Lightroom CC 2015.2: Synchronize folder does not import new images unless show import dialog is active

  • 41
  • Problem
  • Updated 2 years ago
  • Solved
  • (Edited)
Lightroom CC 2015.2 does not import new images with "Synchronize folder" unless "Show import dialog before importing" is ticked and imported that way. It does show that there are X new images to import, but just gives "No photos or videos were found to import." dialog after pressing "Synchronize". Using Windows 10 and images are on a mapped network drive.This has worked fine with all previous versions dating back to LR 3 or so when I started using it and definitely still with 2015.1.1 yesterday.
Photo of Jarno Paananen

Jarno Paananen

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 4 years ago

  • 41
Photo of Oliver Knoll

Oliver Knoll

  • 8 Posts
  • 1 Reply Like
This reply was created from a merged topic originally titled Folder sync broken: cannot import photos in subfolders.

Since Lr 6.2 (I currently have 6.2.1) folder sync does not work properly: when new photos are located in subfolders of the selected folder to sync, they are initially detected as "new" (good) in the "sync summary" dialog, but when they are eventually to be imported they do not show up ("not found" - BUG).

Note that the photos are located on a Network Attached Storage (NAS) mounted via AFP (where folder syncing worked flawlessly in Lr 6.1 and before).

I think the same problem also occurs during a "normal" import (with the new import "dialog"): photos located in sub-folders of the selected "import" folder are not found - at least when there are multiple subfolders (with photos contained in each - only photos in the "first" subfolder are found, but not the rest). Again, the total "photos to import" count is always correct - but the actual import process fails.

Reproducible on OS X 10.9 and 10.11.
Photo of GenuineHomemade

GenuineHomemade

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled LightRoom CC cannot sync new folders/files.

Cannot synchronize new photos and folders. The message reads that nothing new has been found even there are new folders with new photos in them. Using Win 10 Pro and LR CC. There are a few suggestions in internet e.g. to run LR as administraator, to give full Access rights to the folder, to install MS C++ etc. Nothing has workes for me so far. Any ohter suggestions? Thanks.
Photo of Stijn Van Rompaey

Stijn Van Rompaey

  • 10 Posts
  • 0 Reply Likes
Same problem here with LR CC. Since an upgrade to the latest version I cannot find my new pictures with a 'synchronize folder'. This is a crucial issue for such a program. When will it be fixed?
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4986 Posts
  • 1943 Reply Likes
Soon. Or you can roll back to 6.1.1 in the meantime http://www.lightroomqueen.com/how-do-...
Photo of Stijn Van Rompaey

Stijn Van Rompaey

  • 10 Posts
  • 0 Reply Likes
Thank you Victoria!
I downgraded to LR 6.0 with the CC control panel. Works fine now.

Best regards
Photo of John Harbison

John Harbison

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
I am having the same problem, ever since the last upgrade
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4471 Posts
  • 1188 Reply Likes
"The last upgrade" is ambiguous, since the Adobe updater often fools people into thinking they're on "the latest" version. Please do Help > System Info and report the exact version you're on, thanks.
Photo of John Harbison

John Harbison

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
I called Adobe and they said that the latest upgrade would fix. I just upgraded to CC 2105.3 and it does not fix the problem.
Photo of James Huff

James Huff

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
It worked fine for me.
Photo of Stephen Tyler

Stephen Tyler

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
It actually makes it worse as before I could import with the workaround and now I can't import anything.

Adobe should give everyone a couple of free months because I am paying for something that does not work!!!
Photo of Jim Yates

Jim Yates

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
new version released this month fixed it, at least on mine 6.1.3
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4471 Posts
  • 1188 Reply Likes
I think you mean LR 6.3?
Photo of Jim Yates

Jim Yates

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Oops. yeah 6.3 fixed it for me
Photo of John Harbison

John Harbison

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
I called Adobe and they said that the latest upgrade would fix. I just upgraded to CC 2105.3 and it does not fix the problem.
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 15462 Posts
  • 2293 Reply Likes
Can you go to Help>System Info... what does the top line say in that dialog?
Photo of John Harbison

John Harbison

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
Lightroom version: CC 2015.3 [ 1052427 ]
Photo of GenuineHomemade

GenuineHomemade

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Official Response
CC Release 2015.3 fixed the issue.
Photo of John Harbison

John Harbison

  • 5 Posts
  • 0 Reply Likes
Strange. I have 2015.3 and still have the issue
Photo of Xaime Aneiros

Xaime Aneiros

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
It happens the same to me
Not happy with this issue..
Photo of Dabney Graney

Dabney Graney

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Hi - I just updated to lightroom cc 2015.3 because the previous version was making it impossible to do anything in lightroom and at the suggestion of the forums I installed the latest version. Now I cannot sync any folder as the above comments say as well. When I right click on a folder it does not show (syncyronize folder( as an option (not listed at all) and when I use the menu options they are greyed out and cannot be selected. HELP!!

Library > Synchronize Folder (greyed out)

I'm using a macbook pro with OS X El Capitan installed.
Photo of Chris Petersen

Chris Petersen

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Definitely still happening with 2015.3 and El Capitan. My photos are located on a network drive. Maybe that's what separates the "fixed" from the "still broken" users?
Photo of Chris Petersen

Chris Petersen

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
I did a bit more digging and it looks like all of the photos that are not syncing are being flagged as duplicates. However, I can't find any way to tell lightroom to re-generate whatever data it uses to identify dupes (other forum posts seem to suggest that lighroom keeps the info indefinitely, including for deleted photos, theoretically to protect you from re-importing photos you deleted because you didn't want them). Un-checking the "don't import suspected duplicates" import box works around the sync issue but is definitely not a long-term solution.
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4986 Posts
  • 1943 Reply Likes
> other forum posts seem to suggest that lighroom keeps the info indefinitely, including for deleted photos, theoretically to protect you from re-importing photos you deleted because you didn't want them

That's not true. Lightroom looks for an "Import Hash" in the database, which includes the filename (as it was before the photos were imported) plus the capture date plus the file length. If you remove the photos from the catalog, this import hash is deleted along with the rest of the record. It's also not transferred if you use export as / import from catalog and as far as I know, it's not created for photos that originate via sync.

If you're still seeing issues in 6.3, can I get you to create a new thread please, with a link to this one - simply because this was referring to a 6.2 bug which was fixed, and it's likely you're seeing a slightly different problem. Thanks!
Photo of Chris Petersen

Chris Petersen

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
It seems I had 2 issues:

The first was that for some reason a few photos were imported to a second location, which LR was aware of. This made them legit dupes until I removed the files.

I'm not sure what was preventing the other set of photos from showing up in the sync (or rather, as others have said, they show up when I try to sync, but are later ignored and don't actually import -- LR doesn't say why but presumably they are detected as duplicates). These are files that were originally imported but for some reason LR "lost" them in the catalog (either a partial import or ... I don't know). Since I forced the import by ignoring duplicates, I can no longer replicate the issue. I'll start a new thread if I see this happening again.
Photo of Mariano Sokal

Mariano Sokal

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
HYPHENS ARE THE PROBLEM. 
Try renaming those files that aren ́t being imported, removing the hyphens in the filenames, and it works.
Photo of Yannick Mootoosamy

Yannick Mootoosamy

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
uncheck "dont import suspected duplicates" when you are on the import window. Fixed it for me
Photo of mollyphotog

mollyphotog

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
where do you find this to uncheck?
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4471 Posts
  • 1188 Reply Likes
Upper-right corner of the Import window:
Photo of mollyphotog

mollyphotog

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
Thanks so much for replying, John. But it is so strange, for a while now I haven't been given that panel. Now to get anything similar I have to click the arrow on the bottom left side and I get this pop up window. Maybe it is the version I am using? 
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4471 Posts
  • 1188 Reply Likes
Click this button to see the full Import window:

Photo of mollyphotog

mollyphotog

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
Thx again for replying. The only option I get on the right hand side when I click that is "apply during import" with the options in the pic. I don't quite remember when or why that changed but I was so busy I just sort of made do. Wish I had chased it then!
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4471 Posts
  • 1188 Reply Likes
Next, right-click Apply During Import and select Show All:

Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4471 Posts
  • 1188 Reply Likes
In my opinion, having hidden places to click like that is poor UI design.
Photo of mollyphotog

mollyphotog

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
WOW IT WORKED! John, thank you for your kindness and time to help. I really really appreciate it. 
Photo of Fred Swartz

Fred Swartz

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Problem: Same reporting of photos when synchronizing, but not doing the import. 
Cause: Photos that were not imported were all duplicates of photos already in catalog.
Solution: Get rid of the duplicates.
Photo of Michel Berube

Michel Berube

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
In my case, I had to check the "Treat JPEG files next to RAW files as separate photos" for the synchronize folder function to work.