Lightroom Mobile sync incomplete, "waiting for connection" and not syncing complete collections

  • 2
  • Question
  • Updated 3 years ago
Details:
Lightroom 5.5 on Mac OS 10.9, both fully updated.
Hardware is an iMac with 32G ram and lots of CPU.

I've got 8 collections set to sync from Lightroom and some are syncing partially, some not at all.

On the desktop the status says "waiting for connection". I've seen in other forum posts that this may not be 100% true (ie: the label may not be an accurate representation of what's going on), but the end result is the images aren't syncing or updating.

I got frustrated with this last night and hit the 'delete all data' button and re-checked the collections (not sure if it matters, but most of the collections are of DNG files with (as far as I know), smart previews generated). The collections partially synced, but seemed to stall and fail.

Additional information:
I did have the PhotoSmith plugin enabled, but saw in another forum that this might cause conflicts, so I deleted all the publish collections and deleted the plugin completely and restarted, but no change.
I also have the Mosaic Archive (the new version) plugin installed and a few publish collections. Disabling the plugin didn't seem to make any change either.
Photo of Alan Bailward

Alan Bailward

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
  • frustrated

Posted 4 years ago

  • 2
Photo of Guido Reule

Guido Reule, Employee

  • 72 Posts
  • 14 Reply Likes
Could you try a delete data again. Quit Lr desktop, and the delete the sync.lrdata file.


You can find theĀ  sync.lrdata file here:

On Mac it's at /Users/<user>/Library/Caches/Adobe/Lightroom/Sync Data/Sync.lrdata

On Win it would be at C:\Users\<user>\AppData\Local\Adobe\Lightroom\Caches\Sync Data\Sync.lrdata

Restart Lr desktop and enable the collections for sync but keep the "iPhone Photos" collection disabled for now.
In case the collections-sync successfully finished, trigger a new import on your iPhone to have your iPhone photos synced as well.

When
you add new photos to your mobile device, Lr mobile needs to import the
photos locally and send previews+metadata to the back-end. It could be
that some of this data was not send and due to this Lr desktop sync
started to hang.

let me know how it's working

-
Guido
Photo of Alan Bailward

Alan Bailward

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
Hey Guido. I did as you asked (stop LR, delete the sync.lrdata file, restart LR). The collections I had selected to sync were still checked (I did uncheck and re-check one of them to see if that would do anything), but the status bar still says "waiting for connection" and the same images that were synced to lr.adobe.com and on my iPhone are there, but no more.

Did you want me to click the 'delete all data' in the preferences before I stop/delete lightroom, or is deleting the sync.lrdata file doing that?

I don't know if it's related, but I looked in Console.app and there are constant messages (about 1 a second) saying 'bad sqlite return code: 1. Info: no such column: z"

Here's a screenshot:

https://www.dropbox.com/s/767iy12fzdt...

Not sure if that helps at all.
Photo of Alan Bailward

Alan Bailward

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
Minor update: I did the 'delete all data' and then repeated deleting the sync data file, and while the label still says waiting for connection, images are syncing (I think, at least one of the collections has gone from 13 to 16 images when viewed on lr.adobe.com). I'll wait a bit to see if the rest of the collections fill in and update themselves or not. No more console errors from sqlite anymore as well at least.
Photo of John Perry

John Perry

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Guido, I too man having LR mobile sync options. As well as getting the 'awaiting connection' message for weeks now, and sync not working, at least with 5.6 the sync to iPad works (though still awaiting connection shows). I can't locate the path you describe on my iMac (mavericks), so can't find the file to delete. I guess I should be grateful sync is working at last, but it would be nice to have the product working properly. I have a log I can send if that would help? Thank you.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Champion

  • 1373 Posts
  • 335 Reply Likes
Library is hidden by default on Mac in your version. In Finder click on Go and hold down the Option key and Library should appear in the list temporarily so you can locate the path that Guido references.
Photo of John Perry

John Perry

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Thank you Rikk. I did know that, and was looking there, but just could not locate it... now I have! Appreciate your reply :)
Photo of David Bowdler

David Bowdler

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi - I am also getting 'waiting for connection' msg when sync seems to be going ahead with mobile. What does this msg mean??

Latest LR CC (2015) and latest android mob app)
Photo of Guido Reule

Guido Reule, Employee

  • 72 Posts
  • 14 Reply Likes
Have you tried to, quit Lr Desktop, re-sign-in via the Creative Cloud app and restart Lr Desktop afterwards. - Guido
Photo of David Bowdler

David Bowdler

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Yes, no change!
Photo of Guido Reule

Guido Reule, Employee

  • 72 Posts
  • 14 Reply Likes
It seems that we have identified the issue and this will be fixed with the next Lr Desktop update. -Guido
Photo of David Bowdler

David Bowdler

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Good news. And can you please sync smart collections? It's a pain to be forced to create manual ones. David
Photo of Isaac Sofy

Isaac Sofy

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Thank you for fixing this issue! I can not work on my iPad right now as the photos are not syncing.
Photo of Sharon Guillotte

Sharon Guillotte

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I am having this problem now ...
Photo of Guido Reule

Guido Reule, Employee

  • 72 Posts
  • 14 Reply Likes
Hi Sharon, could you try to re-sign-in via the Creative Cloud app. So quit Lr Desktop, re-sign-in and start LrD afterwards.
Let me know if that helps.

-
Gudio
Photo of Lynne Skilken

Lynne Skilken

  • 8 Posts
  • 1 Reply Like
I am having the same problem. I have turned off sync for iPhone etc., closed LR, deleted the Sync.lrdata file, signed out and back into Creative Cloud and opened LR from the apps tab in Creative Cloud. Nothing worked. I am using a Windows 8 laptop, an iPhone and an iPad, and LR CC 2015. Everything is up to date. Can you help?

Thanks

Lynne
Photo of Guido Reule

Guido Reule, Employee

  • 72 Posts
  • 14 Reply Likes
When you open up for example Photoshop do have access to the Creative Cloud libraries. Just asking to understand whether it's a CC-login issue you're facing

If so could you try to run the steps from here...

https://helpx.adobe.com/creative-clou...

Solution 3 helped for some users.

-

Guido
Photo of Lynne Skilken

Lynne Skilken

  • 8 Posts
  • 1 Reply Like
I have full access to my libraries in Photoshop and don't seem to have any CC log in issues. Thanks!