Lightroom LR4 - Silly RAM usage!!

  • 2
  • Problem
  • Updated 6 years ago
Lightroom LR4 - Silly RAM usage!!

Hi there

I'm stunned at the amount of RAM usage by LIghtroom. I have 6Gb of RAM using LR4 in 64 bit win7.

This is what happened when I opened lightroom to edit a shoot of jpgs, all of which were only about 3mb each ( I wasn't even editing 30Mb RAW files from my DSLRs )

[i]figures from task manager/performance pane[/i]:
**************************
No Lightroom

0.99 GB

Launch Lightroom and cat

1.53 GB

select next pic

2.00 Gb

select next pic (no editing yet )

2.20 GB

after editing two pics

3.13 GB

editing the 2nd pic in Nik Software Silver Efex pro 2 ( edit copy with lightroom adjustments ) and returning to lightroom

2.85 GB

but ....

Very soon, after only a few pics, the RAM usage is up to 5.5GB

*********************************************************************

This seems very disproportionate. Why for example would simply selecting another 3mb jpg eat up another 200Mb of RAM? And why after only a bit of editing on this 3mb pic in the develop module eat up another 900Mb of RAM?

The other highly annoying issue is that once Lightroom has decided to eat up nearly all my available RAM after editing only a few 3mb JPGs, things slow down rapidly. selecting another pic means everything locks up while their is vicious disk activity ( presumably swapping to swap file because Lightroom needs another 200Mb of ram for just one 3mb JPG )

it's not much fun having to quit LR every few images just to 'reset' thje amount of RAM.
Photo of John Spacey

John Spacey

  • 101 Posts
  • 20 Reply Likes

Posted 6 years ago

  • 2
Photo of John Spacey

John Spacey

  • 101 Posts
  • 20 Reply Likes
Ok, as a test, created a new catalogue, imported just 5 images ( they are 10mp btw )

Same silly ram usage. up to 3.64Gb of usage after a a modicum of editing of those 5 images. size of catalogue obviously makes no difference
Photo of Rowan Ratbag

Rowan Ratbag

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
It is taking up to 60 seconds to load RAW images from my D800. This is juts impossible to work with, Even adjustments can take up to 15 seconds to even load. Totally unusable
Photo of John Spacey

John Spacey

  • 101 Posts
  • 20 Reply Likes
the images I was editing were 10mp, so lets say at a max thje RAM needed for the image would be 40Mb. Yet even after editing a couple of pics, LR has eaten up 1.5GBs of RAM.

but... even if for some strange and bizarre reason LR does Require 750Mb of RAM for ONE IMAGE, surely it should free up that RAM when you go onto loading the next image into the develop module.

there is clearly a problem here
Photo of John Spacey

John Spacey

  • 101 Posts
  • 20 Reply Likes
bump - still happening
Photo of brian brains

brian brains

  • 69 Posts
  • 5 Reply Likes
I tried what the OP did and on opening LR4 was using 2.88Gb and on developing and doing a few adjustments it went up to 3.2Gb. Plying a movie it went to 4Mb. But after half an hour of messing around never went any higher. I was editing 30Mb RAW files too.

As I've not seen any slowness in LR4.1 I can only conclude there is something in the OPs setup to account for it.

My system is Win7 64 with 16Gb RAM Windows and LR run from an SSD with the images and the windows swap file on a mechanical drive. Maybe 6Gb RAM is indeed marginal for today's software??
Photo of John Spacey

John Spacey

  • 101 Posts
  • 20 Reply Likes
just an update:

I've installed 4.1RC2 on my 32bit partition which I was using to test 4.1RC1. Early days to be sure but There doesn't appear to be the silly increasing RANM usage that plagued 4.0.

I can't be sure until I install 4.1RC2 on my normal 64 bit partition though. As soon as I confirm 4.1RC2 is good enough for real work I'll try it out, but fingers crossed problem is fixed