Lightroom Classic 8.3: Issues exporting photos to a Network Drive

  • 51
  • Problem
  • Updated 5 months ago
  • Solved
  • (Edited)
Since I upgraded to V8.3 of Lightroom Classic I can no longer export my files to our Synology Network System, I get the following error message "The specified folder in not writable"

After contacting support they were not able to resolve my issue, they maintained that it is a network issue on my side. I could not find any answers here or anywhere on the internet and decided to report this issue.

Because I share my processed photos with the rest of the office, my only solution was to un-install V8.3 and go back to V8.2.1, by doing that it resolved my problem.

So yes Adobe you have network issues in V8.3 as version 8.2.1 works perfectly when saving files to a network drive.
Photo of Chris

Chris

  • 8 Posts
  • 5 Reply Likes

Posted 5 months ago

  • 51
Photo of Nikolaj Christensen

Nikolaj Christensen

  • 1 Post
  • 10 Reply Likes
This seems not to only affect exporting to network drive. I have the same problem after updating to 8.3 and I can't export to local folders.
This is not a windows issue, since I do only have this problem with Lightroom.

 I found a work around, in the export box you can select in the top "select folder later". I you use this, you are allowed to export.
Photo of Laura Shoe

Laura Shoe, Champion

  • 94 Posts
  • 61 Reply Likes
I'm sorry to hear that you have the same issue, Daniel. While Adobe is working on this there is an easy workaround: Instead of choosing  "Export to: Specific folder", choose "Export to: Choose folder later (useful for presets)" - regardless of whether you are creating a preset - and Lightroom will prompt you to choose a location after you click on Export. 
Photo of Poyen Huang

Poyen Huang

  • 3 Posts
  • 1 Reply Like
Just for the record. While this workaround works for Export, it doesn't for existing Publish Service.  And that impacts the workflow a lot. 
Photo of Stephen W

Stephen W

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
yep same here been exporting to a folder on my Windows 10 laptop's desktop for over a year now. And 8.3 has just killed that.  In fact it will not export at all.  "major fail!" Adobe needs to start testing their updates better before rolling them out to the masses.  
Photo of Smit K

Smit K, Employee

  • 234 Posts
  • 116 Reply Likes
Hi All,

Please share the Screenshot of the Securities tab from the Folder Properties using the File Explorer for the folder where you are facing this issue. Please select your user for the same.

See below for a sample


Thanks,
Smit
(Edited)
Photo of Patrick Philippot

Patrick Philippot

  • 515 Posts
  • 154 Reply Likes
Smit,

This property dialog is irrelevant when the folder is located on a NAS accessed using UNC names, which seems to be the case for many affected users. In that case, the listed permissions are related to NAS users, not to Windows users. When accessing NAS resources from Windows, a user must logon with the NAS credentials, at least the first time. Then the permissions specified on the NAS apply. It seems that there's a problem with this when LR tries to access these resources.

Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 5994 Posts
  • 1320 Reply Likes
Official Response
Greetings all,

I wanted to give you an update on this issue. We've been able to identify a possible bug with regard to this issue. We are currently testing the fix with a few users to verify that it does cure the issue. At this time I do not have an ETA for a public-facing fix.

If your issue is with Export the workaround continues to be: https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/error_export_folder.html
If your issue is with Publish Services, the only workaround is to revert to version 8.2.1. 

Thank you for all the information you've provided thus far and we hope to have this resolved quickly so everyone can get back to their normal workflow. 

Thanks for your patience.
Photo of Laura Shoe

Laura Shoe, Champion

  • 97 Posts
  • 64 Reply Likes
Thank you for jumping on this, Rikk and team, and for the update.
Photo of Smit K

Smit K, Employee

  • 234 Posts
  • 117 Reply Likes
Official Response
Lightroom Classic 8.3.1 was released today and contains a fix for this issue. Please update to 8.3.1 and verify that you are no longer seeing the issue. Thank you!
(Edited)
Photo of Shaun Bird

Shaun Bird

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Hi, not fixed on my Mac...any thoughts?
Photo of Shaun Bird

Shaun Bird

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Photo of Shaun Bird

Shaun Bird

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Photo of Shaun Bird

Shaun Bird

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Only allows me to export documents folder, not hhd or external hdd
Photo of Shaun Bird

Shaun Bird

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Apologies, found the problem, my WD External drive was only Windows formatted, not MAC