Lightroom: Synchronize Folder shows spurious number of missing files

  • 18
  • Problem
  • Updated 3 weeks ago
Sometimes the Synchronize Folder command shows missing files that aren't actually missing. For example:


Clicking on Show Missing Photos shows the 11 "missing" photos that are in fact not missing:


Running Library > Find All Missing Photos reports no missing photos:


See here for another report of the same behavior: https://forums.adobe.com/thread/1855130

Tested on LR 6.0.1 / OS X 10.10.3.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3734 Posts
  • 976 Reply Likes

Posted 3 years ago

  • 18
Photo of Oliver Stein

Oliver Stein

  • 8 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled LIGHTROOM - Missing images are not missing.

Hi guys,

I do have a new "missing images that are not missing" issue. Allthough I think it's an official bug, someone might have an idea. (I'm running a German Lightroom version so the translation of the functions I used might not 100% match with the wording in the US Lightroom but I guess you'll get my point):

When I use the "Sync folder" function lightroom tells me that 2 images are missing:

20150508_000000.jpeg
20150511_000000.jpeg

Both images are not missing and they are exactly in the folder which they should be. Even more interesting is the fact that when I use the "Find missing images" option Lightroom tells me that no image is missing.

As I also don't see that exclamation mark to manually match the database-entry with the real image, I decided to temporarily move the original file manually to a different location in order to force the exclamation mark to appear. That also didn't help, but at least: "Sync folder" shows 2 missing images and "Find missing images" shows 2 missing images, so both functions at least come to the same result. I know see an exclamation mark and can link the images. Once I drag them into the right folder (of course I use Lightroom to move the file) everything is like before: "Find missing images" is fine, but "Sync folder" shows two missing files.

The only thing which Lightroom might have an issue with (which in my opinion is still a bug) is:

I do have two mp4 files which do have the same filename (except for the file extension of course): 20150508_000000.mp4 and 20150511_000000.mp4. I doubt that this can lead to issues, but I don't have any other explanation right now.

Any idea?

Thanks for your thoughts.

Best regards,

Oliver
Photo of Alan Harper

Alan Harper

  • 424 Posts
  • 84 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled LR says photo is missing, but it's not.

I synchronized a folder (just to make sure that nothing had snuck into the folder that I didn't know about), and Lightroom Classic CC (Macintosh) says that there is a missing photo in the folder. I choose Show Missing Photos, and a collection with that photo is created. I then right click on the photo and choose "Show in Finder", and the photo shows in the Finder. The folder has 5 photos (seen in Finder) and 5 photos in Lightroom too.

Any thought about how a photo can be "missing," but Lightroom still knows where it is?

I guess I could delete it and add it again, but, first, what gives?
Photo of Alan Harper

Alan Harper

  • 424 Posts
  • 84 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled LR says photo is missing, but it's not (merging).

Hi Johan and Rikk

Thanks for the diagnosis, but it turns out that this is not what is going on.

I have a folder of jpg images, and I then edited two of them and saved these files as TIFFs. (I have some smart layers in the TIFFs that I don't want to lose, but I also don't want to lose the source jpg). I saved the TIFF as the same name as the JPEG.


You can see that now Lightroom is treating the jpg and TIFF as "the same file," and the jpg is now an orphaned file. But the jpg isn't really orphaned: if I chose "Show in Finder" it pops up, if I change metadata in the jpg using Lightroom, the metadata in the file changes. Interestingly, if I change metadata in the "TIF+JEPG" image in Lightroom, the metadata is changed for the TIFF but not for the jpg. The only way that the file is "orphaned" is that when I synchronize the folder with these files, Lightroom says that the jpg is missing.

The work-around is obvious: just rename the TIFF so it isn't the same as the jpg.

Two questions for you:

1) Is there some setting, like the raw + jpg preference, that controls this merging of TIFF + jpg files?

2) Should I report this as a bug? I doubt it will get fixed, since I haven't seen anyone else complain, and maybe somebody out there expects behavior like this.

This behavior has caused me to waste quite a bit of time until I understood what was going on.

Cheers

A

PS--Johan. Thanks for pointing out the capitalization problem. Dropbox is really inconsistent about restoring capitalization, and it drives me crazy. But these files are not in a folder managed by Dropbox.

Note: This conversation was created from a reply on: LR says photo is missing, but it's not.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3683 Posts
  • 963 Reply Likes
You've tripped over a long-standing bug with Synchronize Folder -- see the first post in the merged thread.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3683 Posts
  • 963 Reply Likes
Re the TIFF + JPEG handling, uncheck the option Preferences > General > Treat JPEG Files Next To Raw Files As Separate Photos, and then resync the folder(s).  I think this behavior of treating TIFFs and JPEGs has been in LR for a very long time (though I didn't verify just now).
(Edited)
Photo of Alan Harper

Alan Harper

  • 424 Posts
  • 84 Reply Likes
Thanks John. In order to try to reduce other bugs, I recently reinstalled everything from scratch. Of course, Lightroom reverted to the default preferences, and I didn't notice that this one had changed from the old value. And even if I had, this wouldn't be where I would first look. I did try changing this setting, but did not synchronize after changing it. Yours is probably the solution--but I am taking this bug as advice to not have a jpg and TIFF in the same folder with the same base name and will change the names.
Photo of Robbert Langezaal

Robbert Langezaal

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I had ten missing files in an catalog of 4400 files. Renaming the files did the trick.