Lightroom Classic 8.3: Splash Screen displays multiple times with (not responding)

  • 4
  • Problem
  • Updated 1 week ago
  • Acknowledged
  • (Edited)
I have noticed the Splash Screen being displayed two or three times during startup of Lr Classic 8.3 along with (not responding). My OS is Windows 10.

The problem seems to be easier to replicate when launching Lr in the Library showing the grid view.

In Preferences, the "Show splash screen during startup" option needs to be enabled.

Here are my steps to reproduce the problem:

Launch Lr Classic 8.3 and when the splash screen goes off, click on the interface - I've been clicking on a blank area of the menu bar.

The splash screen briefly shows again and Lr shows (not responding) while the splash screen is visible.

After a few more seconds, the splash screen is displayed for the third time and Lr shows (not responding) again.

Waiting for a further short while, the splash screen goes off again and Lr resumes initialising itself.
Photo of Anthony Blackett

Anthony Blackett

  • 177 Posts
  • 53 Reply Likes

Posted 4 months ago

  • 4
Photo of Sumeet Choudhury

Sumeet Choudhury, Employee

  • 41 Posts
  • 15 Reply Likes
Hi Anthony,

Thanks for taking out time to report this issue.
There is a bug logged for this. We would be looking into it.

Regards,
Sumeet
Photo of Juraj Zimányi

Juraj Zimányi

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
I have the very same issue starting with the 8.3 version of Lightroom Classic. Today LR was updated to ver. 8.4. on my PC and I see the splashscreen still showing multiple times.
I'm just wondering how much time as easy issue as this one needs to be fixed.
Photo of Anthony Blackett

Anthony Blackett

  • 177 Posts
  • 53 Reply Likes
I would think that two months to fix this problem is ample time. Bugs like this should have top priority and this one should have been fixed in Lr Classic 8.3.1. The development team must know what they changed to introduce this bug in 8.3 and it should be easy to fix. It should never have got past their testing before 8.3 was released. That's assuming testing is being done. There was some pre-release testing being done by selected users in the past, but that seems to be gone now. This is a shame because that testing would have picked this up before release. We seem to be paying for software that gets more and more bugs and less and less fixes.
Photo of Dennis Malseed

Dennis Malseed

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
I have the same issue with the latest version (v8.4) of Lightroom Classisc and it is not so much that the splashsceen appears multiple times, but that Lightroom becomes unresponsive  for a minute or so for no obvious reason.  It is very annoying ....

If there is a known bug logged for this isue, could you please indicate when the bug is expected to be fixed?
Photo of Robert Somrak

Robert Somrak, Champion

  • 384 Posts
  • 127 Reply Likes
If it annoys you then just turn the splash screen off in preferences.
Photo of Dennis Malseed

Dennis Malseed

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Its not the multiple splash screens that are annoying - it is that Lightroom becomes unresponsive for several minutes during the startup and I have no idea why.  It is during this unresponsiveness period that the splash screen will reappear one or more times.

Can you suggest how I might determine what Lightroom is doing in the background that causes it to become unresponsive?  I have only noticed this behaviour with the latest release.
Photo of Dennis Malseed

Dennis Malseed

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
The other odd thing I have noticed is that Lightroom only seems to become unresponsive and display the splashscreen multiple times if I was last in the Library module before shutting it down (Exit). 

If I was last in the Develop module, Lightroom starts up with just one display of the splashscreen and doesn't go into an "unresponsive" mode for several minutes - weird ... 
Photo of Anthony Blackett

Anthony Blackett

  • 174 Posts
  • 53 Reply Likes
Lr will become unresponsive in any module during startup.

It doesn't matter if the display splash screen is selected or not in preferences. If it is selected, it is just another indication of a problem.

Launch Lr and when the splash screen goes off after its first display, click anywhere in the Lr window, the splash screen will be displayed again and Lr becomes unresponsive irrespective of the module you start in.

What is annoying is how long Lr takes to be ready, a problem introduced in Lr 8.3 by Adobe developers and even more annoying is that it’s not fixed.

If I ignored problems reported by my customers due to bugs I introduced into my code, I would soon have no customers.

Tony