Lightroom Classic: Lenses with max aperture below 1.0 not fully supported?

  • 3
  • Problem
  • Updated 4 weeks ago
  • Solved
  • (Edited)
When using a lens with a max. aperture below 1.0 (e.g. 0.95), the exif data seems to be recognized, but it's not usable in the Library Filters, in the text-bar below the histogram and also not in Smart Collections.
It seems as if the code simply doesn't support values below 1.0.
Please contact me for further details if needed.
Photo of Niels J. Larsen

Niels J. Larsen

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes

Posted 10 months ago

  • 3
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 5129 Posts
  • 1454 Reply Likes
I'm able to reproduce the problem with this test photo: 
https://www.dropbox.com/s/79k5jnx3ldui97m/f95-bug-2019-09-22.jpg?dl=0

The Metadata panel and Loupe Info show f / 0.95, but:

1. The Aperture column of the Library Filter bar's Metadata browser shows Unknown Aperture.

2. The Histogram shows "-".

3. The smart-collection criterion Aperture won't let you enter a value less than f / 1.0. 







Photo of David Converse

David Converse

  • 939 Posts
  • 275 Reply Likes
Support for fast lenses is an extra $3.99 a month.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 5129 Posts
  • 1454 Reply Likes
If only that were true. Many of us would gladly pay significantly more to get more bugs fixed.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 5129 Posts
  • 1454 Reply Likes
As a less-convenient workaround, you could use the Any Filter plugin:


Photo of Simon Chen

Simon Chen, Principal Computer Scientist

  • 1739 Posts
  • 601 Reply Likes
Thanks for the bug report. The team will investigate. (Bug # LRD-4202143)
(Edited)
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 7541 Posts
  • 1729 Reply Likes
Version 9.3, an update to Lightroom Classic, went live on June 15, 2020 and contains a fix for this issue. Please install the update and respond back if it does not cure the issue for you. Thank you for your patience!
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 5129 Posts
  • 1454 Reply Likes
f/0.95 from the test photo in the first post now properly displays in the Filter bar's Aperture column and in the Histogram, and it can be entered into smart collections.  Tested on LR 9.3 / Mac OS 10.15.5. Thanks.