Lightroom Classic CC 7.x crashes on adding new folder containing more than 1850 images

  • 1
  • Problem
  • Updated 5 months ago
  • (Edited)
Hi,

 since LR Classic CC 7.x I can't add a folder (like D:\RAW) which contains more than 1850 images. If more images than 1850 then LR crashes.

If I use Files -> Import LR is working.

 



In LR 6. all works fine. In LR 7.0 and above chrashes.

 

Will there be a fix?

 

Regards, Stefan
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like

Posted 6 months ago

  • 1
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4482 Posts
  • 888 Reply Likes
Stephan, 

I haven't seen any other reports of this.  Can you give us some system information?  Does it happen with all drives?  If the folder being added is not at the root-level of the drive does it still happen?
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
Hi Rikk,

it's a Windows 10 Pro 64 Bit Machine, 32 GB RAM, NVidia GTX 980 Graphics Card.

It happend to all folders which included more than 1850 Images. Whether or not if it is a root folder.

But I will try this on another computer

Regards Stefan
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4482 Posts
  • 888 Reply Likes
Good troubleshooting step.  I was able to import more than 5000 in my test.
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
So, tested on another machine with other folders, etxernal SSD and so on.. Same problem. 

Tested with LR 6.0 all works fine
(Edited)
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4482 Posts
  • 888 Reply Likes
Can you give me a screen grab of your Import Dialog so I can attempt to duplicate exactly what you are seeing?
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
Sure.

First I chosse "Folder" on the left pane of Library:


Then I choose "Add Folder" with the "+" on the right side:


Next I select a folder:


After that, Lightroom hangs:


No response:


Eventlog:



Hope this helps.

Best regards,
Stefan
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
Hi  Rikk,
any news?

Best regards,
Stefan
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4482 Posts
  • 888 Reply Likes
So far, Stefan, I am unable to reproduce what you are seeing and I haven't run across any other reports yet. Still investigating. 
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
Hi Rikk,
I've tested a few times more. Adding a folder with more than 8000 JPGs. Work.
Adding a folder with more than 2900 TIFs. Work.

It seems that only my Canon RAW Files (*.cr2)  are affected. Hope, this helps.

Best regards,
Stefan
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
Just an Update

In Lightroom CC Version 6.3 my workflow works fine. After updating to this version:

Version von Lightroom: CC 2015.14 [ 1149743 ]
Lizenz: Creative Cloud
Spracheinstellung: de
Betriebssystem: Windows 10 - Business Edition
Version: 10.0.17134


my workflow doesn't work anymore. Like 7.x 
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
Another update:
After intensive testing I think I've got it.

If I select a subfolder containing RAWs like the folder raw in f:\Photos\raw LR hangs

If I select the parent folder Photos in f:\Photos\raw it all works fine

Hope this helps.

Best regards, Stefan
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4523 Posts
  • 1715 Reply Likes
Stefan, I'm sure Rikk will catch up with you when he gets back (Adobe US is closed this week) but a couple of questions that have crossed my mind in the meantime, since you've been such great detective work.

So just to confirm, Lightroom 6.3 worked fine, but it broke for 2015.14 (that's 6.14 equivalent) and all of the Lightroom 7.x versions?

What kind of drive is the F drive? Internal? External? NAS?
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
Hi Victoria,

yes, Lightroom 6.3 works fine, but 6.4 and all 7.x Versions doesn't.

F drive is a normal internal HD. But the problem also happend on external drives, SSDs and so on.

Best regards,
Stefan
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4482 Posts
  • 888 Reply Likes
Stefan, 

I think, if you still have the 7.x version installed, it is time to do the import, let it crash and get a crash log from you.  Make sure that you use the Crash Reporter and make certain that your Adobe ID is included in the notes.  Let me know when it is ready and I will have an engineer look at it.
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
Hi Rikk,

sorry, but I can't use the Crash Reporter because it didn't start. The only logs I'have in my windows Eventlog.

- System
   - Provider
        [ Name] Application Hang
- EventID 1002
      [ Qualifiers] 0
Level 2
Task 101
Keywords 0x80000000000000
- TimeCreated
      [ SystemTime] 2018-07-10T18:00:27.653494200Z
EventRecordID 21920
Channel Application
Computer Studio
Security
- EventData
Lightroom.exe 7.4.0.10
38a0
01d41877cc2062d2
42
C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic CC\Lightroom.exe
9b36d02a-e9df-4fde-8fff-47d4e4cfbffc
55006E006B006E006F0077006E0000000000

Best Regardsm Stefan
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4482 Posts
  • 888 Reply Likes
See the instructions here for re-enabling the Adobe Crash Reporter dialog: https://helpx.adobe.com/photoshop/kb/submit-crash-reports.html
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
I've done it but no crash reporter. Sorry. Display greyed out then the windows message that the program dosen't work anymore

Best regards,
Stefan
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4482 Posts
  • 888 Reply Likes
Can you get me a screenshot of the error window?
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
Sure, but it's here3 in this thread.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4482 Posts
  • 888 Reply Likes
Ok. That is a Windows dialog suggesting a non-responsive app. If you leave it sit for 15 minutes or so after checking the Wait option, does it ever come back? 
Photo of Stefan Fricke

Stefan Fricke

  • 13 Posts
  • 1 Reply Like
No. I've running it over night for about 16 hours. LR didn't come back

Regards
Photo of Bruce Houstoun

Bruce Houstoun

  • 65 Posts
  • 17 Reply Likes
With LR7.4 on Windows 7 I tried this with folder of 1915 jpegs.For the 1st test after selecting the folder to be added the import screen opened in 'add' mode but all I got was spinning circles instead of the photo thumbnails.I force quit LR after waiting a while and deleted .lock file and tried smaller folder then same
folder again. This time both folders populated the import screen with thumbnails.So was only able to create problem the one time.

?? I do not know if this is related or not or if I accidentally triggered something while getting LR to respond,  but after I did the first force quit of LR then Windows started adding all 1915 images as a desktop wallpaper slideshow. Since I had jpgs in this folder it succeeded but I but Windows may get stuck if these were RAW files? Again may be unrelated but was still weird thing to happen during the test.
Photo of Robert Somrak

Robert Somrak, Champion

  • 206 Posts
  • 58 Reply Likes
This seems to work ok on MacOS 10.13.6 and Lr 7.4