Lightroom CC/6: Bug when using adjustment brush, mask overlay and a Wacom tablet

  • 9
  • Problem
  • Updated 4 years ago
  • Solved
  • (Edited)
I have found a bug found in Lightroom 6. When I use the adjustment brush, I use the ‘show selected mask overlay’ feature but with Lightroom 6 it is hardly visible when you make an adjustment. Very very pale pink. With Lightroom 5 it was much more visible. If I go to adjust an existing photo I altered first in Lightoom 5 and open it in Lightroom 6 the mask overlay is much deeper pink but as soon as I brush on more adjustment, what ever I add shows as pale pink. The problem happens when I use a Wacom tablet or Wacom mouse. I have just had a chat to Victoria Bampton and she just reproduced the same problem with her Wacom tablet. With her Apple trackpad though it worked fine. I am using Yosemite 10.10.3.
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 5 years ago

  • 9
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 5579 Posts
  • 2222 Reply Likes
As is typical, I can no longer reproduce the issue I was having the other day, but it seemed to be a lowered response to pen pressure.
Photo of Gerry Adams

Gerry Adams

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Hi I'm helping out a friend (I don't know anything about photography or the Lightroom 6 program but I am a whiz on the pc) but my friend is having an issue with adding a plugin into his Lightroom 6 program. The plugin is called `photo magic` and without being near his computer he's only spoke to me over the phone and he's not exactly computer literate he is unable to tell me the file extension of this plugin is because Lightroo is unable to find it. Has anyone ever downloaded this photo magic plugin, do you know if it is compatible with Lightroom 6 and do you need to extract it or anything, there must be a reason why the Lightroom 6 is unable to find it. Thanks, john Gallagher
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
I wonder why I am getting it with the Wacom mouse as well. That just seems really strange.
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
After more use with the brushes with a Wacom tablet the strength of the adjustments is also not correct no matter what you use, clarity, sharpness, exposure, temperature, tint etc etc. They all come out under strength.
Photo of Sebastian Krey

Sebastian Krey

  • 11 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom CC/6 no pen pressure sensitivity with Wacom Tablet.

The adjustment brush in LR CC/6 ignores the pen pressure of my Wacom Bamboo Pen & Touch (model CTH-460). It works perfectly in LR 5.

Driver version is 5.3.0-3.
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
How on earth did you manage to do that? Oh this is very interesting. If you can work out what is causing it then there might be a workaround.
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
Dan it could have been a change that Adobe made when the upgrade came out. That fact Camera Raw 9 works, now rules that out. It is 100% bug related. The weird thing is that I am the only Mac user reporting an issue. Victorias Mac work fine. We thought it was the age of my Wacom but if Victoria has managed to repro the problem again then it might, just might be a settings issue. At least then there could be a workaround of some sort for a while until Adobe sort it.
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
Victoria since you managed to repro it again have you had any success in working out the difference?
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 5579 Posts
  • 2222 Reply Likes
No but I haven't been able to spend much time on it yet. I'm still desperately trying to get this book out the door, between answering thousands of emails. It is in my to do list, but I hope someone else will be able to look into it in the meantime, as it could be a while at this rate.
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
Anyone would think you were busy. :-) I have tried playing with lots of settings to see if I can get it to go away during the last few days but with no luck yet but will keep at it. Could even be a combination of settings.
Photo of Wolfgang Eilers

Wolfgang Eilers

  • 51 Posts
  • 1 Reply Like
I can confirm the lack of pressure sensitivity in Lr CC using Intuos 2 with drivers 6.2.0w5 (latest for this tablet) on Windows 7. Worked ok in 5.7.1.
Photo of Wolfgang Eilers

Wolfgang Eilers

  • 51 Posts
  • 1 Reply Like
Pressure sensitivity in Lr CC 2015.1 now works correctly with my older Wacom Intuos 2 tablet. Ya!
Photo of Dan

Dan

  • 11 Posts
  • 0 Reply Likes
Hello here the same problem
OS: Windows 7 64-Bit
Wacom Intuos Pro S

The pen pressure works in 5.7.1, but in LR CC I have no pen pressure. Other Users have the same problem. In a german forum too. Onlin in LR CC/6.
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
So your using driver 6.3.11-4a then Dan?
Photo of Dan

Dan

  • 11 Posts
  • 0 Reply Likes
Yes I use theses drivers.
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
So the same tablet, the latest driver for the OS and just a different OS to Victoria who is using a Mac. Does not seem to be much consistency with the problem at the moment of who gets it and who does not.
Photo of Dan

Dan

  • 11 Posts
  • 0 Reply Likes
A user of a german forum with a mac doesn't have this problem too... but all others with a win system have all the same problem like me.
Photo of Nick Schreger

Nick Schreger

  • 15 Posts
  • 1 Reply Like
This also highly affects the useablity of the sliders in LR6. It is a pain in the a$$ to move sliders with a Wacom pen. Win 8.1 64bit here
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
Interesting. Thankfully not experienced that issue. Which Wacom tablet and driver are you using.
Photo of Nick Schreger

Nick Schreger

  • 15 Posts
  • 1 Reply Like
6.3.11-4 - It is the same problem I had until I deactivated the Windows native pen and tablet features as described here http://www.volnapc.com/all-posts/how-...
Photo of Dan

Dan

  • 11 Posts
  • 0 Reply Likes
What's about fix from Adobe? In 5.7.1 pen pressure works. In CC not. That can only be a bug in LR CC!

A lot of windows users with a wacom tablet has the same problem.
Photo of David Sutton

David Sutton

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Hello, I am experiencing the same issue of a lack of sensitivity in Lightroom CC when using the adjustment brush. I am running Windows 7 with an Intuos Pro. In Lightroom 5.7 the pressure sensitivity works, in Lightroom CC it does not. I am running driver version 6.3.11-4. I thought I had disabled Windows Ink to try and avoid issues with the Spot Healing tool - however I note this was actually enabled. I have tried both unticking it and re-ticking it but it didn't make a difference.
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
Hope they come up with a fix soon as this seems to be becoming a common issue with Lightroom 6.
Photo of David Sutton

David Sutton

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
I've logged a call with Adobe, they inform me that their development team is liaising with Wacom and looking into this .
Photo of Paul Wright

Paul Wright

  • 13 Posts
  • 11 Reply Likes
LR CC & Win 8.1 here. The pen pressure issue is major. Perfect in LR 5.7 which I've had to revert to if I want to get big projects quickly and smoothly processed.

Adobe, put this up near the top of your list of bug fixes in LR CC's first revision.
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
Far from an ideal workaround though isn't it, as it just wastes so much time. Then if you want to use a feature in Lightroom 6 afterwards and you need to make an adjustment to a previous adjustment brush after that you are stuck.
Photo of Stuart Allen

Stuart Allen

  • 23 Posts
  • 0 Reply Likes
Just realised that the brush adjustments work fine in Camera Raw 9.
Photo of Nick Schreger

Nick Schreger

  • 15 Posts
  • 1 Reply Like
I made a brief video to demonstrate how this affects working with sliders

https://youtu.be/ae9YIc-uLUI
Photo of Nick Schreger

Nick Schreger

  • 15 Posts
  • 1 Reply Like
...and still no fix. This is outrageous.
Photo of Paul Wright

Paul Wright

  • 13 Posts
  • 11 Reply Likes
You're not wrong, I check the Adobe updates most days and am constantly amazed not to see the much needed LR CC/6 fix.
Photo of Nick Schreger

Nick Schreger

  • 15 Posts
  • 1 Reply Like
After a MONTH still nothing.
Photo of Steve Sprengel

Steve Sprengel, Champion

  • 2677 Posts
  • 349 Reply Likes
This isn't the only bug.
Photo of Nick Schreger

Nick Schreger

  • 15 Posts
  • 1 Reply Like
Of course not, but this one is ruining the entire workflow. What's the use of the CC system if they don't roll out fixes as soon as they have one?
Photo of Ramón Marinho Vasconcelos

Ramón Marinho Vasconcelos

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
I'm having the same problem using a Bamboo Capure on a OS 10.10.3. Worked just fine in LR 5, but now is hard to use brush, sliders (or histogram) and the tone curves are impossible to use with the pen/tablet. Such a shame.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7270 Posts
  • 1651 Reply Likes
Official Response
This was fixed in the CC 2015.1 / 6.1 Update.
Photo of Ramón Marinho Vasconcelos

Ramón Marinho Vasconcelos

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Rikk, it was not fixed. I had two updates (in June) but made absolutely no difference. I have a professional use of this and is really hurting my workflow and work quality, despite the longer it takes to do the job.
Photo of Ajay Kumar

Ajay Kumar

  • 6 Posts
  • 1 Reply Like
Rikk, it is not fixed. I have the latest cc2015 update. It works only if I have Windows Ink option enabled. But if I turn on Windows Ink option then I cannot use pen for other stuff. Like I cannot use pen on LR sliders.
Photo of Dan

Dan

  • 11 Posts
  • 0 Reply Likes
Nothing is fixed in LR. There is no update. Only for PS!

Same Problem!
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7259 Posts
  • 1645 Reply Likes
It may take some time for the update to show up on your system.

http://blogs.adobe.com/lightroomjourn...
Photo of Paul Wright

Paul Wright

  • 13 Posts
  • 11 Reply Likes
The CC2015/6.1 update had better deliver. Not showing up here yet but it can't be long. As it stands, I can only really get any work done in flawless LR 5.7.
Photo of Ramón Marinho Vasconcelos

Ramón Marinho Vasconcelos

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
I did the update. Nothing changed for me. I think the wacom issue was just fixed for windows.
Photo of Ramón Marinho Vasconcelos

Ramón Marinho Vasconcelos

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
I did the update on LR CC (June version) and you know what? Nothing changed. Still hard to use the pen/tablet and useless in controlling tonal curves. Such a shame . Really hurting my workflow and my work in general.
Photo of Paul Wright

Paul Wright

  • 13 Posts
  • 11 Reply Likes
Windows 8.1 ultra-performance PC here...LR CC 6.1 has made no difference at all to the issues, unresponsive sliders and the rest. It's a workflow killer. I have three jobs to process today and it will be in LR 5.7 which still works perfectly. In the Wacom preferences I've tried Windows Ink on and off, in LR have completely dumped prefs and presets and everything and started from scratch but still no good. Not happy...
Photo of Sebastian Krey

Sebastian Krey

  • 11 Posts
  • 0 Reply Likes
For me on Windows 7 64-bit with my Wacom Bamboo Pen & Touch, the pen pressure is working now with CC 2015.1.
Photo of Ramón Marinho Vasconcelos

Ramón Marinho Vasconcelos

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Yes, like I said, I think it's just for windows.
Photo of Ramón Marinho Vasconcelos

Ramón Marinho Vasconcelos

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Rikk Flohr it's not solved. The fix was just for windows, the problem still persists on Mac.
Photo of Paul Wright

Paul Wright

  • 13 Posts
  • 11 Reply Likes
Read my other posts Ramon, I'm on Windows 8.1 and sadly there's no fix. I wish there was!
Photo of Ramón Marinho Vasconcelos

Ramón Marinho Vasconcelos

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
Sad. I'm worried that I updated twice and nothing was solved, so the next update should take a while
Photo of Nick Schreger

Nick Schreger

  • 15 Posts
  • 1 Reply Like
The sliders in LR CC 2015 are still sticky when I try to move them with the pen. Providing quick fixes was one of the main features Adobe sold us with their CC idea. Well that worked. (Windows machine)
Photo of Nick Schreger

Nick Schreger

  • 15 Posts
  • 1 Reply Like
...and guess what, still nothing.

Adobe, what the f you waiting for?