Lightroom Classic / Camera Raw: Post Crop Vignetting Highlights slider not functioning

  • 3
  • Problem
  • Updated 6 months ago
  • Solved
  • (Edited)
The LR 7.10 and ACR 10.1 Effects panel Post Crop Vignetting Highlights Slider has no effect on the image. It appears to be disabled in the latest update version. I tried resetting LR Preferences file and the issue remains. It has been reported here:

https://forums.adobe.com/message/10057058#10057058
Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 1019 Posts
  • 331 Reply Likes

Posted 7 months ago

  • 3
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Champion

  • 1373 Posts
  • 334 Reply Likes
I am seeing it too, Todd.  Looks like it's still working in CC2015.14 but not Classic 7.1.  I will get a bug logged unless you already have?
Photo of Kelly C.

Kelly C., Senior Lightroom QE

  • 80 Posts
  • 34 Reply Likes
Rikk - We're not seeing this internally with the latest shipping versions of Lr Classic or ACR. The PCV Highlights slider is working as expected. A video of the issue may be helpful for troubleshooting.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Champion

  • 1373 Posts
  • 333 Reply Likes
Kelly, I am seeing it on Windows 10 on LrClassic CC 7.1  Same image in 6.14/CC2015.14 behaves differently and as expected.
(Edited)
Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 973 Posts
  • 315 Reply Likes
Kelly,  just to be clear the Highlights slider in question is a shown below. It is not functioning at all on my Windows 7system with LR 7.1 or ACR 10.1.

Photo of Kelly C.

Kelly C., Senior Lightroom QE

  • 80 Posts
  • 34 Reply Likes
Thanks Todd. Let me reinstall 7.1 on Win and I'll take another look.
Photo of Kelly C.

Kelly C., Senior Lightroom QE

  • 80 Posts
  • 34 Reply Likes
I stand corrected. I can repro - looks to be Win only. We'll get it fixed. Thanks.
Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 1019 Posts
  • 331 Reply Likes
Rikk, please log the bug report. Thank you!
Photo of Kelly C.

Kelly C., Senior Lightroom QE

  • 80 Posts
  • 34 Reply Likes
Thanks for reporting this issue. The problem has been verified in Lightroom CC 1.1, Lightroom Classic 7.1, and Camera Raw 10.1 on Windows only. Bugs have been filed for all 3 applications and fixes scheduled for the next release cycle.
Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 1019 Posts
  • 331 Reply Likes
Thank you Kelly!
Photo of Melissa Rios

Melissa Rios, Lightroom Support Product Manager

  • 104 Posts
  • 25 Reply Likes
Official Response
Hi all,

This issue should be fixed in today's Lightroom Classic CC 7.2 version. Please update your application and let us know if you still see this issue!

Lightroom Classic CC 7.2 is now available!

Thanks,
Melissa
Photo of Todd Shaner

Todd Shaner, Champion

  • 1019 Posts
  • 331 Reply Likes
Thank you Team Adobe Engineering! This is fixed in both LR Classic CC 7.2 and Adobe Camera Raw 10.2 on my Windows 7 system.