Lightroom Classic: Drag and drop GPS tagging not working. Right click on map also not working

  • 20
  • Problem
  • Updated 4 months ago
  • In Progress
  • (Edited)
I cannot geotag photos in the 'Maps' module of Lightroom 8.2. Drag & Drop does nothing, and right click 'set selected photos GPS coordinates' does nothing. There is no error, no message, no metadata is updated at all. 

On initial startup, if I am very quick, I can drag & drop a photo successfully. But ~15 seconds after startup it stops working. 

My issue is identical to those posted here. https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/lightroom-8-latest-update-win10-drag-and-drop...

v8.2 seemed to solve the problem for many, but it did not help me. 

I have provided sample photos and logs to Adobe staff already and communicated with them, but as the original thread is now marked 'solved' I have created a new one. 

I have address book enabled. I am on OS Windows 7 Ultimate.
Photo of Charlie Ping

Charlie Ping

  • 26 Posts
  • 7 Reply Likes
  • very frustrated

Posted 1 year ago

  • 20
Photo of Dmitry Batyrkin

Dmitry Batyrkin

  • 3 Posts
  • 3 Reply Likes
Same problem on MacOs 10.14.2, Lightroom Classic 8.2.1
Photo of Jason Langley

Jason Langley

  • 3 Posts
  • 5 Reply Likes
Having the same problem Lightroom 8.2 on Mac OSX 10.14, very frustrating- has always worked in the past without problem.
Photo of Charlie Ping

Charlie Ping

  • 26 Posts
  • 7 Reply Likes
STILL NOT WORKING! :(

I've worked with the engineers, spent untold hours of my time helping them. It's pretty clear that the 'Address Lookup' feature is the problem! It gets jammed and the GPS features stop working. 

'Address Lookup' cannot be disabled! I don't care about this feature, LET US DISABLE IT so we can just tag our photos with GPS. 

It's been almost a year Adobe. Completely unacceptable. 
Photo of Jérôme Caron

Jérôme Caron

  • 14 Posts
  • 6 Reply Likes
Just for my information. how many pictures in your catalog ? I suspect the issue only happen with large catalogs...
Photo of Charlie Ping

Charlie Ping

  • 26 Posts
  • 7 Reply Likes
I have 31k photos in my Library. But I have reproduced the problem in a library of only 800 photos. 

This issue happens anytime Address Lookup gets stuck. I find anytime there is a photo that is over the ocean, or in an obscure area that Address Lookup might not recognize, this happens. So I don't think a large library matters, but it gives better odds of a photo like this existing. 
(Edited)
Photo of Jérôme Caron

Jérôme Caron

  • 14 Posts
  • 6 Reply Likes
Well my original issue is only on GPS tagging when you drag and drop your pictures on a map to apply a tag. I've not checked the address lookup behavior.
In my configuration when I create a new catalog with 500 photos, I don't have any issue.
Tried to optimize the catalog including using sqllite export and import. My catalog looks clean from this point of view.

PLEASE LIGHTROOM TEAM !! HELP US !!
Photo of Charlie Ping

Charlie Ping

  • 26 Posts
  • 7 Reply Likes
Yes, I have the exact same issue. Working with the engineers, we've established that when the drag & drop (or right click) fails, it is in the stage where it checks the Address Lookup. Unfortunately, even though this feature is not necessary or even wanted, it cannot be disabled while maintaining the drag & drop functionality. 

Despite confirming this 3 months ago, nothing has been done about it. 
Photo of Jérôme Caron

Jérôme Caron

  • 14 Posts
  • 6 Reply Likes
So you have demonstrate the issue with Adobe Support ? It means your case is not solved so I hope it is still open ?