving it off.

Rich
Photo of Andy Wheeler

Andy Wheeler

  • 9 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled LR CC ADJ Brush Color Picker Broken.

When using the Adjustment brush in LR it used to be that if you left clicked and held down on the color palette you could drag the eye dropper to your photo and select a color from the photo. Now when you do this, the only colors that can be selected are from the interface, desktop, etc. Everything BUT your photo. If you drag to the photo it defaults the palette to white or the X palette. Not useful or desired.
Photo of Carlos Oliveras

Carlos Oliveras

  • 137 Posts
  • 32 Reply Likes
Thanks Victoria, it's true... I just checked and disabling gpu makes this feature/trick work as usual. Still, I hope it is eventually fixed...

(rats! yet another thing spoiled by the gpu acceleration...).
Photo of Simon Chen

Simon Chen, Principal Computer Scientist

  • 1635 Posts
  • 550 Reply Likes
Another simpler workaround would be: with the GPU turned on, sample the color from the non-GPU accelerated views such as the navigator view on the top left or detail image render view in the Details panel.
Photo of Andy Wheeler

Andy Wheeler

  • 9 Posts
  • 0 Reply Likes
There are plenty more reasons to turn off GPU Simon. Thanks for the suggestion. In return, maybe you should get back to fixing LR6.... :-)
Photo of Robert Cullen

Robert Cullen

  • 198 Posts
  • 57 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled LightRoom 6 Color Picker not working on Image window?.

Lightroom-6 Color Picker tool will not work to select a color on the image window when GPU is enabled. Only works on the color window, side panels, and monitor desktop.
Photo of Matt Kemp

Matt Kemp

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
This reply was created from a merged topic originally titled The colour selector eye dropper in Brush/Grad tools is no longer responsive (canâ..
Photo of Skippermark

Skippermark

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Turning off the GPU does not fix the issue on OS X El Capitan using the LR released mid November 2015, 2015.3. It just shows the adjustment brush no matter what button I press.

Editing to add that it also doesn't work when I click in the color picker panel and and drag the cursor over to the photo to pick a color.
Photo of Simon Chen

Simon Chen, Principal Computer Scientist

  • 1635 Posts
  • 550 Reply Likes
Official Response
I thought eyedropper sampling outside the color palette for the brush color when GPU is enabled is correctly supported since Lr 6.2.
Photo of Skippermark

Skippermark

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
It doesn't seem to be working Simon. I tried it on both Mac and Windows, both with latest version and trying GPU on and off...even relaunching LR after changing the setting.

Mine doesn't say LR 6.2 but rather Version 2015.3, Camera Raw 9.3...maybe because I'm a cloud subscriber? It says it's the latest version with no updates available.
Photo of Simon Chen

Simon Chen, Principal Computer Scientist

  • 1635 Posts
  • 550 Reply Likes
Lr 6.3 should work also (it does not matter if it is CC or perpetual since it is a bug fix). To make sure that we are talking about the same issue, can you described your specific issue and steps to reproduce it? The specific bug that I mentioned fixed is the case when you try to sample tinting colors for the localized controls (local adjustment brush, linear and circular gradients) via the color palette with the GPU enabled when sampling inside the loupe image.