Lightroom: Intermittent Communication with D800E When Shooting Tethered in LR 5

  • 6
  • Problem
  • Updated 5 years ago
  • (Edited)
I did not have this problem after LR4 added the Nikon D800/E to supported cameras. The communications link was solid. Ever since switching to LR5 I consistently loose communication (No Camera Detected) after a few minutes. I've tried three USB cables (two brand new) and the same problem occurs.

Sometimes relaunching LR5 solves the problem, Sometimes I have to restart. Even after relaunch or restart LR5 doesn't recognize that there is a camera connected and I have to retry many times to get communications back between LR5 and the Camera.

I've also updated to LR 5.2 CR with no change to this frustrating behavior.

If I switch to LR4, everything works fine tethered.

The Communication Error Dialog in LR5 box states, "There is a problem with tethered capture. Tethered capture is not able to connect with the camera. Please try restarting tethered capture or relaunching Adobe Photoshop Lightroom."

Anyone else having these problems?
Photo of D.A. Wagner

D.A. Wagner

  • 36 Posts
  • 0 Reply Likes
  • Frustrated!

Posted 6 years ago

  • 6
Photo of TinaC

TinaC, Tier 3 support engineer

  • 133 Posts
  • 11 Reply Likes
Please try the solution provided in this technote: http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/y...

Let us know if it works.
Photo of marpan

marpan

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
TinaC, it didn't help...still disconnecting D800. This time it happened during transfer file from the camera...LR didn't catch the file :(...cable is OK.