Lightroom: Edit In External Editor does not work/function

  • 218
  • Problem
  • Updated 7 years ago
  • Solved
  • (Edited)
I can not send images from LR4 to any external editor via Photo>Edit In. My system is Mac OS 10.7.3. Using the Edit In command fails to open the external editor and no error message results. This occurs whether the images have the 2012 Process Version applied or not. My external editors are primarily PSE10 and Nik Silver Efex Pro 2.0. This is an important part of my workflow.

I have reinstalled PSE10 and updated to the newest version of Silver Efex Pro.
Photo of JullieM

JullieM

  • 35 Posts
  • 2 Reply Likes

Posted 8 years ago

  • 218
Photo of james ormiston

james ormiston

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Well, I've found another problem. This time it's the Flickr uploaded that isn't working as it goes through the process of uploading then shows an error message and fails to complete the upload.
Photo of Beat Gossweiler

Beat Gossweiler

  • 238 Posts
  • 39 Reply Likes
And why are you reporting this in the thread relating to external editors, when there's a separate thread about it:
http://feedback.photoshop.com/photosh...
Photo of Ian Marks

Ian Marks

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
I've got all my Nik programs working except HDR Efex. Any ideas on this?
Photo of Scruffyme

Scruffyme

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
That doesn't match my WIN experience - I exported a catalog from a Mac Airbook with presets stored with catalog to use the catalog as my basis - my Nik editors work if slowly in the WIN version but I have CS4 installed on my PC. On the Mac Airbook, which is less than a month old and only has the PS 6 Beta installed, neither LR 4 nor RC1 work with Nik as an external editor - would prefer that Nik works the way it always has as an external editor where I do not have to set up presets. I previously had Silverexefx Pro before buying the other Nik family members and it worked as an external editor on our iMac with presets stored with catalog.
Photo of Ian Marks

Ian Marks

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
Regarding HDR Efex pro not working on Mac 10.7.3. I have upgraded to LR4.1RC I have reinstalled CS5.1 with no effect. Also I have tried to reinstall HDR Efex Pro but during the installation it does not show LR4 as a compatible program so I can only reinstall to LR3 which is still installed. Interestingly HDR Efex was working with LR4.0!
Photo of Ian Marks

Ian Marks

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
It's now working fine (HDR Efex export preset). Have no idea why. I haven't changed anything!
Photo of Joe Santacroce

Joe Santacroce

  • 9 Posts
  • 1 Reply Like
Re: 4.1 RC. Thank you.
Photo of Deborah Anderson

Deborah Anderson

  • 30 Posts
  • 0 Reply Likes
HELP! I downloaded the LR 4.1 RC. I'm running an IMAC, Snow Leopard, 4 GB of Ram.
While the RC did update a few of my curves adjustments (33) on a DB of 12,000 photos - that is not realiastic, since i make curves adjustments almost every time

Main issue is still - I can't get to CS5 (that i already had installed prior to LR 4) without going thru my Nik plug in's (Yeah for NIK!!). I don't get the dialogue box that let's me choose how to open my file in CS5. I do get that necessary dialogue box if i open any of the NIK plug ins.
yes, the nik plug ins are set up as presets.
yes, i have CS5 set up as a preset
yes, I have done a shut down
So, my only way to open a photo from LR to CS5 is to first open any Nik plug in - say ok - then it creates a TIFF file.. then i can go forward with my photo processing.
if this helps my Raw files are converted to DNG's.
help me.. i have deadlines - this takes to darn long.
help, drowning in photos in Texas, debi
Photo of jpschultis

jpschultis

  • 3 Posts
  • 2 Reply Likes
Loaded Lightroom 4.1 and everything is now working fine.
Photo of Andy Stahly

Andy Stahly

  • 45 Posts
  • 5 Reply Likes
works for me with 4.1 and CS5
Photo of David Bradbury

David Bradbury

  • 15 Posts
  • 6 Reply Likes
All ok for me with PSE9
Photo of Marlene Schonbrun

Marlene Schonbrun

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
I wrote a minute ago but not sure it went through. Question? What computer are you using, and what operating system. I'm using an iMac, Snow Leopard, PSE9 and Nik software. Thanks.

There are so many people who still don't have a fix, no matter what they've tried so I'm curious as to your situation.
Photo of Penne Fossa

Penne Fossa

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
I just reinstalled LR 4 and LR4.1RC and am still getting the error message about argument #1 and can not "edit in" my PSE9 or any of my NIK software. I am using Windows 7...help!!
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 16502 Posts
  • 2649 Reply Likes
Are you sure you're launching Lightroom 4.1 and not Lightroom 4.0?
Photo of Deborah Anderson

Deborah Anderson

  • 30 Posts
  • 0 Reply Likes
I'm sure i'm running LR 4.1
And, nothing has changed for me between the 2 versions - I still do NOT get the EDIT in dialoge box when i try to modify a photo in CS5 from LR 4.1.
running an IMAC/ Snow Leopard - Help Help Help.!
Photo of Deborah Anderson

Deborah Anderson

  • 30 Posts
  • 0 Reply Likes
Jeffrey this may or may not be a clue. i was soo frustrated - i decided to give up on LR 4.1 - just go back to a CLEAN LR 3 catalog - and, run LR 3 until the bugs are out. So, i started with LR 3 - a clean catalog - which i had saved - just in case
And, at import i copied some files (dng's) into my clean database - from 2 shoots .

I 'm now having the exact same problem with LR 3 that i am having with LR 4.1
with the edit in dialogue box.. what could account for that. i know this catalog - never touched LR 4 beta or LR 4 .

I have tried a PRAM reset (running an IMAC snow leopard). i'm out of ideas. help.
help.
Photo of TinaC

TinaC, Tier 3 support engineer

  • 133 Posts
  • 11 Reply Likes
Deborah, Please make sure you're using Lightroom 3.6, and not an earlier version. If you are, I suggest you delete the preferences file for Lightroom 3 and 4:
In this folder:
[user name]/Library/Preferences, delete the:
-- com.adobe.Lightroom3.plist file
-- com.adobe.Lightroom4.plist file.
Photo of Deborah Anderson

Deborah Anderson

  • 30 Posts
  • 0 Reply Likes
Tina, Thank you for getting back to me!!!
I checked - I am running Lightroom 3.6 and Lightroom 4.1 RC. (IMAC, Snow Leopard, Nik plug ins, 4 GB ram).
I checked for updates on Lightroom 3.6 - nothing.
I did delete the 3 plist files you mentioned.

no help to either program
However i noticed to other plist files in the exact same area

.... com.adobe.Lightroom3.LS
SharedFileList.plist
....com.adobe.Lightroom.4.LS
SharedFileList.plist

do i need to remove these 2 files as well ?

The funny thing is I know that my lightroom adjustments are making it to CS -
because i have cropped or made substantial changes to a photo - like removing
unwanted objects with the clone/healing stamp they are gone in CS

But, i have to have the control as to how they are opened as sometimes i only want the LR changes, sometimes, i'm dealing with a 50 layer .psd file, and, i need those 50 layers..

so, my option right now to ensure i have everything with my LR changes is to go thru NIK - create a tiff file, then go to CS.. which is really a time waster.
Photo of Scruffyme

Scruffyme

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
Deborah/Adobe Team, I still have a problem with a NEW Mac Airbook where I can launch PS 6 beta but not Nik without going through the troublesome set up of a preset which just doesn't suit my photography loving other half who can't use his Nik software whereas I can use mine on my WIN machine because I have CS4 installed. What's bizzare is that the previously supposedly missing adobe.photoshop.plist file is there on the Mac but no Nik software...HELP!!!!!!!!!!!
Photo of Lane Lewis

Lane Lewis

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I have LIghtroom 4 installed on a Mac 10.7 3. I installed 4.1 and I still cannot edit with Topaz. I was able to edit in perfect layers and it locked up my computer.
Photo of Graham Wakefield

Graham Wakefield

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
LR4 has stopped working with Topaz plug-in!!!
Is this an Adobe or Topaz issue?

This reply was created from a merged topic originally titled
LR4 & Topaz filter.
Photo of Allen McAvoy

Allen McAvoy

  • 8 Posts
  • 2 Reply Likes
Hello

When do we expect to see the release candidate as an update. It's been over a month now. And just because the issue may now be closed to being fixed, I think Adobe still needs to recognize the patience of Adobe product owners for enduring these problems beyond a thank you.
Photo of Barry Mink

Barry Mink

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
As many reported add my name to list of having LR3 opening my Nik software, but just upgraded to LR4 and get no response when try to edit with Nik in LR4.
Photo of james ormiston

james ormiston

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
I've rolled back to Lightroom 4 as 4.1 stopped uploads to Flickr. I decided it was more important to be able to upload photographs to Flickr and await the 4.1 full update than have the ability to edit externally for now.
Come on Adobe, this is ridiculous having to wait this long for a fix to the bugs that should never have been introduced in the first place, I and many other 4.0 users have lost patience with you!
Photo of Marlene Schonbrun

Marlene Schonbrun

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
I have not uploaded 4.1 as I saw that many people were continuing to have problems. For me, it's more important to use the external editing function and am fuming that I still can't with LR4. Do you have a Mac or a PC. From what I observed, it seems that 4.1 has resolved some of the issues for PC users.
Photo of james ormiston

james ormiston

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Mac — I tried 4.1RC as it was supposed to fix the external editing problem, which it did, but it also broke the internal Flickr uploaded. I decided I'd rather have Flickr working so I rolled back. It's beyond being rediculious Adobe, to have us wait this long with a faulty bug ridden software before fixing it, bloody rediculious!
Photo of CarolynB

CarolynB

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Problems with using PSE 9 as external editor with LR4.
I have used PSE 9 with LR3 for ages and have no problems opening an image in PSE9 when using the "edit in" command. However with LR4 I am getting the error message:
"Unexpected error when performing command: bad argument #1 to 'lower' (string expected, got nil).

I am right clicking on an image then edit in > elements 9 and am getting this error. It still all works fine in LR3. Most irritating and would appreciate any help in solving this.

This reply was created from a merged topic originally titled
Problems with edit in external program command.
Photo of Loguy

Loguy

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
I just downloaded LR4 for Win (i'm working on a Vista platform). I also just downloaded and installed Nik software for LR. When I attempt to edit in Nik, the file appears to be generated, but nothing appears in the Nik editing window. It's like the program gets so far, but can't get any further. Any suggestions?

This reply was created from a merged topic originally titled
LR4 and Editing in Nik Software.
Photo of Loguy

Loguy

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
Just a clarification to my earlier post. When I select a photo in LR4 and go to "Edit In" I can see all of my Nik choices and Photoshop. If I select, say, Color Efex Pro (most recent version), LR4 prepares a TIFF file, opens Color Efex, shows a progress bar for importing the image and one for pre-processing the image, and then presents me with a totally black window. No image, no tools, nothing. If I select Edit In Photoshop, all is well. I can see all of the NIk tools there. There seems to be some glitch in getting LR4 to complete the final instructions to Nik in order to get the image editor working. Has anyone else had this issue?
Photo of Loguy

Loguy

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
One final piece of information. Updating to 4.1 RC does not solve the problem.