Lightroom Classic: Slow on MacPro with macOS Mojave 14.0 (even after full reinstallation)

  • 6
  • Problem
  • Updated 1 week ago
  • (Edited)
After upgrading to MacOS Mojave 14.0 and also the latest Lightroom Classic CC 8.0 (Build 1193777, Camera Raw 11.0), Lightroom is very slow on my MacPro 2015 computer. 

MacintoshHD drive has 600GB of free disk space, restarted the computer and only running lightroom with most of the 32GB of ram free, tried disabling graphics processor within preferences also.  

When I start Lightroom I notice my folder free is grey and there is scan going on every time that slows down the startup, then after that startup process is done, moving from one photo to another or doing simple menu selections or edits has a lag of a few seconds with the occasional spinning beach ball appearing.  

As a last resort, I reformatted my MacintoshHD drive, reinstalled Mojave and then install all of my apps from scratch and Lightroom is still slow, it make no difference whatsoever to the poor performance.  

Prior to the Mojave upgrade, Lightroom was fast so the issue is with some sort of incompatibility with Lightroom Classic CC on Mojave.   My other apps are running fast on Mojave.  

Any suggestions?

----

System info:
Lightroom Classic version: 8.0 [ 1193777 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en-CA
Operating system: Mac OS 10
Version: 10.14.0 [18A391]
Application architecture: x64
Logical processor count: 16
Processor speed: 3.0 GHz
Built-in memory: 32,768.0 MB
Real memory available to Lightroom: 32,768.0 MB
Real memory used by Lightroom: 4,204.9 MB (12.8%)
Virtual memory used by Lightroom: 7,712.7 MB
Memory cache size: 237.7MB
Internal Camera Raw revision: 61
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX
Camera Raw virtual memory: 734MB / 16383MB (4%)
Camera Raw real memory: 740MB / 32768MB (2%)
Displays: 1) 5120x2880, 2) 5120x2880


Graphics Processor Info: 
Metal: AMD Radeon HD - FirePro D700






Application folder: /Applications/Adobe Lightroom Classic CC
Library Path: /Users/andrefortier/Pictures/LIghtroom Classic CC Catalog/Lightroom Classic CC Catalog.lrcat
Settings Folder: /Users/andrefortier/Library/Application Support/Adobe/Lightroom


Installed Plugins: 
1) AdobeStock
2) Aperture/iPhoto Importer Plug-in
3) Canon Tether Plugin
4) DxO OpticsPro 11
5) DxO OpticsPro 11 Importer
6) DxO PhotoLab
7) DxO PhotoLab Importer
8) Export to Photomatix Pro
9) Facebook
10) Flickr
11) jf Google Drive
12) jf Twitter
13) Lightroom to Exposure
14) LR/Instagram
15) Luminar
16) Luminar 2018
17) Nikon Tether Plugin
18) ON1 Photo RAW 2018
19) ON1 Resize 2018


Config.lua flags: None


AudioDeviceIOBlockSize: 512
AudioDeviceName: Beoplay H9i
AudioDeviceNumberOfChannels: 2
AudioDeviceSampleRate: 48000
Build: 12.1x4
CoreImage: true
GL_ACCUM_ALPHA_BITS: 0
GL_ACCUM_BLUE_BITS: 0
GL_ACCUM_GREEN_BITS: 0
GL_ACCUM_RED_BITS: 0
GL_ALPHA_BITS: 8
GL_BLUE_BITS: 8
GL_DEPTH_BITS: 24
GL_GREEN_BITS: 8
GL_MAX_3D_TEXTURE_SIZE: 16384
GL_MAX_TEXTURE_SIZE: 16384
GL_MAX_TEXTURE_UNITS: 8
GL_MAX_VIEWPORT_DIMS: 16384,16384
GL_RED_BITS: 8
GL_RENDERER: AMD Radeon HD - FirePro D700 OpenGL Engine
GL_SHADING_LANGUAGE_VERSION: 1.20
GL_STENCIL_BITS: 8
GL_VENDOR: ATI Technologies Inc.
GL_VERSION: 2.1 ATI-2.0.36
OGLEnabled: true
GL_EXTENSIONS: GL_ARB_color_buffer_float GL_ARB_depth_buffer_float GL_ARB_depth_clamp GL_ARB_depth_texture GL_ARB_draw_buffers GL_ARB_draw_elements_base_vertex GL_ARB_draw_instanced GL_ARB_fragment_program GL_ARB_fragment_program_shadow GL_ARB_fragment_shader GL_ARB_framebuffer_object GL_ARB_framebuffer_sRGB GL_ARB_half_float_pixel GL_ARB_half_float_vertex GL_ARB_imaging GL_ARB_instanced_arrays GL_ARB_multisample GL_ARB_multitexture GL_ARB_occlusion_query GL_ARB_pixel_buffer_object GL_ARB_point_parameters GL_ARB_point_sprite GL_ARB_provoking_vertex GL_ARB_seamless_cube_map GL_ARB_shader_objects GL_ARB_shader_texture_lod GL_ARB_shading_language_100 GL_ARB_shadow GL_ARB_shadow_ambient GL_ARB_sync GL_ARB_texture_border_clamp GL_ARB_texture_compression GL_ARB_texture_compression_rgtc GL_ARB_texture_cube_map GL_ARB_texture_env_add GL_ARB_texture_env_combine GL_ARB_texture_env_crossbar GL_ARB_texture_env_dot3 GL_ARB_texture_float GL_ARB_texture_mirrored_repeat GL_ARB_texture_non_power_of_two GL_ARB_texture_rectangle GL_ARB_texture_rg GL_ARB_transpose_matrix GL_ARB_vertex_array_bgra GL_ARB_vertex_blend GL_ARB_vertex_buffer_object GL_ARB_vertex_program GL_ARB_vertex_shader GL_ARB_window_pos GL_EXT_abgr GL_EXT_bgra GL_EXT_bindable_uniform GL_EXT_blend_color GL_EXT_blend_equation_separate GL_EXT_blend_func_separate GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_blend_subtract GL_EXT_clip_volume_hint GL_EXT_debug_label GL_EXT_debug_marker GL_EXT_depth_bounds_test GL_EXT_draw_buffers2 GL_EXT_draw_range_elements GL_EXT_fog_coord GL_EXT_framebuffer_blit GL_EXT_framebuffer_multisample GL_EXT_framebuffer_object GL_EXT_framebuffer_sRGB GL_EXT_geometry_shader4 GL_EXT_gpu_program_parameters GL_EXT_gpu_shader4 GL_EXT_multi_draw_arrays GL_EXT_packed_depth_stencil GL_EXT_packed_float GL_EXT_provoking_vertex GL_EXT_rescale_normal GL_EXT_secondary_color GL_EXT_separate_specular_color GL_EXT_shadow_funcs GL_EXT_stencil_two_side GL_EXT_stencil_wrap GL_EXT_texture_array GL_EXT_texture_compression_dxt1 GL_EXT_texture_compression_s3tc GL_EXT_texture_env_add GL_EXT_texture_filter_anisotropic GL_EXT_texture_integer GL_EXT_texture_lod_bias GL_EXT_texture_mirror_clamp GL_EXT_texture_rectangle GL_EXT_texture_shared_exponent GL_EXT_texture_sRGB GL_EXT_texture_sRGB_decode GL_EXT_timer_query GL_EXT_transform_feedback GL_EXT_vertex_array_bgra GL_APPLE_aux_depth_stencil GL_APPLE_client_storage GL_APPLE_element_array GL_APPLE_fence GL_APPLE_float_pixels GL_APPLE_flush_buffer_range GL_APPLE_flush_render GL_APPLE_object_purgeable GL_APPLE_packed_pixels GL_APPLE_pixel_buffer GL_APPLE_rgb_422 GL_APPLE_row_bytes GL_APPLE_specular_vector GL_APPLE_texture_range GL_APPLE_transform_hint GL_APPLE_vertex_array_object GL_APPLE_vertex_array_range GL_APPLE_vertex_point_size GL_APPLE_vertex_program_evaluators GL_APPLE_ycbcr_422 GL_ATI_blend_equation_separate GL_ATI_blend_weighted_minmax GL_ATI_separate_stencil GL_ATI_texture_compression_3dc GL_ATI_texture_env_combine3 GL_ATI_texture_float GL_ATI_texture_mirror_once GL_IBM_rasterpos_clip GL_NV_blend_square GL_NV_conditional_render GL_NV_depth_clamp GL_NV_fog_distance GL_NV_light_max_exponent GL_NV_texgen_reflection GL_NV_texture_barrier GL_SGI_color_matrix GL_SGIS_generate_mipmap GL_SGIS_texture_edge_clamp GL_SGIS_texture_lod 
Photo of Andre Fortier

Andre Fortier

  • 10 Posts
  • 4 Reply Likes
  • sad and frustrated

Posted 3 weeks ago

  • 6
Photo of David Levy

David Levy

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
After upgrading to Mojave LR Classic slowed down with exact same issues.  I have a late 2013 MacPro with 64 GB RAM and AMD D 300. Using dual NEC monitors 27" 2560 x 1440.  I did a clean re-install, etc. etc. to no avail.  However, unplugging one of the two monitors and POOF!  Back to normal.  So for some reason LR can't render the two monitors on Mojave.  No clue how to fix - bouncing around for answers, it appears this is same problem even if faster graphic cards on later models... 
Photo of Andre Fortier

Andre Fortier

  • 10 Posts
  • 4 Reply Likes
I also use two monitors, mine are LG 5K monitors.  I tried unplugging one of them and I have the same slow response with Lightroom. 
Photo of dmeephd

dmeephd

  • 205 Posts
  • 46 Reply Likes
Three LG 34" 4k monitors, unplugging any of them does not help.  However, I see the poor performance only with importing (and keywording whilst previews are building).

I'm not convinced it is the MacPro, as I have 128GB RAM, and when I migrated from my MacBook Pro (16GB), the improvement was stunning.  Mojave didn't slow down anything until LR 7.5 and then LR 8 came along.
Photo of Andre Fortier

Andre Fortier

  • 10 Posts
  • 4 Reply Likes
Accordingly to the system report, Adobe Lightroom Classic CC is considered legacy software.  What I understand of this is that the software is running in 32 bit and not in the 64 bit that would be ideal for Mojave.  I also read that Mojave is the last MacOS version that will support legacy software and therefore Adobe must move softare to run in 64 bit.  Not sure if this is what is required to get Lightroom to run properly on Mojave.  I came across this from doing research on Mojave and software that runs slow.  

If you want to see this for yourself, click the Apple logo on the top right, select About this mac, click the System Report button, scroll down to the Software section and select Legacy Software.   Adobe Lightroom Classic CC is listed on the right panel as legacy software. 
Photo of G0apher

G0apher, Employee

  • 37 Posts
  • 18 Reply Likes
Thanks for writing.

Lightroom Classic CC 7.5 runs in legacy mode because of some 32-bit components that are incompatible in MacOS 10.14 (Mojave). However, the latest update Lightroom Classic CC 8.0 does not retain the 32-bit components and is fully compatible with MacOS 10.14 (Mojave). Please update if you are still seeing the application show up as Legacy Software anywhere.

Also, some people who had the same slowness issues with Mojave also reported that the same was corrected after a clean install of the new MacOS. 

https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/full-support-of-macos-mojave-for-adobe-lightr...

Photo of Andre Fortier

Andre Fortier

  • 10 Posts
  • 4 Reply Likes
I did a clean install of new MacOS and also a clean Lightroom install and have the exact same issue.  Using the same computer and Mac High Sierra OS, Lightroom was fast.  The issue started happening after the Mojave installation and a clean install didn't resolve the issue.  I also applied the latest Lightroom Classic CC update that came out a few days ago and that did not resolve the issue. 

Lightroom Classic CC shows up as Legacy Software within the Mac System Report (see attached screenshot)


See this other thread of others having the same issue:  https://forums.adobe.com/message/10698673#10698673
(Edited)
Photo of David Levy

David Levy

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Thx so much. This slowness persists with clean install and latest version. Perfect on one monitor however. Any help appreciated.
Photo of Andre Fortier

Andre Fortier

  • 10 Posts
  • 4 Reply Likes
I also use two monitors on my MacPro - LG Ultrafine 5K (27MD5KA-B).  I unplugged one of them to see if that would make any difference to the speed and it did not, it was the same slow to startup Lightroom, then slow response / freeze with anything I do within Lightroom such as scrolling through thunbnails, edits,... 
Photo of G0apher

G0apher, Employee

  • 37 Posts
  • 18 Reply Likes
Thanks for the info. Could you post the below version details as well?

Navigate to /Applications/Adobe Lightroom Classic CC/Adobe Lightroom Classic CC.app
Ctrl + Click (Context click) on the app, and select Show Package Contents
Navigate to Contents/Helpers/DynamicLinkMediaServer/application/dynamiclinkmediaserver.app
-- What is the version of the file shown in the Finder Info?
Navigate to Contents/Helpers/DynamicLinkSupport/support/common/dynamiclink/dynamiclinkmanager.app
-- What is the version of the file shown in the Finder Info?

Photo of Andre Fortier

Andre Fortier

  • 10 Posts
  • 4 Reply Likes
Both are 12.1.4
Photo of G0apher

G0apher, Employee

  • 37 Posts
  • 18 Reply Likes
Thanks, Andre for the info.

That is a tad suspicious - the version 12.1.4 should not be showing up in the Legacy software. In fact, one of the paths Adobe QT32 Server does not even exist on disk, as it has been removed in 8.0. And the other file is not legacy either and is a 64-bit executable. Both of these were present as 32-bit binaries in the earlier version of Lightroom Classic CC (7.5).

Were you using a beta build of Mojave with Lightroom Classic CC 7.5, before updating to the current version of Mac OS? And, could you please post a quick video of any single operation that is unusually slow?

Thanks very much for your patience, really appreciate it! 
Photo of Andre Fortier

Andre Fortier

  • 10 Posts
  • 4 Reply Likes
No, I was not using a beta build of Mojave.  I installed Mojave after it was officially released from Apple.  I'll record a video.  

yesterday, I uninstalled Lightroom and reinstalled it so the 12.1.4 is after doing that reinstallation.  I kept my preferences. 
Photo of Andre Fortier

Andre Fortier

  • 10 Posts
  • 4 Reply Likes
Here is the link to the video showing the slow speeds.  In the video, I launch Lightroom Classic CC, notice the folders on the left takes a long time to go from grey to white (used to be really fast before installing Mojave), then I click on different thunbmails on the bottom strip and you can see the spinning beachball appearing even after all the folders on the left are white, then I move into edit and you can see the slow speed as I am attempting to do a simple edit like exposure and then reset back to default exposure.  
(Edited)
Photo of Andre Fortier

Andre Fortier

  • 10 Posts
  • 4 Reply Likes
Is anyone at Adobe working at resolving this issue?  Lightroom is too slow for me to work with the way it is now.  
(Edited)
Photo of Andre Fortier

Andre Fortier

  • 10 Posts
  • 4 Reply Likes
Spoke with an Adobe tech support agent and adding admin permissions to Adobe folders seems to have fixed my slow speed issue.  If you have slow speed issues, you may want to try the following:

Add administrator permissions to the following folders or files (CMD-I on folders or files)

1) Go> Go to Folder:  /Library
  • Logs/Adobe
  • Caches/com.adobe.LightroomClassicCC7
  • preferences/com.adobe.lightroomClassicCC7.plist
  • Application supports/Adobe/Lightroom CC

2) Go> Go to Folder: /users
  • Users/Shared/Adobe

3) Purge cache (launch Lightroom and go into Preferences)

Lightroom> Preferences>Performance
  • Camera Raw Cache Settings:  Purge Cache (click that button)
  • View Cache Settings:  Purge Cache (click that button)

4) Optimize Catalogue (within Lightroom)

File> Optimize Catalog



Seems to be working fine for me now. Hopefully this resolves your issue.
Photo of Denis Giroux

Denis Giroux

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
does not work on LR classic cc 8... or I can nor make it work...

Photo of G0apher

G0apher, Employee

  • 37 Posts
  • 18 Reply Likes
Thanks, Andre for your detailed steps and method to resolve this issue. Hopefully, it will help many other users as well.

Frankly, I have been trying hard with many Mojave machines here, and we are not seeing any of the slowness you (and others) are experiencing. We are still continuing to look at this issue, and investigate the root cause. Hopefully, your resolution steps could provide a clue as to the problem.

Thanks again.
Photo of David Levy

David Levy

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Any solutions yet?  This is driving me nuts...Thx!
Photo of David Levy

David Levy

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
I tried all of those things...and in addition eliminated all Login items as well as Dr. Clean.  Still no improvement.   
Photo of Scott Yow

Scott Yow

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I am having the exact same problem. Mac pro late 2013/ 64GB Ram. everything worked zippy before upgrading to mojave and now its incredibly slow... any progress or update?

Photo of dmeephd

dmeephd

  • 211 Posts
  • 49 Reply Likes
To be clear, I was running LR6 on the MacPro with High Sierra.  Then I 'upgraded' (and I use that term rather loosely) to LR7.5 and saw a decrease in performance—especially when Importing—under High Sierra.  Then I upgraded to Mojave and realized an improvement in overall performance, but Importing was still worse than under LR6 and ANY version of the Mac OS the past four years.

I do not believe, at least with my hardware, that Mojave is at fault (though that Dark Mode sucks bilgewater).  However, I have read on some Mac forums that the iMacs in particular have been adversely impacted by performance issues—usually the GPU is to blame from what the posts say—under Mojave.  I have a MacPro, not an iMac, so I never realized this.
Photo of deanna sandquist

deanna sandquist

  • 2 Posts
  • 1 Reply Like
With this latest "upgrade" I gave up on LR, I can't get it to open now that I've upgraded to Mojave.
The good news On1 and Exposure 4 both work great! Exposure offers a 30 day trial so you may want to look into it. Both have great customer service unlike adobe.
I downgraded my subscription today as there is no point paying $20 a month for something that will not open.
I hope there is a photoshop fix soon without doing a clean instal on my Mac, adobe is the only thing not working so it seems to be a problem on adobes end and not with Apple.
Good luck!
Photo of dmeephd

dmeephd

  • 211 Posts
  • 49 Reply Likes
I've been using ON1 but their migration tool leave much to be desired.  However, they claim that ON1 2019 will have a bullet-proof migration tool which will take ones collections, smart collections, keywords, AND edits performed in LR.  When that version comes out, I will test the migration and if it works as promised, I will drop LR like the rotten tomato it has become.
Photo of deanna sandquist

deanna sandquist

  • 2 Posts
  • 1 Reply Like
I never liked LR all that much so didn't invest a lot of time making presets and such.
I hope that On1 does do well with the new migration, it will be nice to have options! Adobe should be very worried!
Photo of David Levy

David Levy

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
I worked all day yesterday, and the two monitor issue was incorrect...It is glue all around....No improvements at all...