Lightroom CC: Desktop crashes on startup (Windows)

  • 1
  • Problem
  • Updated 2 weeks ago
  • Solved
  • (Edited)
I have never been able to use Lightroom CC Desktop version. I updated to version 1.5 a few days ago. My problem still remains. I had similar problem with Lightroom Classic CC and Photoshop CC. That problem was solved by disabling GPU (AMD). This, however has not helped for Lightroom CC. Lightroom CC does not open, so there is no way to adjust preferences. I have included screenshot below. I have been sending crash reports to Adobe, no use. This is highly frustrating, to say the least! 



Photo of vijay.ghate

vijay.ghate

  • 16 Posts
  • 0 Reply Likes
  • frustrated

Posted 4 months ago

  • 1
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14992 Posts
  • 2090 Reply Likes
Hi Vijay, if disabling Use Graphics Processor fixes the problem, it's likely a driver issue. Have you tried updating your driver by going directly to the AMD or nVidia website to download and install the latest driver?
Photo of vijay.ghate

vijay.ghate

  • 16 Posts
  • 0 Reply Likes
Sorry, that did not worked either. With Alt+Shift depressed, I restarted Lightroom. Got the dialog for resetting preferences to default, chose Yes for default preferences, Lightroom CC crashed as earlier, no change.

Then I tried something else.
1. Installed Lightroom CC on another computer.
2. Got it working,
3. Copied the "Lightroom CC Preferences.agprefs" to my computer
4. Restarted Lightroom CC. It crashed again.
5. The preference file was still there in the folder.
6. I then restarted with Alt+Shift depressed,
7. Said yes to reset preferences to default, Lightroom CC Crashed again.
8. This time, when I looked for preference file, it was missing.
     Curiouser and Curioser!!!
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4683 Posts
  • 948 Reply Likes
vijay, can you contact me at: 
I have a file I want to send you. 
Photo of vijay.ghate

vijay.ghate

  • 16 Posts
  • 0 Reply Likes
I sent you an email just now.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4683 Posts
  • 948 Reply Likes
I am glad we were able to discover and get your issue resolved Vijay. Thank you for working so closely with the team!
Photo of vijay.ghate

vijay.ghate

  • 16 Posts
  • 0 Reply Likes
Thank you for picking this up and involving others from Adobe. Great team. 
Photo of Wannes Berré

Wannes Berré

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
I have the same problem, can somebody please help me? 
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4622 Posts
  • 936 Reply Likes
Vijay's issue was a Windows problem with an non-standard Pictures folder. Are you a Windows user?  Do you use a non-default Pictures folder alias?
Photo of Wannes Berré

Wannes Berré

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
I am a windows user , I dont think im using a non default pictures folder , dont know. 
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4622 Posts
  • 936 Reply Likes
Wannes, do you get a crash report? Are you sending it in? Is it under the same Email address you use in this forum?
Photo of Wannes Berré

Wannes Berré

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Desperate, not the biggest computer wizz here