Lightroom 7.3: When changing presets the profile resets back to Adobe standard, even if profile isn't checked within that preset

  • 8
  • Problem
  • Updated 1 year ago
  • Solved
  • (Edited)
It has some terrible bugs in it. When changing presets the profile resets back to Adobe standard, even if profile isn't checked within that preset. It is making editing a real pain.
LR is also crashing. Please fix these bugs quick as I have tons of work to get done!
Is it possible to roll back a version? 7.3 can't be used in this state.
Photo of Adam De-Ste-Croix

Adam De-Ste-Croix

  • 16 Posts
  • 6 Reply Likes
  • frustrated

Posted 1 year ago

  • 8
Photo of Rick Spaulding

Rick Spaulding, Champion

  • 564 Posts
  • 235 Reply Likes
Hi Adam,

I have found that I can reproduce your issue if I start with one of the Legacy Profiles.



After choosing one of these profiles clicking on any preset causes the image to revert back to a color profile. 

For example:

1. Start with a raw image (CR2)
2. Apply Adobe Standard B&W Profile
3. Apply a vignette preset
4. Image changes to color Adobe Standard.

If you start with Landscape B&W it reverts to Camera Landscape after the preset is applied.
If you start with Neutral B&W it reverts to Camera Neutral after the preset is applied.
etc. etc,

Does this match the behavior you are seeing?

In other words, it only works if you use a raw image and start with one of the Legacy B&W profiles.

Let me know it that is what you are seeing.

Rick
(Edited)
Photo of Adam De-Ste-Croix

Adam De-Ste-Croix

  • 16 Posts
  • 6 Reply Likes
I'm not sure about "legacy" but I'm glad to see you are finding it now too.
I was using "camera standard" which is in the camera matching presets (A Sony camera).
Sometimes it doesn't do it and sometimes it does. I'm trying to work out the differences but there is definitely a big in there somewhere!
Also midi controllers, I know not in adobes interest, but they have been rendered useless. When selecting presets now all the other sliders are reset to zero!
Photo of Matt Fitt

Matt Fitt

  • 17 Posts
  • 10 Reply Likes
Rick,

Confirming that I am seeing the same:

Initial application of any "Legacy" B&W Profiles and subsequent application of Any Preset (except presets in any of the three "Classic B&W" groups) causes profile to immediately revert to color version.

I can work around it, for now, but certainly hope this gets fixed sooner, rather than later.

Thanks.
Photo of Rick Spaulding

Rick Spaulding, Champion

  • 564 Posts
  • 235 Reply Likes
Thanks, Matt! I'll add your comment to the bug report.
Photo of G Seim

G Seim

  • 14 Posts
  • 5 Reply Likes
Yea almost any combination of presets except a preset that itself defines black and white conversion will revert the image to color. So a RAW file changed to Adobe  Stanard B&W or a JPEG is to Monochromeafter applying a black and white conversion preset. Then apply any other mod preset like one that only adjusts exposure and it reverts back to a color profile like Adobe standard.

If the classic profile Camera Profile is defined in the same Exposure presets, it does remain black and white but all black and white sliders revert to zero.

It's not hard to reproduce this. The only way bugs this big get thru is when developers don't bother to test their work or correct the problems that arise.
(Edited)
Photo of Ganesh

Ganesh, Lightroom Engineer

  • 72 Posts
  • 22 Reply Likes
Thanks to you all for reporting the issue. We are working on the fix. 

Regards,
Ganesh