Lightroom Classic 7.5: Black and White and HSL Mix settings not preserved across Treatment changes

  • 2
  • Problem
  • Updated 3 weeks ago
  • In Progress
  • (Edited)
Throughout the process of working on images, I frequently must switch Treatment modes back and forth from Black and White to Color. In Lightroom Classic CC 7.5, the channel mixing panel no longer preserves the opposite treatment's settings when switching between treatments.

The issue can be replicated by changing the Treatment to Black & White, altering the mix settings in the B&W panel, then toggling the treatment to Color and back again. The black and white mix settings will have been reset. The same holds for the opposite — working in Color, then changing to black and white and back again.

This completely foils workflows in which one must toggle back and forth between modes in order to refine mix settings (e.g. assessing the image in color, switching to b&w to make changes, and so on). As a photographer who must often produce both color and b&w images, I have traditionally kept both versions in the same file in order to consolidate my library a bit. This problem prevents me from doing so, meaning I would need to go back and reproduce years-old edits on tens of thousands of files if that data has been lost.

I am not familiar with how version 7.5 handles the metadata of edit histories or whether it differs from prior versions of Lightroom, but I expect that many photographers' livelihoods (and sentiments) would be saved if this problem were reversible without losing the information that previous versions of Lightroom Classic kept intact.
Photo of Jack Beal

Jack Beal

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 3 weeks ago

  • 2
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4253 Posts
  • 808 Reply Likes
Thanks for the report, Jack. I was able to reproduce and I've logged a bug for it.
Photo of Jack Beal

Jack Beal

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Thanks for the quick follow-up! Here’s hoping it’s an easy inclusion for the next update.
Photo of john beardsworth

john beardsworth

  • 1092 Posts
  • 257 Reply Likes
I bug reported it 6 months ago, Rikk (ref 4197763). I've even recorded a Hitler rant video, which you may have seen. It's amazing that this hasn't been fixed.
(Edited)