Lightroom: Tether Capture Keeps Failing (Canon 5DI and II)

  • 10
  • Problem
  • Updated 6 years ago
  • In Progress
  • (Edited)
Lightroom tether capture continually stops working, especially after you take any sort of break. This is happening on both my Canon 5DI and II. I’m on a mac but i know windows users are having the same problem. The USB ports stop recognizing lightroom. This has been an issue for a few months. How long is it going to take Adobe to come up with a fix to tether capture? This was your big selling point for v3 and you’re not even supporting it. It’s a total embarrassment to be working on a shoot and have a room full of creatives behind you as you’re having to restart lightroom every 3rd shot. This is a totally amatuer product at this point. It can’t be relied on. I’ve read Adobe’s suggestion of reverting back to an outdated version of OSX but this is happening in windows XP too, so it’s an Adobe problem.
Photo of bob bobman

bob bobman

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes

Posted 7 years ago

  • 10
Photo of Kevin Tieskoetter

Kevin Tieskoetter

  • 44 Posts
  • 17 Reply Likes
Official Response
There was a tethering problem introduced in Mac OS 10.6.8 and 10.7 when the USB libraries were updated. We have a fix for it that'll be in the next dot release version of Lightroom.
Photo of Benjamin Warde

Benjamin Warde, Employee

  • 483 Posts
  • 70 Reply Likes
Official Response
We have made available the Lightroom 3.5 release candidate, which we believe fixes the problems with tether. You can download the release candidate here:

Please try it out and let me know how it goes for you. Also, standard disclaimer: the 3.5 is a release candidate which means that although it has been well tested internally, it is beta software it is NOT final. Use at your own risk. You should carefully back up your system (including all photos and your Lightroom catalog) before trying the 3.5 release candidate.