Lightroom Desktop: Very slow recentely, both on my Windows Lenovo notebook as well as MacBook pro 2015. Now it is unusable.

  • 4
  • Problem
  • Updated 8 months ago
  • (Edited)
My Lightroom CC got very slow recentely, both on my Windows Lenovo notebook as well as MacBook pro 2015. Please Why? I have to wait for more 30 sec. to move forward in editing my photos. It is very slow when using not only the brush and heal brush but also other editing tools. Please I need to fix this as now Lightroom is unusable :-( .... Thank you, Pavel
Photo of Pavel Radkovský

Pavel Radkovský

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 9 months ago

  • 4
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7536 Posts
  • 1726 Reply Likes
What is your installed Lightroom version number on each device (Help>System Info...)
Also please include your OS version number on your Mac and Windows systems. 
Photo of Pavel Radkovský

Pavel Radkovský

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Hello Rikk, thanks for your reaction. For the Mac OS it is:

Lightroom version: 2.4.1 MAS [ 20190911-1202-844edb7 ] (Sep 11 2019)NGL Version: 1.10.0.4
Operating system: macOS
OS Version: 10.14 [6]
Application architecture: x64
Computer model: MacBookPro12,1 / Intel(R) Core(TM) i5-5257U CPU @ 2.70GHz
Logical processor count: 4
Processor speed: 2,7 GHz
Built-in memory: 8 192,0 MB
Real memory available to Lightroom: 8 192,0 MB
Real memory used by Lightroom: 1 525,6 MB (18,6%)
Virtual memory used by Lightroom: 5 928,6 MB
Memory cache size: 1 641,5 MB
Internal Camera Raw version: 11.4.1 [ 291 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 3
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 2285MB / 4095MB (55%)
Camera Raw real memory: 2288MB / 8192MB (27%)
Displays: 1) 2880x1800

Graphics Processor Info: Metal: Intel(R) Iris(TM) Graphics 6100

Application folder: /Applications
Settings Folder: /Users/administrator/Library/Containers/com.adobe.mas.lightroomCC/Data/Library/Application Support/Adobe/Lightroom CC
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7536 Posts
  • 1726 Reply Likes
Have you installed both of the supplemental updates for 10.14.6 from Mac?
Photo of Pavel Radkovský

Pavel Radkovský

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Yes, I have installed the latest version of MacOS. But I noticed that the photos that slow down the Lightroom CC response dramatically are those where I used the brush tool (but not too heavily). Thank you.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7536 Posts
  • 1726 Reply Likes
You indicate you are using 10.14.6 in your earlier posts but now you say you are using the latest version which is 10.15.1. Which are you actually using? 

Apple>About this Mac>System Report>Software>System Version?
Photo of Pavel Radkovský

Pavel Radkovský

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
The latest that is available - i.e. Catalina 10.15, did the update two weeks ago. Thank you for coming back on this to me.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7536 Posts
  • 1726 Reply Likes
Could you post the version number for your Lenovo as well. Do the two machines hook to a common NAS?
Photo of Pavel Radkovský

Pavel Radkovský

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
It is Lenovo L380 Yoga and it runs Windows 10 Pro, Version 1809, OS build 17763.805. Both the Macbook Pro and the Lenovo notebook are on completely different networks - MBP is my home computer and the Lenovo device is located in my office. I do not connect to any NAS with any of the two notebooks. Thank you.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7536 Posts
  • 1726 Reply Likes
Have you tried updating to 3.0 released last week?
Photo of Pavel Radkovský

Pavel Radkovský

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Yes, my Lightroom is 3.0.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7536 Posts
  • 1726 Reply Likes
Is the slowness limited to the Adjustment brush only? Do other tools yield similar slowness? 
Photo of Pavel Radkovský

Pavel Radkovský

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
No, all tools on that parcticular photo are very slow. :-(
 
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7535 Posts
  • 1726 Reply Likes
Is this only happening on one photo? All Photos? Only Raw? Only ?

Additionally, do you have auto-mask enabled in brush strokes you are using on this image?
(Edited)