Lightroom : Selected Published Folder or Collection is not deselected if a folder is selected

  • 15
  • Problem
  • Updated 1 month ago
  • In Progress
  • (Edited)
[Note from John R Ellis: This was reported fixed in 2015.8, but there have been numerous reports of the symptoms coming back since then: See later posts in this topic.]

It may sounds confusing, but when I select one collection or a published folder and go back to Folders and pick up one folder, Lightroom does not deselect that collection or published folder and I can not go back to that collection until I select another collection.A folder in Folders section is deselected when a collection or published folder is selected.I'm using LR CC 2015.1.1
Photo of Rodrigo Tozzi

Rodrigo Tozzi

  • 27 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 3 years ago

  • 15
Photo of J.G. Posthuma

J.G. Posthuma

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom Classic 7.4: Glitch in switching between collection - folder - collecti....

Dear readers,

I have my side panels set to "Solo Mode". Have a smart collection containing pictures to be culled. I open this smart collection, being in Grid View. Then I rightclick the first picture and choose "Go to folder in library". Which is in grid view as well.
I then cull all pictures in this folder. In the left hand panel the folder containing these pictures is selected. After finishing this I return to my smart collection by opening the collections tab in the left panel. So far so good.
Strangely I notice that the smart collection is still selected! Clicking on this smart collection doesn't change the pictures in gridview - it still shows the pictures in the previously selected filefolder. The picture shown in the Navigator is correct, by the way. In order to see the proper contents of this smart collection I first have to click on another collection and return to the "unculled" smart collection.
Not a big problem, but probably easy to correct as well.

Kind regards / vriendelijke groet,

Jetze
Photo of J.G. Posthuma

J.G. Posthuma

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom Classic 7.4: Glitch in switching between collection - folder - collecti....

I'm on the same version Just Shot Me,

Lightroom Classic version: 7.4 [ 1176617 ]License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Business Edition
Version: 10.0.17134

Just to make it worse, tonight I can't reproduce Lightroom's behaviour which was pretty consistent yesterday. So there must be another factor.

I was pointed at this link describing the very same glitch: https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/lightroom-selected-published-folder-or-collec... being 3 years old and previously reported fixed.....

Kind regards,Jetze

Note: This conversation was created from a reply on: Lightroom Classic 7.4: Glitch in switching between collection - folder - collecti....
Photo of J.G. Posthuma

J.G. Posthuma

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom Classic 7.4: Glitch in switching between collection - folder - collecti....

Hi Sumeet,
Glad you've picked this up. Yesterday I could not reproduce it. Just a couple of minutes ago I had a similar situation. See screen dump. In order to visualize it I left "Solo mode". So I can confirm solomode is not needed for this to happen.
What happened was this:I noticed there was a picture in the "Photos that failed to export" folder in de Catalog section. So I went there to have a look what is was. After that I wanted to resume my work going to se Collections sections clicking on the smart collection "Label rood". Lightroom failed to show the pictures it contains. Hovering my mouse over the collection changes the picture shown in the "Navigator" section, and shows a correct picture. To get out of this situation I click on any other collection (other than "Label Rood" and than select "Label Rood" and I'm fine again.
How can I record a kind of film of the actions I'm taking?

Hope this helps.
Kind regards Jetze


Note: This conversation was created from a reply on: Lightroom Classic 7.4: Glitch in switching between collection - folder - collecti....
Photo of J.G. Posthuma

J.G. Posthuma

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom Classic 7.4: Glitch in switching between collection - folder - collecti....

Fair enough Just Shot Me,
The behaviour of LR is exactly the same. But happily I am able to reproduce - from collection > folder > and back. I found out how to make a simple screen recording. Only do not see how to upload it here.

How to upload a 22.5MB file from disk here?

Kind regards Jetze

Note: This conversation was created from a reply on: Lightroom Classic 7.4: Glitch in switching between collection - folder - collecti....
Photo of J.G. Posthuma

J.G. Posthuma

  • 21 Posts
  • 0 Reply Likes
Alright, hope you can view the short vid's I took from this glitch.
OneDrive link to screenvideo1 of this glitch: https://1drv.ms/v/s!AtlNmnxq2btxebnOjAJH23pKghU, and a link to a second video: https://1drv.ms/v/s!AtlNmnxq2btxekbtb2NSLJYolR8
Hope this works as it is my first time to use Dropbox so please give a sign if these two files are not visible to you.
Photo of Patrick Philippot

Patrick Philippot

  • 337 Posts
  • 58 Reply Likes
Hi Jetze,
No problem with the files (OneDrive, not Dropbox).

Thanks for making clear that this bug that has allegedly been "fixed" 2 or 3 times is still there with version 7.4.
Photo of Duane Moore

Duane Moore

  • 6 Posts
  • 0 Reply Likes
Not fixed on 7.4 running on Windows 7 x64.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3857 Posts
  • 1014 Reply Likes
The problem started happening again with me on LR 7.5 / Macos 10.13.6.  See this screen recording:
https://www.dropbox.com/s/js0ve39g6cqljo1/lightroom-source-bug.2018.08.23.mov?dl=0
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4262 Posts
  • 813 Reply Likes
I have reopened the bug John. 
Photo of Patrick Philippot

Patrick Philippot

  • 406 Posts
  • 80 Reply Likes
A note for the developers :

https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/lightroom-ui-not-managed-as-a-finite-state-ma...

But I guess that managing a finite state machine using LUA can be a challenge.

Photo of Patrick Philippot

Patrick Philippot

  • 406 Posts
  • 80 Reply Likes
Not fixed in LR 8.