Lightroom Mobile (iOS): Upright - Copy, Paste not working properly

  • 2
  • Problem
  • Updated 5 months ago
  • Acknowledged
  • (Edited)
I am a real estate photographer and will often shoot 300+ photos a day. When editing I use the "Auto transform" tool under the upright selection in the geometry tab to straighten my photos. Then problem occurs when I copy and paste this setting (under any condition) the actual transforms get copy and pasted, and not the "Auto transform" selection. Its very frustrating when editing 300+ photos because each photo has to be selected, and the geometry section has to be reset and reset to auto in order to work. This was never an issue on Lightroom Classic. Its quite frustrating, since I got myself an iPad Pro to do work on the road, but this has made the program useless for this type of work. 
Photo of michael Goencz

michael Goencz

  • 14 Posts
  • 0 Reply Likes
  • Frustrated

Posted 5 months ago

  • 2
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7535 Posts
  • 1726 Reply Likes
I am not able to duplicate what you are seeing.

  1. Create Auto in Geometry Panel
  2. Copy Settings - Check Geometry - expand and turn off Manual Transforms - return to Copy list
  3. Click Check to complete
  4. Go to new image
  5. Expand Transform - note Auto is off
  6. Paste
  7. Auto is now on and no manual transformations appear. 
  8. Note picture appearance - turn off Auto
  9. Reapply Auto - image is same as step 7. 
If I missed a step let me know but it appears to be working correctly here.
Photo of michael Goencz

michael Goencz

  • 14 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi Rikk, 

Thanks, I am doing the same thing and it does indeed bring "auto" over to the next photo but it doesn't automatically straighten the image. It seems to be copying the transforms from the previous photo. In order to get it to work, after your steps listed, I have to turn auto off then turn it back on. It does the same in the desktop version as well. Lightroom classic worked just fine when I tried to do this. 
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7535 Posts
  • 1726 Reply Likes
Is it possible to send me two files that exhibit this problem as I cannot reproduce?
Photo of michael Goencz

michael Goencz

  • 14 Posts
  • 0 Reply Likes
I start with JPEG. They are compressed because of the 2 GB limit on the upped here. 
Photo of michael Goencz

michael Goencz

  • 14 Posts
  • 0 Reply Likes
The issue happens with RAW files as well though. When I was shooting weddings in the summer, I was running into the problem when trying to use a workflow with CC on my iMac. 
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7535 Posts
  • 1726 Reply Likes
Which file should I use for Copy and which for Paste?
Photo of michael Goencz

michael Goencz

  • 14 Posts
  • 0 Reply Likes
I copied the first one on to the second one
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7535 Posts
  • 1726 Reply Likes
On Lightroom Desktop 3.2

I brought in the first renamed as "Copy From". I brought in the second renamed as "Paste To". 

On Copy From:
  • Go to Geometry and select Auto on the Upright pulldown.
  • Go to [...] and select Choose Edit Settings to copy.
  • Uncheck all.
  • Expand Geometry and check Upright. 

Go to Paste To:
  • Paste Settings.
  • Export Image as Paste to-2
  • Go to [...] and Reset to Original
  • Apply Geometry Auto from the Panel
  • Export Image as Paste to-3

Open Photoshop.
  • Load Paste to-2 an Paste to-3
  • Copy Paste to-2 to a layer above Paste to-3
  • Set Paste to-2 to Blend Mode Difference
  • Screen turns black - images are identical
Appears go be working correctly and as designed.

Photos have synced to Lightroom Mobile iOS.
  • Select Copy From
  • Apply Auto in Upright
  • Copy Settings an uncheck all except Geometry > Upright
  • Swipe to Paste To
  • Paste settings
  • Export as Paste To-4
  • Send to Photoshop with two previous files from above
  • File is different than Paste To-2 and Paste To-3
Summary:

Desktop is working as expected although you said above it wasn't.
iOS is not working as expected.

I will be writing a bug against LrM iOS for this. 

Thanks for the files and the reproducible case.