Lightroom for mobile: iOS switches back to Auto Mode... since iOS 12 update or 4.1.1 update

  • 6
  • Problem
  • Updated 2 months ago
  • Acknowledged
  • (Edited)
Very recently I updated iOS to 12 (necessary for some app).
I realize it occured about the same time as the Lr 4.1.1 upgrade (711BD8).

Now, everytime I start the camera, I'm back to auto mode and 4:3 and f#@&g activated flash on.

Is it only me ? If I uninstall it, i'll have to download all my pictures again ? what informations would I loose ?

Is there a better way to reset prefs ?
Photo of Franck Payen

Franck Payen

  • 96 Posts
  • 10 Reply Likes

Posted 6 months ago

  • 6
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 5593 Posts
  • 1182 Reply Likes
Franck, 

I am not seeing this.  Both Shooting Mode, Flash and Aspect Ratio are sticky across sessions.

Using iPhone 7 Plus
Lightroom 4.1.1
iOS 12.1.2

If you are fully synced (tap the Cloud icon at top to confirm) and you uninstall, you should lose no information. You would have to sync down any photos currently synced from the cloud. 

Have you tried restarting your device?


Photo of Franck Payen

Franck Payen

  • 96 Posts
  • 10 Reply Likes
I've restarted the phone (I never think about this, i need an uptime counter :) ), so far it seems to work.

Thanks Rikk.
Photo of Franck Payen

Franck Payen

  • 96 Posts
  • 10 Reply Likes
Rikk, I've had days where it works as expected, days where I'll have to restart and redo my presets... :/
Photo of Franck Payen

Franck Payen

  • 96 Posts
  • 10 Reply Likes
Rikk, sorry to insist that this is still a problem. Restarts, updates, I keep getting back to auto mode...
Photo of Frank Rossi

Frank Rossi

  • 18 Posts
  • 4 Reply Likes
Hi Rikk,

This issue isn’t getting any response. It is classified as not a problem. But it is a recurring one to date.

Can you please give this some serious attention?
Photo of Chris

Chris

  • 14 Posts
  • 2 Reply Likes
Rikk, I want to echo what others have said that this is still a real problem that needs to be addressed.
Photo of Alan Coates

Alan Coates

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I am vexed by this problem which will not go away. (iPhone XS)
(Edited)
Photo of Jean-Christophe MORACCHINI

Jean-Christophe MORACCHINI

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Sorry but with the last update, the problem has not been solved on iPhone XS on Auto mode. V4.3.1 D38580
Photo of Chris

Chris

  • 14 Posts
  • 2 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom Mobile camera keeps resetting.

Lately (maybe since the 4.1 update?) I've been having an issue with the camera. When I open the camera, I often find that it has been reset to Auto mode. When I change it to Pro (what I always use), all the Pro settings have been reset as well. The flash has been set to auto, the horizon level has been turned off, the aspect ratio has been set to 4:3, etc.

Lightroom used to save my last used camera settings. It's really annoying that it keeps resetting everything because then I have to waste time fixing everything before I can start shooting.
Photo of Chris

Chris

  • 14 Posts
  • 2 Reply Likes
I'm still having this same issue. The camera keeps switching to Auto mode. I've restarted my phone, but that didn't fix it.

iPhone 7
Lightroom 4.1.1
iOS 12.1.3
Photo of Emil Larsson

Emil Larsson

  • 37 Posts
  • 6 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Not keeping in-app camera settings.

the lightroom camera reverts to ”automatic mode” and removes any grids settings when the app havent been used for some time (after maybe a few hours or a day?) is it possible to fix this? (iOS)
Photo of Charlie D

Charlie D, Official Rep

  • 814 Posts
  • 84 Reply Likes
Hi All, we are investigating.  

Emil, does restarting your device seem to help?  Also, what device model and iOS version are you using?
Photo of Emil Larsson

Emil Larsson

  • 37 Posts
  • 6 Reply Likes
I think you’ve missed a part of the problem. Just to clarify:
To me, the camera settings seems to be lost ost ONLY after not using the app for some unknown ammount of time.. maybe 24 hours or so. you cant replicate this by only closing and reopening
Im using an iPhone x
Lightroom 4.1.1
iOS 12.1.2
Photo of Chris

Chris

  • 13 Posts
  • 2 Reply Likes
This is exactly what I am experiencing. Restarting my iPhone doesn't prevent the app from switching to Auto in the future.
Photo of Emil Larsson

Emil Larsson

  • 37 Posts
  • 6 Reply Likes
Happened again today, camera starts in auto, flash auto and grids off. I always turn flash off, grid on and only use PRO or HDR mode, never auto. Its annoying when you want to use the camera fast. Though, some other settings like ”zebra stripes” is is remembered
Photo of Frank Rossi

Frank Rossi

  • 18 Posts
  • 4 Reply Likes
Hi all,

I'm having the same problem. I open LR and the camera has reverted to Auto. Even if I simply switch it back to Pro, it doesn't remember the settings I had there. This is very annoying when I realize what has happened just as I want to grab a quick shot.

My device:

iPhone SE
iOS 12.1.4
Lightroom v. 4.2.0 411412

This wasn't happening until my recent update of iOS and then LR.

It has now happened 4 or 5 times since updating. Not sure but it seems like the longer I go without using it the more likely it will switch back to default settings and auto - but would have to check that.

Cheers, Frank
Photo of Emil Larsson

Emil Larsson

  • 37 Posts
  • 6 Reply Likes
Same problem here. This was Not fixed in the update. Also the thread says ”NOT A PROBLEM”. Well, it is! Will this be fixed?
Photo of Frank Rossi

Frank Rossi

  • 18 Posts
  • 4 Reply Likes
One thought to add to the mix.

I have LR mobile on both my iPhone and iPad. I noticed that my iPad has the camera set to Auto. I suspect I left it at that default because I rarely use it.

But I do use the LR Camera on my iPhone frequently, which is why I have it set to Pro. Until recently it used to stay at Pro. Is it possible that LR mobile is now (intentionally or unintentionally) trying to align the two apps, thereby reverting the iPhone to match the iPad?

One final comment. This is a genuine problem and usability issue. Until recently it was not happening. Every one of the 4-5 times this has happened in the last week or so, I have missed shots because I had to revert back to all the Pro settings.

Can you please give this serious attention?
Photo of Chris

Chris

  • 14 Posts
  • 2 Reply Likes
I only have an iPhone, and I have this problem, so I don't think it's an issue of syncing between the iPhone and iPad apps.
Photo of Frank Rossi

Frank Rossi

  • 18 Posts
  • 4 Reply Likes
The problem happened again today on my iPhone. I restored Pro mode and all my settings: flash off, 3:2 aspect ratio, and level display on. What’s new this time is that some 10 minutes later I realised that it had reverted back to Auto mode again. So this time there wasn’t an extended period of time before it did so. Also interesting is that my iPad is still in Pro mode with all my settings. So the two aren’t being synchronised.

This is a real problem but the issue is being classified as “not a problem”.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 5593 Posts
  • 1182 Reply Likes
Please note this thread is marked Acknowledged. Charlie D (on the thread above) has logged an issue for investigation by the team. 
Photo of Franck Payen

Franck Payen

  • 96 Posts
  • 10 Reply Likes
Thanks Rikk. Appreciated :)
Photo of Paul Crepey

Paul Crepey

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Same problem for me.

I'm figuring since few month now that when I'm using the Camera from lightroom, the settings are not saved and I always have to switch my options again.

For example, when I'm starting the camera of lightroom, DNG format is activated, flash is activated, grid is not displayed... and I would like to keep my settings.

I am presently using an iphone 8 with last ios 12.2 with the last version of lightroom cc v4.2.0

Thanks!
Photo of Brian Karl

Brian Karl

  • 5 Posts
  • 2 Reply Likes
I have the same problem and it is a total PITA.
Photo of Franck Payen

Franck Payen

  • 96 Posts
  • 10 Reply Likes
Rikk, any news on the issue ? It seems nothing was solved here, and I read the New Features Notes...
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 5593 Posts
  • 1182 Reply Likes
The bug is marked fixed in 4.3 in our system. Have you downloaded and tested?
Photo of Franck Payen

Franck Payen

  • 96 Posts
  • 10 Reply Likes
Well, this morning, it wasn't, but i only did one shot, so it might have reverted to auto (and flash, and no grid, and not square) before. Of course, now, it's working perfectly. If it happens again after a second restart, i'll let you know.
Photo of Chris

Chris

  • 14 Posts
  • 2 Reply Likes
I still have the same issue in v4.3 on my iPhone 7. All the settings were just reset on me.
Photo of Brian Karl

Brian Karl

  • 5 Posts
  • 2 Reply Likes
I also still have the bug on my iPhone 8 Plus with all the latest releases. It is reset to fully auto every time I go to use the camera.
Photo of Jean-Christophe MORACCHINI

Jean-Christophe MORACCHINI

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Hello ! The bug is still present on my iPhone XS after the last update of Lightroom. The settings of the grid and the levels disappear after running the application and I’m obliged to make them appear each time in life Auto.
I’ll look if it’s the same in professional mode and I’ll keep you informed.
Thank you for your help and scuse me for my poor English.
Photo of Frank Rossi

Frank Rossi

  • 18 Posts
  • 4 Reply Likes
The problem is still happening on my iPhone 5SE. I updated LR mobile a week ago and then rebooted my phone. The camera in LR stayed in Pro mode until today when I checked and found it had reverted to Auto mode. So the issue has not been fixed.