Lightroom Classic CC 8.0: Ghost images in last days

  • 1
  • Problem
  • Updated 2 weeks ago
In the last days I somehow ended up with ghost images in my Lightroom Classic CC 8.0 catalog. Please see the following links for examples. When I right click and click [show in explorer] I get an error message: "An internal error has occured: ?:0: attempt to index field 'rootFile' (a nil value)".

https://i.imgur.com/4m1SUb5.png

https://i.imgur.com/MSLWTnM.png

Please let me know how to remove these ghost images.


Photo of Robbert Langezaal

Robbert Langezaal

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
  • anoyed

Posted 2 weeks ago

  • 1
Photo of howardberliner

howardberliner

  • 8 Posts
  • 4 Reply Likes
I am also experiencing the same issue.
Photo of Johan Elzenga

Johan Elzenga, Champion

  • 1535 Posts
  • 620 Reply Likes
This looks like catalog corruption. Do you make regular catalog backups?
Photo of Robbert Langezaal

Robbert Langezaal

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Every day, I have serious doubt this is catalog corruption.
Photo of Johan Elzenga

Johan Elzenga, Champion

  • 1497 Posts
  • 597 Reply Likes
And why do you doubt this? The Lightroom catalog is a database. Each image in the catalog is a database record. If the catalog shows a lot of phantom records, and if trying to remove such a record generates an error message, then that does not seem like very healthy database to me. But if you know better, then I’m happy to hear your solution.
(Edited)
Photo of howardberliner

howardberliner

  • 8 Posts
  • 4 Reply Likes
I do daily backups and have not had any catalog issues.  
Photo of Johan Elzenga

Johan Elzenga, Champion

  • 1497 Posts
  • 597 Reply Likes
Hugh? You do have issues with your catalog because you said you have the same problem with phantom images (and get the same error when you try to delete these?).