Lightroom CC: Photos not Exporting with Watermark

  • 1
  • Problem
  • Updated 3 weeks ago
  • Solved
I have Lightroom CC and Windows 10 on my laptop. I can do everything as normal including creating and editing my watermark. However, when I try to export the photo with the watermark, it will not work.  The phot exports to the designated folder with no watermark.  This is very frustrating. I cannot share my photos on social media until I can watermark them.  Please help!
Photo of Crystal Campbell

Crystal Campbell

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 9 months ago

  • 1
Photo of Glenbo

Glenbo

  • 81 Posts
  • 10 Reply Likes
Double check that your water mark is in a compatible format A PNG or JPG, I'd recommend a PNG as it supports transparency!
Photo of Crystal Campbell

Crystal Campbell

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
I used Lightroom to create the watermark.
Photo of Glenbo

Glenbo

  • 81 Posts
  • 10 Reply Likes
LR offers two variants in the Watermark options Text based or images based (for if you use a logo) it should run fine unless there is a corrupted font or graphic?
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3382 Posts
  • 854 Reply Likes
Which program are you using to view the exported photos?
Photo of Crystal Campbell

Crystal Campbell

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
I have Windows 10, so whatever viewer comes with that is what I use. It does have the smart ink, so I can draw or write on the image. I'm new to Windows 10, so I'm not that familiar with all the programs it comes with.
(Edited)
Photo of Glenbo

Glenbo

  • 81 Posts
  • 10 Reply Likes
Try opening one of the exported JPEGS in Internet explorer to check that you are not falling foul of the bug below?
Photo of avpman

avpman

  • 94 Posts
  • 59 Reply Likes
Simple, but possibly overlooked, are you sure the watermark box is checked (the sample below is not checked?) It's at the very bottom of the export dialog box:

Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3382 Posts
  • 854 Reply Likes
If you've double-checked that the Watermark export option is checked:

If you're using Windows File Explorer to examine the photos, that won't show the watermark.  (Other file browsers may not either.)  This is due to a bug in LR, where the watermarks are not included in the thumbnail JPEGs embedded in the file: https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/lightroom-watermark-omitted-from-embedded-thu...

In File Explorer, double-click on the photo to view it at full size to see if the watermark is really there.
Photo of Crystal Campbell

Crystal Campbell

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
Thank you all for your help. I have Explorer Edge and not the older IE. I've come to the conclusion that LR is simply not compatable with Windows 10 & Explorer Edge as far as the watermark is concerned. However, I solved my issue by making my own watermark in Illustrator, and then uploading it as a PNG image instead of using the LR text watermark. Again, thank you all. =)
(Edited)
Photo of ShaneImages

ShaneImages

  • 9 Posts
  • 1 Reply Like
I can't check the watermark button in lightroom classic cc...it won't let me add a watermark. It use to work just fine, but I've been using Lightroom CC and havent tried in a few updates.