Lightroom performance "fix"

  • 1
  • Idea
  • Updated 6 years ago
  • (Edited)
After reading all the threads about Lightroom performance issues I counted myself lucky that, while LR was not screaming along, and apart from some preview annoyances, it was not too bad. However, perhaps coincidentally, after updating to 4.4 things went to h*** in a hand basket. Even after rendering 1:1 previews the library rendering was excruciatingly slow and thumbnails were not even rendering, just staying gray. The previews in loupe mode would not totally sharpen (heavily pixelated) until I went to develop and back. No other applications seemed to be having any problems. I have lots of memory (16GB RAM, big hard disks, i7 8 core win7 64 machine). The video drivers are up-to-date.

I just happened to remember I had ignored the last few java update messages. I updated java and everything is back to normal. I gave up on reading all the performance threads so if this is old news then please ignore.
Photo of Rory Hill

Rory Hill

  • 242 Posts
  • 35 Reply Likes

Posted 6 years ago

  • 1
Photo of Chris Cox

Chris Cox

  • 20280 Posts
  • 818 Reply Likes
Lightroom doesn't use Java in any way.
Photo of Rory Hill

Rory Hill

  • 242 Posts
  • 35 Reply Likes
No system reboot. It just started working immediately Rob.
Photo of Rob Cole

Rob Cole

  • 4831 Posts
  • 384 Reply Likes
Any theories? I mean, it's hard to imagine what the connection might be, since Lr does not depend on Java, in any known way...
Photo of Rory Hill

Rory Hill

  • 242 Posts
  • 35 Reply Likes
I have no idea Rob. I was only having problems with the previews in library. Develop was working fine.
Photo of Rob Cole

Rob Cole

  • 4831 Posts
  • 384 Reply Likes
My guess: it had nothing to do with Lightroom, but your system was having some (as yet unexplained) heartburn for some reason... (?)

I've never heard anybody else mention a connection between java update and Lr (previews) performance, but maybe somebody will chime in now that you've brought it up ;-)

Cheers,
Rob
Photo of Chris Cox

Chris Cox

  • 20280 Posts
  • 818 Reply Likes
I'm guessing coincidence, or clearing an OS cache.