Lightroom Classic: Catalog Performance - low speed of selection of photos

  • 2
  • Problem
  • Updated 1 year ago
  • (Edited)
Dear LR Community,

I have problems with the catalog performace. There is not about development modul, but about library modul.
Problem: select several fotos in folder -> next action, e.g marking of fotos with red or declaned is available after 5 seconds. Sometimes I see shortly background picture of windows or application opened before. Looks so LR rebuild the grafic.

Turn on or off the GPU support does not influence the situation. The delay was more than 8 seconds, it was much better (up to 5 seconds) after the Power Plan based on "High Performance" was choosed.
Problem get starting after upload more than 15 000 pictures into the cloud using LR CC and synchronize them with the LR Classic, but may be this is only coincidence. There is only way to upload originals into the cloud. Problem in LR Classic happened also in case that catalog sync is paused.

Following actions was done and does not help:
- Katalog optimieren (Optimize Catalog)
- Cache leeren (empty cache)

Further information:
LR Catalog: 54500 fotos, 20700 synchronized, Catalog file is 546 MB, Cash 20 GB
Monitor Samsung FullHD
Laptop HP EliteBook 850 G5, 32 GB Memory (used 41%), Processor i7-8650U, SSD 512 GB (free space 277GB)
So the hardware is OK.

Fotos are stored on Sandisc Extreme Portable SSD 1 TB, connected to USB3.0. 
But.. Catalog and previes are stored on local drive. And operation is purely 
catalog operation, if previes are created. What is the reason of delay?
Screenshot of task manager is attached. Seems CPU is highh loaded by selecting
of few fotos (up to 20).

Could somebody help? Seems to be a perofmance issue, because operation is very easy: select 15 fotos.

Also problem exists in the not synchronized small (5000 Photos) catalog. 

Kind regards, Leo

Here https://forums.adobe.com/message/11125489#11125489
the peaple mind it is not certified way to use desktop (Classic) and cloud based application on same PC. This is hard beliavable to me. Could you check?
Photo of Leonid Urmann

Leonid Urmann

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like

Posted 1 year ago

  • 2
Photo of Edmund Gall

Edmund Gall

  • 156 Posts
  • 55 Reply Likes
Hi Leonid, sounds like you should temporarily pause syncing to CC, make your edits, and then turn on syncing afterwards. See Adobe's advice for optimising LR: https://helpx.adobe.com/uk/lightroom-classic/kb/optimize-performance-lightroom.html

Photo of Leonid Urmann

Leonid Urmann

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Unfortunately it does not help. Sync is disabled/paused, face recognition and other thangs are stopped. All applications are shutted down, only LR is running on the machine with 32 GB memory and 270GB free on SSD.
Thank for link, but I study this before open this thread.
As already mentioned, the problem exists with small not synchronized catalog.
Photo of Leonid Urmann

Leonid Urmann

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like

Problem is solved after new installtaion. Works fine with turned on synchronization and also with in-time preview creation. How it must be.