Lightroom Classic: Server is busy

  • 1
  • Problem
  • Updated 11 months ago
  • (Edited)

Hi Adobe,

please fix a bug of displaying a "server is busy" system window at LR startup, even when it is run as administrator. It happens, when harddrives are turned off after "x minutes" in Advanced Power options in Windows. The message is displaying, until all classic harddrives are spinning again, then you must hit "Retry" and it disappears. The LR is run from SSD drive, but computer contains also 6 classic harddrives. I hope, you can easily reproduce a bug, if not, please contact me. It is really annoying to see this window at each startup. Photoshop or Bridge is not displaying this message, so I suppose it is strictly bug of LR. It is not problem of the last release, it happens for years...

 

Vsledek obrzku pro server is busy window

 

Lightroom Classic version: 7.0 [ 1140024 ]

License: Creative Cloud

Operating system: Windows 7

Version: 6.1

Application architecture: x64

System architecture: x64

Logical processor count: 8

Processor speed: 3,5 GHz

Built-in memory: 16319,8 MB

Real memory available to Lightroom: 16319,8 MB

Real memory used by Lightroom: 573,3 MB (3,5%)

Virtual memory used by Lightroom: 761,6 MB

GDI objects count: 508

USER objects count: 1482

Process handles count: 1158

Memory cache size: 303,1MB

Maximum thread count used by Camera Raw: 5

Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX

Camera Raw virtual memory: 150MB / 8159MB (1%)

Camera Raw real memory: 151MB / 16319MB (0%)

System DPI setting: 96 DPI

Desktop composition enabled: Yes

Displays: 1) 2560x1600, 2) 1680x1050, 3) 1050x1680

Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

 

 

Graphics Processor Info:

OpenGL: GeForce GT 430/PCIe/SSE2

 

 

Check OpenGL support: Passed

Vendor: NVIDIA Corporation

Version: 3.3.0 NVIDIA 385.69

Renderer: GeForce GT 430/PCIe/SSE2

LanguageVersion: 3.30 NVIDIA via Cg compiler

Total Video Memory: 1024 MB

 

 

 

 

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic CC

 

Installed Plugins:

1) Flickr

2) HDR Efex Pro 2

3) LR/Mogrify 2

4) Nikon Tether Plugin

 

 

Config.lua flags: None
Photo of Housik

Housik

  • 22 Posts
  • 2 Reply Likes
  • tired

Posted 11 months ago

  • 1
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14149 Posts
  • 1765 Reply Likes
Photo of john beardsworth

john beardsworth

  • 1042 Posts
  • 241 Reply Likes
Jeffrey, I think I can confirm the suspicion that this message is related to spinning hard drives which are in sleep mode. It affects recent versions of LR, the new LRCC, and did affect DW2015 (but not DW2018). It's been a long running irritation and I've been in direct contact with engineers, but this is the closest I've felt to explaining it.
Photo of Housik

Housik

  • 22 Posts
  • 2 Reply Likes
Hi Jeffrey, thank you, but the event viewer doesn't say anything - no record for given time of displaying window "server is busy". It is probably related to some library/function of C++ you are using in LR, but not in Photoshop or Bridge, and it happens only during startup. Because if harddrives went to sleep mode again during using LR, window will not appear again anytime later...

Please assign me a technician, I would like to resolve this thing using some debug tools you will provide. Thank you.