Lightroom Classic CC: All my images look grainy and it crashes all the time

  • 1
  • Question
  • Updated 1 year ago
Merged

This conversation has been merged. Please reference the main conversation: Lightroom Classic: Noise reduction effect not displayed in Develop mode

After I upgraded from Lightroom CC to Lightroom Classic CC all my images look grainy. Even when shot at ISO 100. It is really disturbing and I'm not sure what to do. I never had that issue with older LR versions. I updated older catalogs and the issue is the same with those photos. Images that looked great are all grainy now. 

Also, LR Classic crashes at least 4-5 times while editing a wedding. So annoying. Anyone having similar issues? Or know how to correct them? 
Photo of Sascha Reinking

Sascha Reinking

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 1 year ago

  • 1
Photo of Jao van de Lagemaat

Jao van de Lagemaat

  • 178 Posts
  • 51 Reply Likes
There is a bug with certain graphics cards with indeed images looking grainy. Try turning off GPU acceleration in Preferences->Performance and see if that fixes the graininess.
Photo of Sascha Reinking

Sascha Reinking

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Oh my goodness. That made such a big difference. Who knew?! Will it have influence on the performance? Or what happens if I keep it turned off? 

If only now the crashes would stop!!
Photo of James Hess

James Hess

  • 224 Posts
  • 34 Reply Likes
You probably won't notice any difference or problem at all. The GPU support was added to Lightroom primarily for those who have 4k or 5K high-resolution monitors.
Photo of Jao van de Lagemaat

Jao van de Lagemaat

  • 178 Posts
  • 51 Reply Likes
Performance should be somewhat better in Classic with it on as it now does a lot more on the graphics card than it used to do before where it only made a difference on very high res screens. Nowadays it makes a difference almost anywhere. However, if you need to choose between more accurate display and speed I would choose accurate display. I don't have this problem but have now seen many people on the forum with the problem. 
Photo of Kanheiya Agrawal

Kanheiya Agrawal, Employee

  • 44 Posts
  • 10 Reply Likes
Hi Sascha,

Please provide your system info. you can find it under Help->System Info ...
Please update your graphics card driver to the latest version and try.

-Kanheiya

This conversation is no longer open for comments or replies.