Lightroom Classic 7.4: Glitch in switching between collection - folder - collection

  • 1
  • Problem
  • Updated 6 days ago
  • (Edited)
Merged

This conversation has been merged. Please reference the main conversation: Lightroom : Selected Published Folder or Collection is not deselected if a folder is selected

Dear readers,

I have my side panels set to "Solo Mode". Have a smart collection containing pictures to be culled. I open this smart collection, being in Grid View. Then I rightclick the first picture and choose "Go to folder in library". Which is in grid view as well.
I then cull all pictures in this folder. In the left hand panel the folder containing these pictures is selected. After finishing this I return to my smart collection by opening the collections tab in the left panel. So far so good.
Strangely I notice that the smart collection is still selected! Clicking on this smart collection doesn't change the pictures in gridview - it still shows the pictures in the previously selected filefolder. The picture shown in the Navigator is correct, by the way. In order to see the proper contents of this smart collection I first have to click on another collection and return to the "unculled" smart collection.
Not a big problem, but probably easy to correct as well.

Kind regards / vriendelijke groet,

Jetze
Photo of J.G. Posthuma

J.G. Posthuma

  • 13 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 1 week ago

  • 1
Photo of Just Shot Me

Just Shot Me

  • 191 Posts
  • 48 Reply Likes
It's Highlighted but not really selected. Yes I have seen this for a while now. But if you then Click on the collection it becomes the Primary Selected object and not the folder.
I just tested this on LR Classic CC V 7.4 and the collection is no longer highlighted when you select the Go to Folder in Library option from the popup menu.
What version of LR are you running? Please go to Help > System Info and post the first 5 lines of what comes up.
Photo of J.G. Posthuma

J.G. Posthuma

  • 13 Posts
  • 0 Reply Likes
I'm on the same version Just Shot Me,

Lightroom Classic version: 7.4 [ 1176617 ]License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Business Edition
Version: 10.0.17134

Just to make it worse, tonight I can't reproduce Lightroom's behaviour which was pretty consistent yesterday. So there must be another factor.

I was pointed at this link describing the very same glitch: https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/lightroom-selected-published-folder-or-collec... being 3 years old and previously reported fixed.....

Kind regards,Jetze
(Edited)
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3585 Posts
  • 926 Reply Likes
Merging with existing topic.

Please reference the new conversation here: Lightroom Classic 7.4: Glitch in switching between collection - folder - collecti...
Photo of Sumeet Choudhury

Sumeet Choudhury, Employee

  • 29 Posts
  • 10 Reply Likes
Hi J.G Posthuma,

I tried reproducing the steps keeping the mode as 'Solo Mode' but was unable to reproduce the same. I might be missing some step here.
Can you send a video for the same so that we can get a clear picture of the issue ?

Regards,
Sumeet
Photo of J.G. Posthuma

J.G. Posthuma

  • 13 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi Sumeet,
Glad you've picked this up. Yesterday I could not reproduce it. Just a couple of minutes ago I had a similar situation. See screen dump. In order to visualize it I left "Solo mode". So I can confirm solomode is not needed for this to happen.
What happened was this:I noticed there was a picture in the "Photos that failed to export" folder in de Catalog section. So I went there to have a look what is was. After that I wanted to resume my work going to se Collections sections clicking on the smart collection "Label rood". Lightroom failed to show the pictures it contains. Hovering my mouse over the collection changes the picture shown in the "Navigator" section, and shows a correct picture. To get out of this situation I click on any other collection (other than "Label Rood" and than select "Label Rood" and I'm fine again.
How can I record a kind of film of the actions I'm taking?

Hope this helps.
Kind regards Jetze
Photo of Just Shot Me

Just Shot Me

  • 191 Posts
  • 48 Reply Likes
First off the highlighted line in the "Catalog" section of LR is not, are not, Folders. So that Failed to Export images may be in the collection you have selected.

IMHO this was a bug that got fixed as I can no longer reproduce it in LR C CC 7.4.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3585 Posts
  • 926 Reply Likes
Merging with existing topic.

Please reference the new conversation here: Lightroom Classic 7.4: Glitch in switching between collection - folder - collecti...
Photo of J.G. Posthuma

J.G. Posthuma

  • 13 Posts
  • 0 Reply Likes
Fair enough Just Shot Me,
The behaviour of LR is exactly the same. But happily I am able to reproduce - from collection > folder > and back. I found out how to make a simple screen recording. Only do not see how to upload it here.

How to upload a 22.5MB file from disk here?

Kind regards Jetze
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3585 Posts
  • 926 Reply Likes
Merging with existing topic.

Please reference the new conversation here: Lightroom Classic 7.4: Glitch in switching between collection - folder - collecti...
Photo of Sumeet Choudhury

Sumeet Choudhury, Employee

  • 29 Posts
  • 10 Reply Likes
Hi,

You can upload it in Dropbox or Google Drive and share the link here.

Regards,
Sumeet

This conversation is no longer open for comments or replies.