Lightroom: Date Created Field is not accepting correct date?

  • 2
  • Problem
  • Updated 7 years ago
  • Solved
In the IPTC field Date Created...I enter 1906-01-01 and hit return....the field is now populated w/ 2042-02-6. Lightroom says that the metadata has been saved with the original file, but when I look at the image in Bridge (or one that has been exported from LR...) I get the correct date that I entered (1906-01-01).

How can I get Lightroom to display the Date Created that is imbedded w/in the file?

btw I'm using MacOS 10.6.7 & LR 3.4.1.....thanks!
Photo of adam

adam

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 8 years ago

  • 2
Photo of David B

David B, Official Rep

  • 211 Posts
  • 28 Reply Likes
I'm able to reproduce the behavior you describe on my Mac. The issue seems to be Mac specific and only affect images with older dates, pre-1933 based on my testing. I don't think there is going to be an immediate solution. If you are working with lots of photos with really old dates like this, uninstalling and using an older version of the product might be the only immediate workaround.

Thank you for reporting the issue.
Photo of adam

adam

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Thanks David...Since I can still output to the proper data, I'm not going to sweat it. I'm using that field to date code a bunch of family images from the early 20th century. It seems to me that it only affects pre-1933 dates as well.

Best, Adam
Photo of David B

David B, Official Rep

  • 211 Posts
  • 28 Reply Likes
I reported the issue to the LR developers and it sounds like they've already isolated the cause. Its slated to be fixed although I can't say specifically when. Thanks again for letting us know and the group input.
Photo of arwcheek

arwcheek

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
Thank you all very much! I look forward to future updates of LR.
Photo of Geoff Walker

Geoff Walker, Champion

  • 214 Posts
  • 43 Reply Likes
Thanks David, I had an idea it is a Mac OS thing as I can reproduce it as well with 10.5 but think it comes from inside the OS and the way MacOS deals with dates but what I have no idea!
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3888 Posts
  • 1029 Reply Likes
See this thread for the likely cause of the bug:

http://forums.adobe.com/message/37029...
Photo of arwcheek

arwcheek

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
I'm having a strange metadata/date issue when exporting images. I have images in my LR catalog going back to 1885 and they're all dated accordingly in the metadata. When I export to the hard drive I like to have the filenames be YYYYMMDD, followed by the file name. What's weird is that all the dates before about 1934 totally get screwed up. A photo from 1890, for example, is exported with a date of 2026. 1932 becomes 2068. My iPad will sort them with the oldest ones at the end of the total library, and the Finder obviously sorts them by year and puts the batch from 1885 to 1934 at the end.

This came up in Lightroom 3 and has never seemed to resolve itself. Worked just fine in LR 2 and 1.

Any thoughts? It has been driving me crazy for a while but seems to just be a bug.

This reply was created from a merged topic originally titled
Lightroom: Exports pre-1934 dates into the future!.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3888 Posts
  • 1029 Reply Likes
The release notes say this is fixed in 3.5RC:

http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/
Photo of arwcheek

arwcheek

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
great to hear! thanks!
Photo of arwcheek

arwcheek

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
I just tried it out in 3.5 RC and it looks to have been corrected in the metadata panel inside Lightroom, but the error still occurs when I export the file with the year in the file name, just as before...
Photo of arwcheek

arwcheek

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
Still is the case when exporting in the 3.5 official release. Dates in file names are still buggy...