Lightroom 5--adjustment brush

  • 3
  • Problem
  • Updated 5 years ago
About Lightroom 5. When I open a new picture in lightroom 5, i cannot use my adjustment brush. Specifically, when i select adjustment brush, i cannot paint it on the new picture. And i have to restart the lightroom. p.s I am using windows 7
Photo of Zachary  Zhong

Zachary Zhong

  • 2 Posts
  • 2 Reply Likes
  • frustrated

Posted 5 years ago

  • 3
Photo of Becky Sowada

Becky Sowada, Adobe Employee

  • 508 Posts
  • 105 Reply Likes
Hi Zachary,

When you say you cannot paint, what specifically is happening? Does the brush outline not appear over the image? Does it seem to paint a stroke, but no effect is applied?

Thanks,
Becky
Photo of Carl Klingenberg

Carl Klingenberg

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
I had this same problem today with Lightroom 5.2. The problem went away when I logged out and opened it back up. Not sure if it will return again or not.
Photo of Patricia Koren

Patricia Koren

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I have the same problem, I have to click on the image many times (with the brush) to get it to work. I'm on a mac.
Photo of Mike-Photos

Mike-Photos

  • 60 Posts
  • 7 Reply Likes
I had the same problem in 5.3, and now also in 5.4. At some stage, the brush just does not work, it does not paint. If you close and re-open LR, it's fine.

I believe it MAY be related to moving between images while the adjustment brush enabled, but this does not break it every time. I just have the feeling that it's under these circumstances that it gets lost. I used to be a software tester, so my brain sometimes remembers these things.