Lightroom: Flickr publish service incorrectly handles multi-word keywords in 2015.2.1

  • 3
  • Problem
  • Updated 4 years ago
  • Solved
The LR Flickr publish service in CC 2015.2.1 / OS X 10.10.5 is causing Flickr to handle improperly multi-word keywords.

For example, if you publish a photo with the keywords "Peter Ellis" and "Lake Powell", Flickr will show four keywords attached to the photo: "Peter Ellis", "Peter", "Ellis", "Lake Powell", "Lake", "Powell". This is incorrect.

However, these methods do not exhibit the incorrect behavior:

- Publishing to Flickr with CC 2015.1.1 and the LR Flickr publish service.
- Publishing to Flickr with CC 2015.2.1 and the Friedl Flickr publish service.
- Exporting to the desktop from CC 2015.2.1 and then uploading to Flickr via the Web browser.

All these methods result in Flickr showing just the keywords "Peter Ellis" and "Lake Powell". Thus, the bug is specific to the Flickr plugin in CC 2015.2.1.

In all cases the export settings were the default plus these: Include All Metadata, Remove Person info unchecked, Remove Location Info unchecked, Write Keywords As Lightroom Hierarchy checked.

At least three others have reported this problem:

https://forums.adobe.com/thread/1980380 (majbadger)
https://forums.adobe.com/thread/1984212 (Bill Ingalls, NASA HG PHOTO)
https://forums.adobe.com/thread/1986323 (SyrinxGC)

Screenshot of correct Flickr keywords:


Screenshot of incorrect Flickr keywords:
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4369 Posts
  • 1160 Reply Likes

Posted 4 years ago

  • 3
Photo of Joshua Mayer

Joshua Mayer

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
I am experiencing this problem as well. I first noticed it when I went from using LR5 on a Win7 machine to LRCC on a Win10 machine. Behavior is exactly as described in the above post.
Photo of Benjamin Warde

Benjamin Warde, Employee

  • 486 Posts
  • 77 Reply Likes
Thanks, John.

-Ben
Photo of Joshua Mayer

Joshua Mayer

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
Contrary to the original post, I still experience this bug in 2015.1.1 with a caveat (see below). I rolled back LR to 2015.1.1 to fix terrible memory problems that began a week or so ago as well as a new bug (for me) in which LR would only publish 3 photos at a time to Flickr which began happening 3 days ago.

My point, in this thread though, is that I republished (with 2015.1.1) some photos with the improperly separated keywords from being published with 2015.2.1 and they are still improperly separated after republishing. Photos that were NOT previously published with 2015.2.1 have the proper keywords when published for the first time with 2015.1.1. As an example, I had a photoset of 30+ photos. I published with 2015.2.1. Only 3 were uploaded. I quit LR, uninstalled, resttarted PC, installed 2015.0, and then 2015.1.1. I published the rest of the photoset - all of those keywords are correct. I republished the first 3 photos with no other changes - these keywords are not correct.

Is this something that would be fixed with a potential update? Or is there another way to properly parse the keywords? For all previously published photos with incorrectly parsed keywords, would I have to delete the photosets and reupload as new with 2015.1.1 or with a new update? I hope that is not the only option since I would lose all stats, comments, etc.
Photo of Joshua Mayer

Joshua Mayer

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
Well, I tried that and now I really have no idea what is going on.

To recap, I have a photo originally uploaded with 2015.2.1 and subsequently was republished with 2015.1.1 with no keywords in LR but still bogus keywords on Flickr. I deleted the keywords on the Flickr photo page using the 'x' next to each tag (a pain by the way since the 'x' moves when you hover over a tag). Back in LR, I added the proper keywords and republished. Now, there are NO keywords on the photo on Flickr! This is bananas...
Photo of Joshua Mayer

Joshua Mayer

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
I just tried adding a new keyword to the same photo in 2015.1.1, republished, and....nothing. This is odd, since I previously successfully added a keyword to a 2015.2.1 photo via 2015.1.1. In the course of removing all keywords via 2015.1.1 and then the bogus keywords via Flickr, now I can't do anything with keywords in 2015.1.1 that translates to Flickr.

There has to be a way to fix photos previously published with 2015.2.1. I uploaded somewhere around 1500 photos with 2015.2.1...argh.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4318 Posts
  • 1143 Reply Likes
Unfortunately, this might be a nasty side effect of the bug, with the current photos left in a bad state from which you can't recover. That is often the nature of bugs.
Photo of Joshua Mayer

Joshua Mayer

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
I suppose so. I guess I will pass the time editing and publishing the rest of my backlog and hope that when the next version/fix is out, it addresses this issue too. Thanks for the helpful suggestions. Maybe it will lead to a better fix down the road.
Photo of Joshua Mayer

Joshua Mayer

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
One additional note, photos keyworded and added to albums in 2015.2.1 are properly keyworded on Flickr after publishing with 2015.1.1, not surprising I would assume.
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 15416 Posts
  • 2265 Reply Likes
Official Response
This issue should be corrected by the Lightroom CC 2015.3/6.3 which is available today.

Details here: http://blogs.adobe.com/lightroomjourn...
Photo of Joshua Mayer

Joshua Mayer

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
Well, published another photoset and they all uploaded just fine. Not sure what that first upload was all about. Anyway, if you get an answer on how to fix keywords of photos published originally with 2015.2.1, please let me know. Thanks!
Photo of Michael Tsai

Michael Tsai

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Also, even if you do delete the keywords on Flickr, when Lightroom 6.3 republishes the photo it will add back the proper keywords but skip the location keywords. I don't want to completely delete the photos from Flickr and republish because that would break links and album memberships, lose comments and favorites, etc. I hope there will be an easy way to fix photos that were incorrectly uploaded by 6.2.
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 15416 Posts
  • 2265 Reply Likes
Hi Joshua, unfortunately, there isn't a great workaround other than republishing and/or manually adding the keywords.
Photo of Joshua Mayer

Joshua Mayer

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
This is very disappointing news. I guess I will try some experiments when I get home this evening. If you read some of the earlier posts, there were all manner of different keyword results on Flickr depending on which LR version the photos were published with, republished with, etc, and deleting keywords in LR and republishing had its own share of unfortunate effects. Will try with 2015.3 and see what happens I suppose. Not very happy though.
Photo of Joshua Mayer

Joshua Mayer

  • 15 Posts
  • 0 Reply Likes
Well, it was painful and took a long time, but I was able to manually remove tags from 1,669 photos one at a time in Flickr. Then I republished with 2015.3 and keywords seem to be okay. Still, this was an unacceptable mistake on Adobe's part. Simply ridiculous that it had to come to this.
Photo of theburr

theburr

  • 8 Posts
  • 2 Reply Likes
This keywording bug almost broke my spirit for sharing anything online. I just published a test image with my standard set and it looks exactly as intended. I almost don't want to trust that it could be this simple–set keywords in LR, share to Flickr, see same keywords appear on Flickr without an hour of tedious cleanup. But I can try to trust again.