Lightroom: 3.5 Slideshow gives error: Cannot create the encoder instance, h264OutVideoNew failed. error: h264OutVideoChkSettings

  • 3
  • Problem
  • Updated 7 years ago
  • Solved
  • (Edited)
I have a problem I am using Lightroom 3.5 and started to have a problem with the slideshow component.
I get the following error:
Log (3)
Cannot create the encoder instance, h264OutVideoNew failed.
error: h264OutVideoChkSettings - no library function available
error: No encoder library could be found!

Thanks for any help you can provide!
Photo of Alfred Moreno

Alfred Moreno

  • 12 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 7 years ago

  • 3
Photo of Alfred Moreno

Alfred Moreno

  • 12 Posts
  • 0 Reply Likes
OK. Can someone in Adobe Lightroom pay attention to this issue!. We are your users and we have been loyal to your program, Can you help us???
Alfred
Photo of TinaC

TinaC, Tier 3 support engineer

  • 133 Posts
  • 11 Reply Likes
John, thanks for your response - I'll pass this on.
Photo of Alfred Moreno

Alfred Moreno

  • 12 Posts
  • 0 Reply Likes
Tina,
I have tried all, new catalog, different settings, collections, music no music, it is very frustrating. It started all of the sudden one day I am a happy camper the next day it does not work!!!
Alfred
Photo of Becky Sowada

Becky Sowada, Adobe Employee

  • 509 Posts
  • 105 Reply Likes
Try this:
In Finder, go to your Applications folder.
Select Lightroom 3.5 and do Command-I to open information
Look for "Open in 32-bit mode" under the General area.

Is it checked? if so, try unchecking it, then start Lightroom and see if the slideshow export works.
Photo of JOHN MACKENZIE

JOHN MACKENZIE

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
That worked!!!!!
Photo of Adrianne Munz

Adrianne Munz

  • 9 Posts
  • 0 Reply Likes
WOOHOOO! Thank you so much! It worked for me too!
Why do you think that affected Lightroom's ability to make a slideshow?
Photo of Alfred Moreno

Alfred Moreno

  • 12 Posts
  • 0 Reply Likes
Congrats to all of you! I am having a problem when I open the Info screen it does not show the 32 bit mode under the general area.
Thanks
Alfred
Photo of Becky Sowada

Becky Sowada, Adobe Employee

  • 509 Posts
  • 105 Reply Likes
Alfred, how old is your Mac? Is it possible your Mac isn't 64-bit capable?
Photo of Glenn L McNair, Sr.

Glenn L McNair, Sr.

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Becky . . . You gave me the perfect Christmas gift. Thanks so much. Have been trying to figure this out for ages. Rob Sylvan over at Photoshop User Help Desk gave me this site for a solution to the problem and it works perfectly now. Thanks again, Glenn
Photo of Alfred Moreno

Alfred Moreno

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Hi Becky,
I have not been back because the frustration with this program is building.
Let's see will try a last time;
OS is correct
The computer and system were working fine a week before the error, so I don't think is hardware.
I tried all of the above, and no luck!!!!!!
Thanks
Alfred
Photo of Alfred Moreno

Alfred Moreno

  • 12 Posts
  • 0 Reply Likes
Just tried it again and this is the new error message:
Log (3)
Cannot create the encoder instance, h264OutVideoNew failed.
error: h264OutVideoChkSettings - no library function available
error: No encoder library could be found!
Any thoughts!
Thanks
Alfred
Photo of Becky Sowada

Becky Sowada, Adobe Employee

  • 509 Posts
  • 105 Reply Likes
Alfred, can you try upgrading to Lightroom 3.6 (available now on adobe.com, or just check for updates in Lightroom's Help menu)?
Photo of Alfred Moreno

Alfred Moreno

  • 12 Posts
  • 0 Reply Likes
Becky,
You gave my early Christmas present. It worked.
Thank you
Alfred
Photo of Becky Sowada

Becky Sowada, Adobe Employee

  • 509 Posts
  • 105 Reply Likes
Official Response
Alfred, I'm so glad to hear this is working for you now! Thanks for reporting back to confirm.

Becky