Lightroom Classic: Images not sharp unless I zoom in and out

  • 16
  • Problem
  • Updated 3 weeks ago
  • In Progress
  • (Edited)
if I go from one image to the next in the library or development module they often are not sharp unless I zoom in and out. It does not happen with every image but with a lot of them.

Funny enough the problem does not occur if I scroll through my images on LR 4 so it definitely has to do with the Classic CC version.

I am using MAC OS High Sierra version 10.13.4
Please help 
Photo of dieter fries

dieter fries

  • 19 Posts
  • 3 Reply Likes
  • frustrated

Posted 12 months ago

  • 16
Photo of Simon Chen

Simon Chen, Principal Computer Scientist

  • 1574 Posts
  • 514 Reply Likes
Did you have "Use Smart Previews instead of Originals for image editing" checked in the Lightroom preference dialog? Uncheck it if you always prefer Lightroom to load and edit the originals.
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4973 Posts
  • 1934 Reply Likes
(To set expectations, most of Adobe US is closed for the holiday season, so there is likely to be a delay in replies.)
Photo of dieter fries

dieter fries

  • 19 Posts
  • 3 Reply Likes
thanks Victoria
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 5594 Posts
  • 1183 Reply Likes
I can confirm we currently have an issue open for this problem but I do not have an ETA for a fix.  I will bump it with the team.
(Edited)
Photo of dieter fries

dieter fries

  • 19 Posts
  • 3 Reply Likes
Thank your Rikk

Jan-7-2018
Photo of dieter fries

dieter fries

  • 19 Posts
  • 3 Reply Likes
@Rikk Flohr
your last comment is 4 months old and the initial problem has been filed 10 months ago. I cannot believe Adobe is unable to get the problem fixed.
May-20-2019
Photo of Arne Vollstedt

Arne Vollstedt

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Make the standard Previews big enough for your Monitor.
Photo of dieter fries

dieter fries

  • 19 Posts
  • 3 Reply Likes
@Simon - no, I am not using Smart Previews instead of Originals.
Photo of Johan Elzenga

Johan Elzenga, Champion

  • 2087 Posts
  • 861 Reply Likes
This is a known bug and has been reported to Adobe, but it has not been dealt with yet. Indeed super annoying. What works is to zoom in to 1:1 and then zoom out again.
Photo of dieter fries

dieter fries

  • 19 Posts
  • 3 Reply Likes
this is exactly what I tried to describe when I said I have to zoom in and out (1:1)  to get images sharp
Photo of Sven Kohle

Sven Kohle

  • 68 Posts
  • 42 Reply Likes
very annoying workaround though.
Photo of Simon Chen

Simon Chen, Principal Computer Scientist

  • 1574 Posts
  • 514 Reply Likes
Ok. What is the version of LrClassic that you are running?

Do you see any render difference by toggling the details panel on or off? When Lr renders the image at less than full resolution (1:1), the rendering of the Details panel settings including sharpening would be an approximation. Can you share a copy of such photos plus the settings online? 
Photo of ivan.planinar

ivan.planinar

  • 106 Posts
  • 8 Reply Likes
I've installed new version from scratch (deleting the old one entirely, keeping the prefs only) and it seems to work now.
Photo of Bruno Guerreiro

Bruno Guerreiro

  • 21 Posts
  • 4 Reply Likes
Are you using Windows or MacOS?
Photo of ivan.planinar

ivan.planinar

  • 106 Posts
  • 8 Reply Likes
Windows
Photo of Bruno Guerreiro

Bruno Guerreiro

  • 21 Posts
  • 4 Reply Likes
Good news for you and all others who use Windows. However, this “workaround” does not work for those who are using MacOS.
Photo of ivan.planinar

ivan.planinar

  • 106 Posts
  • 8 Reply Likes
If it helps, I also changed Standard preview size from 1920 (my monitors' width) to 1680px, as I never view previews on the entire screen.
Preview Quality from Med to High

Also unchecked "Use Smart Previews..." in Preferences/Performance.
Photo of Zigi Putnins

Zigi Putnins

  • 54 Posts
  • 16 Reply Likes
i have found a few scenarios where (for me, 2nd monitor) the photo does not fully render unless you do something to it. the 2nd monitor will show a less than sharp photo, so i do a quick + then - (brightness up and down) and then it snaps into place. I have found other cases when doing autosync on multiple photos that only the first photo gets adjusted but the others don;t unless "touched" (for example, running a cursor over them in the filmstrip at the bottom of the screen). 
Photo of Emile Gregoire

Emile Gregoire

  • 22 Posts
  • 3 Reply Likes
Could be related to what I reported on a few months ago:

https://feedback.photoshop.com/photos...
Photo of ivan.planinar

ivan.planinar

  • 106 Posts
  • 8 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled LR Classic - not able to see the sharpness unless zoomed.

I use Canon 5dmk4 and when I load RAWs, most of them come "soft". Those made with shallow depth of field. If I use big apertures, like f1.8, I need to zoom in, wait for it to completely load (slow) and only then when I zoom out to fit my screen I will have perfectly sharp image.


So steps to produce this:

1. Load any shallow DOF image
2. Normal screen size, relative to the monitor is not sharp. It looks kind of soft with difficult to predict where the focal point is.
3. Zooming to 100% renders the image entirely and nicely. But it's a very slow process.
4. Zooming out and having full image on the screen is finally tack sharp.

Any ideas?
It wasn't like that before. I remember LR rendering any screen size nicely and sharply even before going to 100%. So either they changed the rendering, some settings or it's a bug.
Photo of Sven Kohle

Sven Kohle

  • 68 Posts
  • 42 Reply Likes
Photo of Dmitry

Dmitry

  • 182 Posts
  • 53 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom Classic CC: shows low resolution image after changing settings.

The issue happens very often but not always. Lightroom shows low resolution image after changing settings (see the screenshots). If I change current image twice or even click on the same image on the ribbon, then it shows the correct image. The issue is so annoying that I'm going to stop using Lightroom just because of it. Please fix it as soon as possible!

Low resolution image:



The correct image:

Photo of Bruno Guerreiro

Bruno Guerreiro

  • 21 Posts
  • 4 Reply Likes
Hi there, I think this issue is the same: https://feedback.photoshop.com/photos...


There’s a workaround (re-install lightroom, reset settings, discard previews and rebuild previews) but it only works in Windows.


I’ve recently purchased a MacBook Pro and have been struggling with this since. The previews used in the library look very low quality. Especially on darker images and shadow areas. Zooming in at 1:1 or more does render a full quality preview in develop but not in library nor on slideshows.


I can see that this thread as been marked as “in progress” but does this mean that the issue has been identified and a fix is on the way? Any idea of when this will be out?
(Edited)
Photo of Patrick Philippot

Patrick Philippot

  • 493 Posts
  • 143 Reply Likes
This problem also happens when using the full screen display option (F key) and zooming in and out in the full screen image. Sometimes, after zooming out, the full screen image is displayed in low resolution.

Yes, I'm using an adequate size for the standard previews.
Photo of Sven Kohle

Sven Kohle

  • 68 Posts
  • 42 Reply Likes
still no fix in latest LR Classic 8.1 - the library module, slideshow are totally useless. Why should I view these crappy images on my large screen?

REALLY ANNOYING !!!
Photo of Bruno Guerreiro

Bruno Guerreiro

  • 21 Posts
  • 4 Reply Likes
Same here! This issue has been around for a long time but no fix has been released despite all the user reports. Another update and still no fix to this issue is just nonsense. What’s the point of having a high megapixel camera and screen to look at low quality pixelated images all the time?!? I am so frustrated that I have started looking at other options. I’ve still got around 6 months left on my Adobe subscription but I am at the point where I no longer care. I just want what I am paying for... a software that actually works!
Photo of Sven Kohle

Sven Kohle

  • 68 Posts
  • 42 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom Classic: Images in Library Module/Slideshow crappy unless I zoom in and....

It is a new post of the old bug report (many threads existed) as "Lightroom Classic: Images not sharp unless I zoom in and out". Adobe says it is 'in progress' since months but still latest LR Classic 8.1 did not fix the issue:
Regardless of config settings, in Library and Slideshow modules the loupe view/fullscreen views show crappy images not rendered with full resolution instead showing lots of banding artefacts. Develop mode is working well (was not always the case).
This way, Library and Slideshow modules are completely useless. This issue exists since a few versions as the other threads mention. I don't want to repeat but still request fixing this issue.
Photo of dieter fries

dieter fries

  • 19 Posts
  • 3 Reply Likes
( I don't want to repeat but still request fixing this issue.) AND SO WANT I 
Photo of Sven Kohle

Sven Kohle

  • 68 Posts
  • 42 Reply Likes
Argggggg, it is getting worse again instead of Adobe fixing this issue. Latest LR update did not solve the issue in Library mode again, and now the issue is back in Develop mode, to a little less degree disturbing than in Library mode but still also there, high quality images are shown only ONLY OOONNNLLYYY after manually zooming in and out again.


PLEASE TAKE THIS ISSUE SERIOUS instead of adding more features !!! Adobe: please comment about progress in solving this issue.

Attached three images: a) banding in Library mode, b) banding in Develop mode c) high quality image in Develop mode after zooming in and out again.

a:

b:
c: 
(Edited)
Photo of dieter fries

dieter fries

  • 19 Posts
  • 3 Reply Likes
It is really annoying and I don't understand the company policy of Adobe who don't fix this. An image processing software that delivers no sharp images is an absolute
no go. Maybe we should consider suing them for cheating customers as their software doesn't delivery what they promise.
Photo of Sven Kohle

Sven Kohle

  • 68 Posts
  • 42 Reply Likes
Still no fix, another update gone. Any progress information, Adobe ???
Photo of dieter fries

dieter fries

  • 19 Posts
  • 3 Reply Likes
Can anyone at Adobe please reply to my latest comment of May 20, 2019   !
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 5600 Posts
  • 1184 Reply Likes
I am happy to reply Dieter - but the information hasn't changed. The bug is currently filed with the Classic Team. It is still open in our system but a fix has not been released yet. I do not have an ETA I can share. 
Photo of Martin Latal

Martin Latal

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Guys, is it possible that I can still be facing this issue? Because it is annoying af...
Photo of Martin Latal

Martin Latal

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
If you look on the sun reflection on the water it's clearly visible. For a second it is sharp and then it's gone. Occasionally it helps to change the mode from fit to fill, but not every time. 

Yeah,and the smart previews are off. 

I've also uploaded the screens to drive so it's better visible https://drive.google.com/open?id=1_iGz3sSevQIlNV95KbxO1DLCpW-F4pm-

(Edited)